Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hamza pro ČT: České biatlonistky by mohly dodatečně získat medaili ze Soči

Ruhpolding (Německo) - Jedním z výsledků dopingové aféry by mohlo být dodatečné udělení bronzové medaile z ženské štafety na zimních olympijských hrách v Soči. V České televizi to připustil šéf Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Český biatlon by tak měl celkem šest cenných kovů ze tři roky starých Her. Desítky závodníků navíc poslaly mezinárodní unii dopis, aby v celé kauze, ve které se hodně angažují i domácí biatlonisté v čele s Michalem Šlesingrem, rázněji konala.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

V pátečných pozdních večerních hodinách podepsalo více než 170 biatlonistů na právě probíhajícím Světovém poháru v Ruhpoldingu nótu, která má donutit mezinárodní biatlonovou unii IBU k mnohem přísnějšímu posuzování dopingové aféry. Biatlonová unie bude dopingovou kauzu řešit na mimořádném zasedání v Anterselvě.

"Myslím že nastal čas, aby už IBU udělala rázné kroky a minimálně se k tomu postavila nějakým alepsoň částečným zastavením činností sportovců, kteří jsou v podezření," uvedl šéf českého biatlonu Hamza.

Podle Šlesingra by biatlonista s dopingovou minulostí měl mít doživotní zákaz startu na olympijských hrách a mistrovství světa. IBU by zároveň měla snížit kvóty pro účast v SP zemím, jejichž závodníci dopovali.

Generální sekretářka IBU Nicole Reschová uvedla, že bude záviset na tom, co všechno vyšetřování potvrdí. Bojkot závodů ze strany ostatních biatlonistů prý zatím nehrozí. Už dříve se hovořilo například o tom, že by do některého ze závodů SP vyrazili opožděně.

V zákulisí se navíc nahlas hovoří o konkrétních jménech dopingových hříšníků. Podle zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týká i 31 biatlonistů. A první dvě jména?

Gabriela Koukalová (tehdy Soukalová) předává štafetu Jitce Landové
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitry Lovetsky

Už dříve se o nich vážně hovořilo, na přetřesu jsou nicméně opět a hlasitěji. Jedná se o ruské biatlonistky Janu Romanovovou a Olgu Viluchinovou. Oběma IBU v prosinci loňského roku dočasně pozastavila činnost právě pro podezření z dopingu během ZOH v Soči v roce 2014. Obě biatlonistky už ukončily kariéru.

Romanovová je mimo jiné nositelkou ruského vyznamenání Za zásluhy o vlast, loni v dubnu také kandidovala do státní Dumy.

Nejlepším výsledkem Viluchinové byla dvě stříbra z olympiády v Soči za sprint a štafetu. Ve stíhačce na mistrovství světa v Ruhpoldingu v roce 2012 získala bronz, ve Světovém poháru dojela v Chanty-Mansijsku třetí ve stíhačce.

zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

Právě stříbrná ruská štafeta ze Soči, v níž figurovala i Romanovová, by mohla být brzy minulostí. "Dnes vyplynuly tyto první dvě jména, což bude myslím pro český biatlon znamenat další medaili z olympiády ze Soči," uvedl Hamza.

Češky ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela (tehdy, pozn. red.) Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková dojely ve strhujícím finiši v Soči i se čtrnácti chybami na střelnici senzačně čtvrté před Běloruskem a za Norkami, zlato braly Ukrajinky. O stříbro by teď měly Rusky přijít. Český biatlon by tak bral šestou medaili ze Soči.

Sportovci požadují, aby byly Rusku odebrány také velké akce včetně mistrovství světa 2021. Rusko se kvůli aféře vzdalo Světového poháru v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu. Česká republika na pořadatelství velkého MS znovu kandidovat nehodlá. "Tím, že jsme stáli jako federace v podstatě u zrodu protestní vlny, řekli jsme, že kandidovat nebudeme," vysvětlil Hamza.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články