Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Trápení Štvrteckého odválo naději na medaili ze štafety, glóbus získali vítězní Norové

Vypadalo to na zajímavou rozlučku Michala Šlesingra ve Světovém poháru, při které mohla česká biatlonová štafeta sahat v Novém Městě na Moravě po medaili. Jenže na třetím úseku se Jakub Štvrtecký protrápil při střelecké položce vstoje a dobře odvedený závod byl pryč. Češi nakonec skončili dvanáctí. Z jasného vítězství se radovali Norové, kteří opanovali i malý křišťálový glóbus.

Michal Šlesingr (vpravo) předává štafetu Ondřejovi Moravcovi
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

"Dneska jsem docela spokojený, škoda jedné dobíjené. První dvě kola byla docela fajn," uvedl bezprostředně po závodě Šlesingr. Bylo ale na něm vidět, že si mohl konečně oddechnout. "Ke konci individuálních závodů mi už docházelo, naopak štafety jsem byl schopný zajet. Říkal jsem si, už abych to měl za sebou. Prostě jsem to doklepal, díkybohu za to," dodal.

Štvrtecký přitom přijel na druhou zastávku na střelnici na druhé pozici, kterou mu připravili skvělým výkonem Šlesingr s Ondřejem Moravcem. Oba biatlonoví harcovníci předvedli téměř perfektní střelbu, když každý chyboval jen jednou, a drželi český tým v popředí.

Po Štvrteckém, který musel po zmaru na stojce na tři trestná kola, se ale nedařilo ani Michalovi Krčmářovi. Po ležce musel na jeden okruh navíc a na myšlenky na elitní desítku musel zapomenout.

"Začátek nám docela vyšel. Na rozdíl od ženského závodu byli kluci hodně vyrovnaní do poslední položky. Bohužel jsme z toho vypadli na třetím úseku, kde Kuba nezvládl svojí stojku a ještě 'Bimbo' (Krčmář) tam něco přidal, pak už nebylo o co jet," hodnotil trenér Zdeněk Vítek. "Předvedl to, co bychom od 'Bouška' (Šlesingra) očekávali. On je dobrý střelec a potvrdil to. Starý chlapi se trefili," potěšilo Vítka.

Suverénní představení naopak předvedli Norové, kteří vrátili Francouzům porážku ze světového šampionátu. Ve druhé polovině závodu se propracovali do čela díky výkonu Tarjeiovi Bö, který náskok ještě navýšil. Na bratra navázal bezchybný Johannes a zajistil Seveřanům nejen dílčí úspěch, ale také celkový triumf v této disciplíně.

Jak závod probíhal?

Štafetu rozjel Šlesingr perfektně, a ačkoli se mýlil hned při první ráně, ve zbytku svého úseku už nechyboval a navíc se udržel na sedmé pozici se ztrátou 19 sekund. Na Šlesingra pak identicky navázal Moravec. Také minul terč napoprvé, ale skvělým během vytáhl českou sestavu dokonce na čtvrté místo.

Zatímco Češi pořadím stoupali, do té doby vedoucí Švédové doplatili na čtyři chyby Nelina a výrazně se propadli. Doslova katastrofální střelbu ale předvedli Francouzi, kteří nakonec chybovali dvanáctkrát a závodem se protrápili až do konce. Jejich celková 15. příčka byla daleko za očekáváním.

Pak ale Štvrtecký nezvládl na svém úseku tíhu okamžiku při jeho druhé zastávce na stadionu a průběžně druhá pozice byla z českého pohledu ztracena.

Zaváhání Švédů využili nejlépe Norové, kteří ujeli pronásledovatelům po páté střelecké položce. Tarjei Bö si vypracoval půlminutový náskok, nakonec mu neuškodila ani chyba na stojce. Norskou štafetu dovedl do zlatého cíle Johannes Bö a dokonal norskou dominanci v celém seriálu. Druzí skončili Ukrajinci, na třetím místě přece jen dojeli Švédové, které zezdola vytáhl Ponsiluoma.

SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě (Žďársko) - štafeta:

Muži (4x7,5 km): 1. Norsko (Christiansen, Dale, T. Bö, J.T. Bö) 1:1:25,3 (0 trest. okruhů + 5 dobíjení), 2. Ukrajina (Pryma, Semjonov, Tkalenko, Pidručnyj) -38,2 (0+5), 3. Švédsko (Samuelsson, Nelin, Femling, Ponsiluoma) -43,3 (1+8), 4. Rusko -46,9 (0+7), 5. Německo -57,2 (1+10), 6. Itálie -1:46,9 (0+5), ...12. ČR (Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) -3:39,1 (4+10).

Konečné pořadí SP štafet (6 závodech): 1. Norsko 348 b., 2. Francie 302, 3. Německo 264, 4. Rusko 253, 5. Ukrajina 216, 6. Slovinsko 216, ...11. ČR 189. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články