Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Davidová začala v Pokljuce na velkém pódiu. Litovala zbytečné chyby

Ve slovinské Pokljuce už je minulostí první z biatlonových závodů. Vydařil se Markétě Davidové, i když po sprintu mohla litovat jedné chyby ze střelby vestoje. I přes ni nakonec česká jednička obsadila páté místo se ztrátou 28 vteřin na vítěznou Elviru Öbergovou.

Markéta Davidová začala nový kalendářní rok velmi dobrým výkonem na trati, která je ve Světovém poháru specifická kvůli vysoké nadmořské výšce. Ve slovinské Pokljuce jela dokonce o stupně vítězů, ze kterých ji vyřadila jedna chyba na poslední střelbě.

"Nejelo se mi tak špatně, jak jsem myslela. Měla jsem dobré lyže. Jedna rána mě mrzí, už jsem myslela, že ji mám, ale pak mě to potrestalo. Můžu si za to sama. Ztráta do stíhačky ale snad není tak strašná," hodnotila Davidová v cíli. "Části tratě už byly hodně rozbořené, zatáčky jsou také zrádné," dodala na adresu slovinské trati. 

Na rozdíl od Davidové její soupeřky Elvira Öbergová a Julie Simonová nechybovaly. Právě jejich souboj byl nakonec soubojem o zlato. Navrch nakonec měla Švédka, která byla v cíli o šest vteřin rychleji než francouzská lídryně aktuálního pořadí seriálu. Třetí doběhla Italka Dorothea Wiererová.

Druhou nejlepší Češkou byla Tereza Voborníková (30.). "Na trati jsem se hrozně trápila. Bylo to fakt těžké," hodnotila další z Češek Jessica Jislová (34.), která střílela čistě, avšak běžecky její výkon nebyl optimální. "Hrozně," odpověděla lapidárně na otázku, jak se po sprinterském závodě cítí. Jednačtyřicátá doběhla Lucie Charvátová, která po nemoci zasáhla do závodu až na poslední chvíli.

Elvira Öbergová
zdroj: ČTK / AP / Darko Bandic

Jak závod probíhal?

Češky v Pokljuce velmi dobře střílely, ale nakonec právě na střelnici přišla jedna z nich o šanci na vítězství. Markéta Davidová trefila devět z deseti terčů, jednou ranou ale minula a připravila se o umístění poblíž úplné špičky startovního pole. S jedním absolvovaným kolem ale na bezchybnou Elviru Öbergovou a ani na vítězné pódium neměla.

Švédka běžela skvěle, a protože na střelnici nezaváhala ani jednou, mohla po dojezdu kompletního pole začít slavit. Předstihla i vedoucí ženu Světového poháru Julii Simonovou z Francie, která po dvou nulách doběhla s mankem necelých sedmi vteřin. Davidová na Öbergovou ztratila osmadvacet sekund a skončila pátá.

Výtečně střílela Jessica Jislová, která nechybovala ani jednou. Jenže běh Jislové na nejlepší nestačil a česká biatlonistka nakonec končila čtyřiatřicátá. Jedinou chybu vyrobila Lucie Charvátová, která však ve vysoké nadmořské výšce ve slovinském středisku výrazně ztratila v posledním běžeckém kole a doběhla jako jednačtyřicátá. Druhou nejlepší z kvarteta byla Tereza Voborníková – obsadila 30. místo.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - sprint (7,5 km): 1. E. Öbergová (Švéd.) 20:25,2 (0 tr. okruhů), 2. Simonová (Fr.) -6,9 (0), 3. Wiererová (It.) -18,7 (0), 4. Bátovská-Fialková (SR) -26,5 (1), 5. Davidová -28,7 (1), 6. Herrmannová-Wicková (Něm.) -36,3 (2), ...30. Voborníková -1:31,2 (1), 34. Jislová -1:37,1 (0), 42. Charvátová -1:58,7 (1).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 21 závodů): 1. Simonová 546, 2. E. Öbergová 485, 3. Hermannová-Wicková 396, 4. Tandrevoldová (Nor.) 381, 5. Vittozziová (It.) 373, 6. Perssonová (Švéd.) 364, ...8. Davidová 338, 34. Jislová 75, 50. Voborníková 30, 68. Václavíková 2.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články