Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hanna Öbergová triumfovala na úvod SP, sedmou Davidovou dělila od stupňů minuta

Úvodní individuální závod na 15 kilometrů nové sezony Světového poháru už mají po biatlonistech za sebou také ženy, v nichž všechny předčila Švédka Hanna Öbergová. Česká jednička Markéta Davidová se udržela i s dvěma chybami v nejlepší desítce na sedmém místě, na stupně vítězů, o které ji patrně připravila poslední rána, ztratila minutu. Přímé přenosy ze SP sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Že Hanně Öbergové individuální závod svědčí nadmíru, přesvědčila několikrát už v minulosti. Vedle druhých míst má na svém kontě vítězství na mistrovství světa 2019 i zisk olympijského triumfu v Pchjongčchangu, což hovoří za vše.

A aby toho nebylo málo, sedmadvacetiletá Öbergová teď zvítězila v této disciplíně i na úvod nové sezony.

Druhý nejrychlejší běžecký čas hned po své mladší sestře Elviře podtrhla perfektním střeleckým výkonem pouze s jednou chybou a v cíli byla o více než půl minuty rychleji než její norská konkurence v podobě bezchybné Ingrid Tandrevoldové.

Třetí dojela s jednou ranou vedle Italka Lisa Vittoziová. "Tohle je nejlepší start do sezony, jaký šel," povídala Öbergová.

Obhájkyně malého křišťálového glóbu Davidová rozjela závod skvěle, ale na obou stojkách postupně - možná i díky rychlé střelbě - nasbírala dvě chyby. 

"Soustředila jsem se spíš na to, abych dělala na to, co mám. Nepřišlo mi to jako nějaká palba, i když na mě asi jo. Ale nepřišlo mi, že jsem e to snažila urychlovat. První byla přejetá, na druhou jsem chvíli čekala," přiznala Davidová

"Ty poslední rány bych zrušila, už jsem říkala, jestli se na ně nevyprdneme," smála se v rozhovoru pro ČT sport.

Na trati jí to relativně chutnalo. "Šlo to docela dobře, běželo se mi fajn. Pocit je celkem dobrý. Předvedla jsem to, na co bylo a uvidíme, jak to bude vypadat v sezoně. Nechme to otevřené, není dobré dělat z prvního závodu závěry," dodala.

"Při střelu jsme měly celkem štěstí, na jedničce to bylo kryté, střílely jsme klidně. Stojku sedím na to, že nejsem ještě úplně rozzávoděná, a že si to sedne," hodnotila závod Jessica Jislová, který zvon dokončila se třemi chybami.

"Na trati to bylo smíšené, někde to bylo hlubší, někde v pohodě, ale už jsme tu měly v Kontiolahti hrabavější závody. Snad se ty individuální ještě letos naučím jezdit," pousmála se.

Tereza Voborníková bojovala o své nejlepší umístění v SP. "Stejně bych ty čtyři nuly asi nedala. Když jsem tu poslední ránu netrefila, jen jsem se smála. Ale i za jedna je to hezké, i když, kdybych ji trefila, byla bych určitě radši."

Prohlásila, že nervozita byla před úvodem SP obrovská. "Ale po příjezdu na stadion to ze mě opadlo. Při běhu jsem se tak špatně necítila, ale lyže mě tolik nepodržely, snad to bude do příště lepší," řekla dvojnásobná juniorská mistryně světa.

Na startu chyběly zdravotně indisponovaná obhájkyně velkého glóbu Marte Olsbuová Röiselandová i další Norka a předloňská vítězka SP Tiril Eckhoffová.

Také ona prodělala covid-19 a dosud není zdravotně v pořádku. Rusky a bělorusky nesmí závodit kvůli válce na Ukrajině.

V Kontiolahti program zdaleka nekončí, úvodní SP trvá prakticky celý týden. Ve čtvrtek čekají družstva mužů i žen štafety, po pátečním volnu přijdou na řadu sprinty a před přesunutím do Rakouska první díl ve Finsku uzavřou stíhací závody.

Ženy - vytrvalostní závod (15 km) SP v Kontiolahti:

1. H. Öbergová (Švéd.) 43:53,8 (1 trest. minuta), 2. Tandrevoldová (Nor.) -36,5 (0), 3. Vittozziová (It.) -39,7 (1), 4. Voigtová (Něm.) -1:00,5 (0), 5. Simonová (Fr.) -1:11,9 (1), 6. Herrmannová-Wicková (Něm.) -1:31,4 (2), 7. Davidová -1:37,6 (2), ...22. Voborníková -3:18,8 (1), 39. Václavíková -4:35,0 (1), 54. Jislová -6:09,1 (3), 79. Charvátová (všechny ČR) -9:15,5 (7).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články