Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Nejmodernější Hochfilzen. Biatlonová aréna za půl miliardy vítá mistrovství světa

Hochfilzen - Od čtvrtka do příští neděle se tu rozdá jedenáct sad medailí. Mistrovství světa v biatlonu, vrchol sezony, klepe na dveře. A klepe na dveře pěkně nové, protože tahle aréna nedávno prošla nákladnou rekonstrukcí, která je vidět na každém kroku. Stadion, který se tyčí nad tyrolským městečkem Hochfilzen, přivítá více než tři sta biatlonistů.

Cílová rovinka v Hochfilzenu
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Až v rakouském Hochfilzenu začne ve čtvrtek biatlonové šílenství naplno, místní aréna na něj bude určitě dobře připravena. Organizátoři mistrovství světa investovali do rekonstrukce tyrolského areálu astronomickou sumu – v přepočtu více než půl miliardy korun.

O moderních vyhřívaných buňkách, v nichž nechybí třeba sprchy, už hovořili se zaujetím Ondřej Moravec i Veronika Vítková. Nejen pro ně oba dost nezvyklá věc, i když ví, že biatlon letí strmě vzhůru, a to se zkrátka projevuje ve všech směrech.

Generální rekonstrukce začala na podzim roku 2014. To už měl za sebou Hochfilzen nespočet Světových pohárů a hlavně tři světové šampionáty (1978, 1998 – soutěže družstev, 2005). Co se změnilo? V podstatě vše.

Některé objekty šly neúprosně k zemi, hlavní budova byla dramaticky rozšířena, vzniklo zcela nové zázemí pro sportovce i diváky, vybudovány byly další příjezdové cesty do údolí. Organizátoři nechali postavit i regulérní tréninkové centrum, kterému vévodí krytá střelnice.

Její prostor je navíc multifunkční, protože se během akcí pokaždé změní na novinářské centrum. V přední části místnosti, kde se nachází místo pro tiskové konference a první řady stolů pro media, jsou za jných okolností střelecké stavy.

Stadion v Hochfilzenu po rekonstrukci
zdroj: biathlonworld.com autor: IBU/HSV Hochfilzen

V Tirol Areně nechybí ani speciální trať pro tradiční letní pilování formy - trénink na kolečkových bruslích. Domácí rakouský tým tak měl na přípravu pro MS jen ty nejlepší podmínky.

A i zázemí pro televize, které budou událost pokrývat, doznalo velkých změn. Celý podnik má pod palcem rakouská veřejnoprávní televize ORF. V akci bude mít téměř 50 kamer, vysílání bude zajišťovat na 170 lidí.

Střelnice v Hochfilzenu
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

Přímo na stadion, který prošel generálkou během IBU Junioru Cupu loni v prosinci, se na úvodní závod smíšených štafet se může vydat více než jedenáct tisíc lidí, dalších deset tisíc pak může fandit biatlonistům podél tratě, která je protkána řadou kopečků a navíc není nikterak lehká, což dokazuje zrádný finiš do stoupání. Taková je kapacita.

Organizátoři očekávají, že by do další neděle mohlo mistrovství světa navštívit až 150 tisíc lidí, kteří nebudou mít dost ani po biatlonu. Příimo v areálu je party-stan, další koncerty a slavnostní ceremoniály se chystají na dolním náměstí v Hochfilzenu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články