Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Kdo vydoluje síly v hromadných závodech a kde se zastaví česká houpačka?

Bez velkých fanfár, jen s ozvuky pár desítek fanoušků za plotem vrcholí podivná zastávka Světového poháru v Novém Městě. Účast v hromadných kláních si vybojovali Markéta Davidová, Michal Krčmář a Ondřej Moravec. Další dvě Češky Lucie Charvátová a Eva Kristejn Puskarčíková byly v roli náhradnic. Přímé přenosy vysílá od 11:20 a 13:20 ČT sport, vždy s hodinovým předstihem startuje na webu ctsport.cz nástřel před oběma závody.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Davidová i Krčmář mohou být pozitivně nabiti výkony ve sprintech. Třetí či čtvrté místo, řada velkých jmen za nimi. Skvělé běžecké představení. Davidová načala dobře i štafetu, ale po stojce musela na trestné kolo a dobrou náladou zrovna nehýřila.

"Poslední kolo byl boj, ale necítím se tak špatně," podotkla Davidová poté, co byla na svém úseku nejrychlejší. Příslib i pro hromadný závod.

Kde vzít energii? Otázka číslo jedna. Charvátová byla ještě v sobotu na čekačce, zda se uvolní místo pro masák, ale kdyby ho nejela, nesmutnila by. "Kdybych ty tunely měla vyškrábat ještě pětkrát, tak tam snad budu potřebovat lanovku," popsala, jak je na tom se silami ke konci sezony.

Jako na houpačce. Krčmář dojel ve sprintu čtvrtý. Skvělé. Ve štafetě ovšem přidal jeden trestný okruh a finišoval až jako dvanáctý.

Moravec zažil dvě opačná vystoupení. Po jednačtyřicáté příčce vypadal hodně sklesle. "Šílenost. Myslím si, že mě lyže vůbec nepodržely," hlesl v pátek po závodě. A v sobotu při rozlučce Michala Šleisngra? "O 300 procent lepší. Nevzpomínám si letos, kdy bych takhle mohl poslední kolo," prohlásil.

Nejen bez kulisy, ale také v náročných podmínkách. V pátek připadl sníh, pro závodníky večer brzda. Rozdíly byly velké a servis hrál obrovskou roli. Teploty se držely setrvale nad nulou a do toho poletovaly sněhové vločky střídané mžením. V neděli by mohly být podmínky přívětivější.

Bitva o malé křišťálové glóby pomalu, ale jistě vrcholí

Johannes Bö byl v pátek zase někde jinde. Na střelnici bez chyby a na trati jiná liga. Rovněž skvělý výkon na lyžích předvedl Quentin Fillon Maillet. Ztratil bezmála 23 sekund, další rivalové přes minutu.

Pokud by Nor zopakoval to, co v Anterselvě, tedy dvacet přesných zásahů, nebude mu pravděpodobně stačit ani Superfourcade. Potřeboval by to, protože po lednových absencích je v pořadí masáku až třetí za francouzskou dvojicí.

Mezi ženami je adeptek na nejvyšší příčky možná o něco víc, situace v souboji o malý křišťálový glóbus je podobně vyrovnaná. Dorothea Wiererová nenaznačila ve sprintu, že by jí novoměstská střelnice až tak svědčila. Po třech chybách byla s velkým odstupem čtyřiadvacátá.

Ač jí v téhle sezoně do skoku moc není, alespoň na malou trofej může stále pomýšlet zatím druhá Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Důležitost nedělních závodů podtrhuje určitá nejistota. Masáky se má celá sezona v Oslu uzavírat. Jenže Evropou obchází strašidlo, strašidlo koronaviru a kvůli nebezpečí rozšíření nákazy už byla pro diváky uzavřena aréna v Holmenkollenu při tradičním lyžařském festivalu. Nad způsobem pořádání tradičního finále tak může viset otazník.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články