Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nový expert ČT Moravec: U Davidové věřím v nejvyšší mety. Ruské sportovce bych na OH nepustil

Už v sobotu čeká Ondřeje Moravce první přenos z mistrovství světa v roli experta ČT sport. Spolukomentovat bude mužský sprint a pak ještě další tři závody, které se pojedou v německém Oberhofu. Na novou roli se těší a věří, že by mohl být při velkém úspěchu některých členů české reprezentace. Přímé přenosy z MS sledujte od 8. února na ČT sport a ČT sport Plus.

Moravec na ČT sport odkomentuje s Tomášem Lachmanem a Michalem Dimitrovem vedle sprintu mužů ještě vytrvalostní závod biatlonistů a oba závěrečné a divácky oblíbené masáky.

"Úplná premiéra to pro mě nebude. Loni už jsem něco začátkem sezony komentoval," vzpomíná.

Na (staro)novou roli se nicméně těší.

"I když jsem ne všechny závody viděl. Člověk do toho aspoň víc pronikne a ponoří se do toho. Komentovat bývalé soupeře nebo kolegy z reprezentace mě určitě bude bavit," říká Moravec v rozhovoru pro Českou televizi s tím, že nedílnou součástí jeho přípravy bude podrobný datacenter Mezinárodní biatlonové unie.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Asi se na to trochu připravím, protože si myslím, že v tom ženském poli nejsem tak zběhlý ve jménech. Byl jsem zvyklý, že se podívám na člověka a vidím, kdo to je. U osmdesáti procent lidí to pořád budu mít, ale u těch ostatních mi to může utéct. Takže lehkou přípravu si udělám. A samozřejmě – bez datacentra se nedá komentovat," poodkrývá v rozhovoru v Biatlon fokus podcastu ČT sport.

V Oberhofu začnou závody ve středu smíšenou štafetou a podle Moravce může klidně hned na úvod přijít velký český úspěch.

"V Anterselvě 2020 se podařilo vybojovat bronzovou medaili a rozhodně jsme nebyli papírovými favority. Začínají holky, chlapi jedou šestku, na trati se toho moc nerozhodne, bude to střelecký závod, to bylo stejné v Anterselvě. Pokud to našim borcům vyjde, klidně o tu medaili může štafeta bojovat," myslí si trojnásobný olympijský medailista.

V probíhajícím ročníku SP se jel mix zatím jen jednou, a sice začátkem ledna v Pokljuce. Český tým ve složení Jonáš Mareček, Michal Krčmář, Tereza Voborníková a Maréta Davidová dojel sedmý, zvítězila Francie.

Markéta Davidová bude obhajovat zlato z vytrvalostního závodu na MS 2021, v této sezoně už dokázala být dvakrát na stupních vítězů – v Hochfilzenu si dojela pro stříbro a bronz ze sprintu a stíhačky.

"Letos předvedla, že ty výkony na střelnici jsou skvělé. V Anterselvě to na posledním svěťáku tolik nevyšlo, ale věřím, že se dokáže zkoncentrovat. A střelnice je u ní famozní, letos udělala velký krok dopředu. Věřím, že to předvede na té patnáctce a bude to ten profesorský výkon, který ona umí. Budu věřit v nejvyšší možné mety," usmívá se majitel kompletní sbírky medailí ze světového šampionátu v Kontiolahti 2015.

Hodně si slibuje i od české jedničky Michala Krčmáře, který je v průběžném pořadí SP patnáctý. 

"Michal letos předvedl spoustu pěkných závodů. Chybí mu tam taková třešnička k top trojce. Ale do mistrovství může jít v klidu. Má od čeho se odrazit, pro psychickou pohodu to je důležité. Věřím že v Ridnaun všechno doladili, teď doma spočli a předvede to nejlepší, co v něm je."

V suverénní pozici do Oberhofu odjel hvězdý Nor Johannes Bö a podle Moravce bude extrémně těžké ho sesadit z momentálního trůnu.

"To, co letos předvádí Johannes, měl naposledy Martin Fourcade možná v roce 2017. Tyhle výkony jsou možná ještě o něco dál. Nevím, co k tomu říct. Nechtěl bych vyslovit něco, co by mu to zhatilo. Strašně mu to přeju, akorát ti jeho soupeři pořád bojují o druhé místo, to biatlonu úplně neprospívá."

MS se letos koná v Oberhofu, kam zavítá po devatenácti letech. Spolu s Ruhpoldingem a Novým Městem na Moravě, kde bude následovat sedmý díl SP v březnu, se jedná o nejnavštěvovanější areály elitního seriálu. I přesto, že tam nebývá dobré počasí.

"V tomhle termínu nebude problém se sněhem takový, jaký tam býval, že byly kameny na trati a podobě. Jenom hlavně všem přeju, aby to bylo co nejvíc fér. Doufám, že nebudou žádné vichřice, což se tam klidně může stát. Pak by mohl mít někdo víc štěstí a někdo míň. A ještě mlha může přijít. Prostě Oberhof. Budeme věřit, že to všechno proběhne, jak má," doufá Moravec.

Nechápe snahu Mezinárodního olympijského výboru, aby ruští a běloruští sportovci potenciálně mohli startovat na letních olympijských hrách 2024 v Paříži.

"Zaráži mě ten jejich postoj. Že nebude český olympijský (výbor) bojkotovat Hry, je správně. Sportovci za to nemohou, že Putin chce zabrat část Ukrajiny. Na druhou stranu – já osobně bych tam ruské a běloruské sportovce nepustil," má jasno Moravec.

"Můžeme argumentovat tím, že někteří ten režim veřejně nepodporují, ale je tu spousta sportovců, kteří to veřejně dělají, a to je špatně. Volil bych variantu, že bych je startovat nenechal, jak k tomu přistupuje Mezinárodní biatlonová unie, která je v tomhle hodně tvrdá," dodává v Biatlon fokus podcastu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články