Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kontiolahti pokračuje sprinty. Když cítíte, že o něco jde, tak nastartujete všechny vrtule, hlásí Charvátová

Po dni volna se program v Kontiolahti překlopil do své druhé poloviny a o víkendu čekají závodníky v rámci prologu Světového poháru v biatlonu sprinty a stíhačky. Češi do nich jdou podpořeni dobrými výsledky ze štafet. Zatímco ženy skončily šesté, muži ještě o příčku výše. Přímé přenosy sprintů sledujte už od 10:45 na ČT sport a ČT sport Plus.

Mužské české kvarteto, tentokrát ve složení Tomáš Mikyska, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Jonáš Mareček, zaznamenalo nejlepší výsledek po téměř dvou letech, kdy byli rovněž pátí v Hochfilzenu 2020.

Krčmáře, který do sprintu odstartuje hned jako první ze 101 biatlonistů, může těšit dobrá střelba.

Po jediné chybě ve vytrvalostním závodu, kde skončil třináctý, byl ve štafetě stoprocentní. Štvrtecký zase navázal na výborný běh z individuálu, na druhou stranu ale musel využít tři náhradní náboje.

Mareček se blýskl skvělou a rychlou střelbou, kterou má nově na starosti trenér Matt Emmons. Jednadvacetiletý závodník dobíjel pouze jednou a posunul se na páté místo.

Dokonce i atakoval čtvrtého Rakušana Patricka Jakoba. Dotírajícího Fina Olliho Hidensala nakonec díky lepšímu finiši na cílové rovince porazil o 0,2 sekundy. Zvítězili Norové.

Ve sprintu na 10 kilometrů se v úvodnu loňské sezony radoval ve Švédsku domácí Sebastian Samuelsson. Z Čechů byl nejlepší sedmadvacátý Štvrtecký. V Kontiolahti se běželo letos v únoru a pokud bychom poslední výsledek z disciplíny vztáhli místopisně, vyhrál Francouz Quentin Fillon Maillet. Michal Krčmář byl devatenáctý.

Češi v akci:

Michal Krčmář (1), Jakub Štvrtecký (29), Jonáš Mareček (49),Tomáš Mikyska (67),Mikuláš Karlík (98).

Čtyřka Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová vybojovala šestou příčku. Davidová převzala štafetu s téměř dvouminutovou ztrátou na čelo. Na střelnici vždy jednou dobíjela a posunula Češky na deváté místo.

"Dost to bolelo. Jak je to krátký závod, běhá se hodně rychle. Určitě to bylo bolavější než včera," řekla sedmá žena z vytrvalostního závodu.

Před závěrečným úsekem ztrácely reprezentantky na první šestku takřka minutu a čtvrt. Finišmanka Charvátová ale udělala jen tři chyby, vyhnula se trestnému kolu a v poslední běžecké části předstihla tři závodnice včetně Finky Eriky Jankaové.

"Když cítíte, že o něco jde, tak nastartujete všechny vrtule a pustíte do toho vše, co máte. V posledním kole jsem tam nechala vše, co jsem měla. Nečekala jsem, že mohu ještě stáhnout tři závodnice," konstatovala Charvátová. Vyhrály Švédky.

Östersund patřil v úvodu minulého ročníku ve sprintu domácí Hanně Öbergové, která už má teď na svém kontě v SP vítězství za vytrvalostní závod. Eva Puskarčíková, která již ukončila kariéru byla v závodu na 7,5 kilometru jedenáctá.

V březnu se ve Finsku mohla z prvního miísta těšit Němka Denise Herrmannová-Wicková. Mezi českými reprezentantkami byla s počinem 1+1 nejlepší dvaadvacátá Davidová.

Češky v akci:

Jessica Jislová (15), Markéta Davidová (27), Tereza Voborníková (33), Lucie Charvátová (74), Eliška Václavíková (93).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články