Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Škoda že přijdeme v Novém Městě o tu báječnou atmosféru, mrzí Hamzu. Závodníci jsou zklamaní

Šéf organizátorů biatlonových závodů v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza není nadšený, že se letošní Světový pohár pojede bez fanoušků a bouřlivou atmosféru na Vysočině vystřídá jen šustění běžek po sněhu a rány z výstřelů do terčů. Rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, že diváci kvůli koronaviru na závody nesmějí, ale respektuje. "Samozřejmě to není nic příjemného, ale existují i vyšší principy," uvedl. Přímé přenosy odvysílá od čtvrtka do neděle ČT sport a web ctsport.cz.

Jiří Hamza
zdroj: ČTK

"Zprávu musíme přijmout, je to holý fakt. Biatlon není na světě nejdůležitější, zdraví lidí je důležitější. Rozhodnutí se přizpůsobíme," řekl Hamza.

Biatlonový Světový pohár míří na Vysočinu pošesté. V předchozích pěti ročnících si vybudoval pověst jednoho z fanouškovsky nejlepších podniků seriálu. I letos se do ochozů a k tratím chystalo každý den 30 tisíc lidí. "Je samozřejmě škoda, že o tu báječnou atmosféru letos přijdeme, ale tak to je," litoval Hamza.

"Snažím se pochopit a přijmout rozhodnutí vlády. Zatím se mi to nepovedlo. Také se snažím najít nějaké přirovnání, které vystihne závodění v Novém Městě na Moravě bez fanoušků. A našel: bude to jako sex bez orgasmu," uvedl český reprezentant Michal Krčmář.

"Je mi smutno a přiznám se, že tomu dost dobře nerozumím. Chápu, že zdraví je na prvním místě, a nijak to nerozporuji, byť v souvislosti s touhle 'korochřipkou' mě opravdu žádná panika nepohlcuje," napsal Šlesingr a upozornil, že třeba letiště zavřené není. "Připadá mi to jako takové populistické gesto, jak vládě na lidech záleží, což mě vlastně u populistické vlády překvapit nemůže," uvedl.

"Nekonzistentnost v souvislosti s koronavirem pokračuje. Čeští fanoušci se Světového poháru zúčastnit nemohou, zatímco celá biatlonová karavana tam cestovat může, přestože byli v Itálii před méně než čtrnácti dny (v Anterselvě se jelo mistrovství světa, pozn. red.)," prohlásila jedna z největších biatlonových hvězd Martin Fourcade.

Neúčasti příznivců litoval i Johannes Bö. "Je to škoda. Organizátoři získali ohromné renomé díky divácké kulise tisíců lidí," uvedl na webu norského deníku VG. "Je ale pochopitelné, že takto autority v zemi rozhodly, když jsou v zemi první případy nákazy. Uvědomíte si, že jde o vážnou věc," dodal.

Příjem ze vstupného je pro organizátory jedním z důležitých faktorů rozpočtu, který se pohybuje mezi 65 a 70 miliony korun. "Vstupné se bude blížit k pětatřiceti milionům, dohromady se vším všudy, s fakturacemi," uvedl Hamza.

O možném vracení vstupného se teprve rozhodne. "Až dostaneme oficiální rozhodnutí, zatím máme jen vyjádření z médií, tak to budeme řešit," řekl Hamza.

Pořadatelé do 20. dubna oznámí, jak se bude vracet vstupné, případně zda bude možná výměna vstupenek za lístky na rok 2021.

Doplnil, že pořadatelé budou se státem jednat o kompenzaci. "Žádná pojišťovna takové věci neuhradí. Věřím, že zasedneme ke stolu a celá věc se rozumně vyřeší," řekl České televizi.

Fanoušci mohou Markétu Davidovou a spol. sledovat v televizních přenosech. "Předpokládám, že závody proběhnou standardně, akorát to bude trošku smutný pohled. Život přináší různé problémy a musíme se s tím srovnat," uvedl Hamza.

Vysočina Arena - dějiště SP v biatlonu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Také Mezinárodní biatlonová unie IBU uvedla, že je škoda, že se novoměstské závody pojedou bez tradiční kulisy.

"Po čtyři dny ji vytváří přes sto tisíc fanoušků, což ze závodů dělá jedinečný zážitek pro sportovce. Jak ale IBU deklarovala, respektujeme a podporujeme všechna rozhodnutí národních autorit týkající se opatření proti koronaviru," stojí v prohlášení IBU.

Většina týmů přijede do Nového Města na Moravě dnes. Sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář věří, že všichni včetně Italů jsou zodpovědní. "Věřím, že šli cestou prevence a vyhýbali se nakaženým regionům. Je to o zodpovědnosti každého ke svému okolí. Prevence je důležitá a to je základní věc," řekl Rybář.

Zdroj
ČT sport, ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články