Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Krčmář bojoval s virózou, vyjde mu sprint i ve Slovinsku? Johannes Bö touží potvrdit nadvládu

Na čtvrteční sprinterské páté místo Markéty Davidové bude chtít v Pokljuce navázat Michal Krčmář, který se na rozšířené podium v disciplíně dostal před Vánoci v Annecy. Do závodu Světového poháru jde s dalšími třemi českými biatlonisty. Bude jim motokros ve Slovinsku chutnat? Klání na 10 kilometrů sledujte v přímém přenosu od 14:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

Krčmář v sezoně opět potvrdil svůj smysl pro perfekcionismus, neboť do Pokljuky dorazil už 22. prosince a v Julských Alpách dokonce oslavil s rodinou Štědrý den.

Na vysokou nadmořskou výšku se během svátečního soustředění aklimatizovala i Davidová a oba pak na skok odjížděli na tradiční exhibici do Německa.

Jednatřicetiletý Krčmář zatím zcela potvrzuje roli nejzkušenějšího českého biatlonisty. Z osmi závodů byl pětkrát v nejlepší patnáctce a stejná příčka mu patří v pořadí SP.

V Annecy zastřílel ve sprintu bezchybně a patřila mu šestá příčka. "Michal na tom nebyl ani vloni špatně, ale teď má klid. Možná je to i tím, že je čerstvým otcem a je uvolněnější," řekl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Jak navíc připomíná svazový web, Krčmář má zatím druhou nejvyšší střeleckou úspěšnost v kariéře, která činí 86,9 procenta. A kromě toho mu to i nadmíru běží: dvakrát už se dokázal vejít mezi deset nejrychlejších závodníků.

"Po dlouhé době jsem s prvním trimestrem opravdu spokojený. I moje bodové konto je jedno z nejvyšších, co bylo," pochvaluje si Krčmář.

Po svátcích ale marodil, a tak se dává po viróze dohromady. Na lyže se poprvé dostal v neděli.

"Dva, nebo tři dny měl víceméně bez tréninku, jenom procházky, ale na druhou stranu si aspoň trochu odpočinul. To může být dobře pro tělo i pro psychiku. Člověk myslí chvíli na něco jiného a pak má do tréninku větší chuť," dodává trenér Michael Málek.

To ostatně platí i v případě sledování zápolení české hokejové dvacítky na MS v Kanadě, které si Krčmář s někdejším parťákem Michalem Šlesingrem nenechali ujít.

Biatlonové hvězdy se do Pokljuky vrací po dvou letech, kdy se v areálu konalo mistrovství světa.

"Nové tratě na Pokljuce mi přijdou zbytečně vyhnané do extrému. Chtěli to vyšperkovat, aby to bylo zajímavé, ale myslím si, že to přehnali. Není to moc jezdivé, ale každý to má stejné," tvrdí Krčmář, jehož nejlepším zdejším výsledkem je deváté místo ve sprintu SP v roce 2016.

Češi v akci – sprint v Pokljuce:

Michal Krčmář (11), Jakub Štvrtecký (20), Adam Václavík (50), Jonáš Mareček (61).

Je nám líto, video expirovalo.
Jak těžké je uspořádat biatlon v srdci národního parku?

Jak jsou na tom další čeští reprezentanti? Rybář jejich nástup oceňuje. "Víme, že kluci prochází generační obměnou, a výsledky ukazují, že to ovoce začíná dozrávat," říká.

Třiadvacetiletý Jakub Štvrtecký zajel osmým místem ve sprintu v Hochfilzenu životní výsledek, o rok mladší Tomáš Mikyska bodoval v pěti ze sedmi závodů.

Právě Mikyska ale bude kvůli nemoci chybět. "Onemocněl už před Vánocemi. Měl i teploty, přes týden netrénoval. Bude potřebovat víc času," uznává Málek.

Do týmu se naopak vrací osmadvacetiletý Adam Václavík, který naposledy závodil v SP loni v březnu v Oslu, kde se umístil třikrát v první třicítce. V této sezoně působil dosud v nižším IBU Cupu a patří mu desáté místo. 

V Pokljuce bude premiérově startovat rovněž Jonáš Mareček, který s Terezou Voborníkovou získal v Gelsenkirechenu při exhibici v závodě talentů druhé místo.

zdroj: ČT4

Suverénním favoritem závodu je vládce seriálu Nor Johannes Bö, který dosud vyhrál všechny tři sprinty sezony. A jeho týmoví kolegové jako Sturla Holm Laegreid ho v tom notně podporují.

V nejlepší desítce se jich klidně dokáže napěchovat neuvěřitelných pět ze sedmi.

Divočina.

Do pořadí by ale mohli promluvit třeba Francouz Emilien Jacquelin nebo Švéd Martin Ponsiluoma.

A nebo Michal Krčmář. To je biatlon.

Ani během pátku se vysoké teploty v Pokljuce měnit nebudou, předpověď hlásí opět sedm nad nulou. Trochu se ochladí až během víkendu, kdy jsou na programu stíhačky a smíšené štafety. S vysíláním ČT sport a ČT sport Plus každopádně o nic důležitého ze SP v biatlonu nepřijdete.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články