Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Závody v ruské Ťumeni nebudou, IBU rozhodla o jejich přeložení

Mnichov – Výkonné grémium Světové biatlonové unie (IBU) na svém zasedání probralo výsledky tzv. McLarenovy zprávy ve věci ruského dopingu. V prohlášení Unie uvedla, že závody Světového poháru se příští rok v březnu nebudou konat v ruské Ťumeni. O místě konání závodů se ještě bude jednat.

Laura Dahlmeierová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

IBU také zahájila disciplinární řízení vůči dvěma biatlonistům jmenovaným v McLarenově zprávě a rovněž začala s vyšetřováním zbylých 29 ruských závodníků, jejichž jména zpráva také uvádí. Grémium nicméně nerozhodlo o provizorním zákazu startu ruských biatlonistů.

Kromě seniorského SP, který měla původně hostit ruská Ťumeň, se v Rusku nebudou konat ani závody mládeže a juniorů. Ty mělo organizovat město Ostrov. Kam IBU nakonec závody přesune, není jasné. "Ze strany ruského svazu je to první důležitý krok k tomu, aby nám i celému světu ukázal, že současnou situaci nebere na lehkou váhu. Nyní se celá biatlonová obec na těchto akcích může soustředit čistě na sport," řekl po jednání prezident IBU Anders Besseberg.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza: Je to jen první krok

Předseda českého svazu Jiří Hamza v minulých dnech uvedl, že by do Ruska i v případě opačného stanoviska IBU čeští biatlonisté závodit nejeli. "To není adekvátní řešení," reagoval na rozhodnutí Hamza. "Budeme požadovat další kroky. Je to polovičatý verdikt. Za dané situace je už nepřijatelný. Zkontaktujeme se s federacemi a budeme požadovat dotažení do konce. Teď už není cesta zpět. Vyšetřit doping, potrestat funkcionáře a sportovce, kteří v tom lítají," dodal.

Také Gabriela Koukalová se domnívá, že by IBU měla Ťumeni odebrat i mistrovství světa v roce 2021, o které se při zářijové volbě ucházelo také Nové Město na Moravě. "Zemi, kde se prokážou prohřešky, by se nemělo dávat nic, to není správně. Nemám problém s jakoukoli zemí, kde nemají sportovci problémy, pojedu klidně do Grónska, ale toto mi přijde špatně z hlediska myšlenky čistého přístupu," uvedla Koukalová. "Je to dobrá zpráva, protože jsme uvažovali i o případném bojkotu tohoto závodu. Ale teprve se uvidí, jestli to něčemu pomůže," prohlásila Veronika Vítková.

Je nám líto, video expirovalo.
Lehoťan: Otázka pořádání MS v Ťumeni je stále otevřená

Podle bývalého viceprezidenta IBU a člena výkonného výboru ruského svazu Alexandra Tichonova je rozhodnutí federace pro Rusy pozitivní. Čtyřnásobný olympijský vítěz a jedenáctinásobný mistr světa se obával diskvalifikace ruských reprezentantů. "Besseberg je náš člověk. Ještěže se to nedotklo závodníků," uvedl Tichonov.

Kontroverzní místopředseda vlády pro sport, turistiku a výchovu mládeže a bývalý ruský ministr sportu Vitalij Mutko požaduje trest pro všechny, kteří chtěli bojkotovat SP v Ťumeni. "Bojkot znamená nátlak a politiku, odporuje zdravému rozumu i olympijské chartě. Za takovéto útoky si sportovci zaslouží trest," řekl Mutko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články