Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Davidová chce v Pokljuce navázat na medaile z Hochfilzenu, do SP poprvé zasáhne Roeiselandová

Po vánoční přestávce se opět roztáčí kola Světového poháru v biatlonu. Čtyřdenní porci závodů čtvrtého dílu elitního seriálu tentokrát obstará vysoko položený areál ve slovinské Pokljuce. A český tým se v něm představí pouze se sedmi závodníky. Jako první přichází na řadu sprint biatlonistek, v němž bude chtít Markéta Davidová navázat na sprinterské stříbro z Hochfilzenu. Přímý přenos sledujte od 14:05 na ČT sport a ČT sport Plus.

"Za úvod sezony jsem ráda. Závody mě baví a užívám si je. Vím, že to může znít jako klišé, ale je důležité, aby z toho měl člověk dobrý pocit," zářila rozesmátá česká jednička začátkem prosince po druhém místu v závodu na 7,5 kilometrů v areálu rakouské armády.

Letí to. Davidová v úterý oslavila šestadvacté narozeniny a od týmu dostala krásný dort. "Už jsem asi zvyklá je slavit ne doma. Připili jsme si, hezký to bylo," přiznala pro ČT sport.

Davidová v ročníku na položce zrychlila přibližně o osm sekund. A teď to může na tratích kousek od Bledu zase zužitkovat.

Je nám líto, video expirovalo.
Davidová oslavila narozeniny a v Pokljuce se jí daří

K desátým individuálním stupňům vítězů v kariéře a prvnímu od předloňského triumfu ve vytrvalostním závodě v Östersundu přidala záhy Davidová ještě bronz ve stíhačce a potvrdila se tak její slova, že tenhle vstup do ročníku SP vyšel náramně.

"Markéta se stává velkou biatlonovou závodnicí. Je tam více aspektů, ale jedním z těch hlavních bylo, že se v létě nastavila jinak mentálně. To je obrovský krok. Egil Gjelland (trenér biatlonistek, pozn. red.) říká, že Markéta ví, kam střílí, a je si vědoma, co udělá špatně," říká v Biatlon fokus podcastu redaktor ČT sport Jakub Ščurkevič.

Pozitivní slova chvály zní logicky i z vedení svazu.

"Markéta ukázala, že patří do světové špičky. Navíc se výrazně posunula ve střelbě, kde udělala ohromný kus práce. Cením si toho, že se nebála a přenesla do svěťáku to, co předváděla v testovacích závodech," uvedl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Dny odpočinku ovšem nebyly příliš dlouhé, protože už minulou středu se s Michalem Krčmářem hlásila na tradiční exhibici v německém Gelsenkirchenu. Tam si oba odskočili z vysokonadmořského soustředění právě v Pokljuce, která se nachází ve 1345 metrech.

Třetí místo z roku 2021 nakonec neobhájili, byť měli závod rozjetý díky povedenému hromadnému startu slušně.

V následné stíhačce ale Davidová před padesáti tisíci fanoušky třikrát chybovala a česká dvojice se propadla z druhého na konečné sedmé místo. Na vítězné Francouze Fabiena Clauda a Julii Simonovou ztratili minutu a 58 vteřin.

"Spokojená rozhodně nejsem, protože jsem střílela špatně a ještě jsem se toho trošku bála, úplně zbytečně," mrzelo Davidovou.

"Když se chcete na Schalke držet vepředu, tak musí přijít i nějaká nula," dodal Krčmář, který se na závěr prvního trimestru blýskl šestým místem ve sprintu v Annecy.

"Myslím, že se máme na co těšit. Markéta ukazuje, že formu má stabilní, nemá tam nějaké excesy. Se zrychlenou střelbou přichází i větší chybovost třeba při stojkách. Někdy rána uletí, ale to se prostě stává. Je to ale základ toho, aby se v biatlonu dále posouvala," dodává Ščurkevič, který během SP reportuje ze střelnice.

Zatímco Davidová miluje vyjížďky na koních, Simonová si zase volné chvíle zpestřuje prací se dřevem.

A evidentně jí to v téhle sezoně, kterou zatím vynechala jedna z favoritek, Norka Marte Olsbuová Roeiselandová, svědčí nadmíru, neboť vede průběžně pořadí SP před druhou Švédkou Elvirou Öbergovou.

Simonová se blýskla prvním místem ze stíhačky v Kontiolahti, když zaznamenala posun o patnáct míst. Totéž umístění zopakovala ve stejné disciplíně v Hochfilzenu, kam se posunula po bronzu ve sprintu. A loňský rok zakončila i třetím místem v domovském Annecy, kde navíc brala stříbro v masáku.

Perfektní práce.

Dá se očekávat, že Francouzky, Švédky a Norky budou diktovat tempo i tentokrát. Roeiselandová, která minulý ročník SP ovládla, se navíc po pauze vrací a uvidíme, v jaké formě vystartuje s číslem 32 hned za Davidovou.

"Dlouho jsem na tuhle chvíli čekala a jsem ráda, že konečně mohu říci: Jsem zpět," oznámila trojnásobná olympijská vítězka z Pekingu, kterou po minulé sezoně trápila řada zdravotních komplikací včetně covidu-19 či pásového oparu.

V posledních měsících se připravovala individuálně. "Těšíme se, až uvidíme, čeho Marte může v Pokljuce dosáhnout," řekl sportovní ředitel norského týmu Per Arne Botnan.

Čtvrtá desítka pole je vůbec exkuzivní. Ze 33. místa vyjede Rakušanka Lisa Theresa Hauserová a z pětatřicátého místa Němka Denise Herrmannová-Wicková.

Češky v akci - sprint v Pokljuce:

Jessica Jislová (13), Markéta Davidová (31), Tereza Voborníková (60), Lucie Charvátová.

Češky v Pokljuce nastoupí ve čtveřici Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková a Lucie Charvátová, která se před startem stihla dát zdravotně do pořádku. Naopak Eliška Václavíková hlásila zdravotní potíže a realizační tým nechtěl před únorovým mistrovstvím světa v německém Oberhofu zbytečně riskovat její zdraví. 

Marodící Češky nejsou samy, v Julských Alpách nebude startovat třeba nachlazená Hanna Öbergová.

"Nebylo moc času, abych se stačila alespoň částečně připravit," vysvětlila sedmadvacetiletá mistryně světa z roku 2019, která v sezoně ovládla úvodní vytrvalostní závod v Kontiolahti.

Ve švédské nominaci naopak nechybí Anna Magnussonová, která během vánoční přestávky prodělala covid-19.

Voborníkovou před sprintem může hřát druhé místo ze zmíněné exhibice na fotbalovém stadionu Schalke, které v závodu talentů urvala společně s Jonášem Marečkem. Ani ten nechybí v nominaci pro páteční sprint. A k němu ještě trojice Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Adam Václavík.

Poslední velká akce se ve Slovinsku odehrála před dvěma lety, kdy Pokljuka hostila světový šampionát, v jehož sprintu se zaskvěla prvním místem Norka Tiril Eckhoffová.

Termín jejího návratu po prodělaném covidu-19 nyní prozatím stanoven nebyl. Davidová byla předloni jako nejlepší z Češek ve sprintu až čtyřiačtyřicátá.

Jinak se jí ale v areálu daří velice. V roce 2018 se v něm poprvé postavila na stupně vítězů v SP zásluhou třetího místa ve vytrvalostním závodu. Stejnou disciplínu pak o tři roky později zásluhou stoprocentní střelby ovládla na MS.

"Určitě na to vzpomínám rád. Na tréninku vypadá dobře, střelba se poměrně daří, takže si myslím, že by to nemuselo být špatné," tuší asistent trenéra Jiří Holubec.

V Pokljuce, kde má být první tři dny SP zhruba pět stupňů nad nulou a polojasno, se letos po sprintech pojedou v sobotu stíhačky a nedělní program uzavřou závody smíšených štafet.

Seriál pak v lednu zavítá ještě do tradiční německé zastávky v Ruhpoldingu a také do italské Anterselvy. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu nabízí ČT sport.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články