Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Šlesingr vede tažení proti dopingu. Biatlonisté chtějí tvrdší sankce, IBU zváží vyloučení Rusů

Oberhof – Michal Šlesingr a Martin Fourcade odstartují do sprintu v Oberhofu hned za sebou s čísly 22 a 23. Tandem však netvoří jen na trati, ale i v prosazování tvrdšího postupu proti dopingovým hříšníkům. Oba iniciovali v Německu schůzku sportovců. Výsledkem jsou čtyři základní požadavky, které chtějí biatlonisté prosadit u vedení Mezinárodní biatlonové unie IBU. Představitelé unie zváží v případě, že se potvrdí podezření z rozsáhlého dopingu v ruském týmu, vyloučení celé reprezentace ze Světového poháru.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Jednoduše řečeno nechceme, aby v biatlonu byl doping. Chceme závodit férově," uvedl Šlesingr. "Naší snahou je nastavit podmínky tak, aby se nikomu dopovat nevyplatilo. To znamená jak na úrovní federací, tak na úrovni jednotlivce," dodal.

Biatlonisté požadují doživotní zákaz startu na olympijských hrách a mistrovství světa pro ty, kteří dopovali. Chtějí snížit kvóty pro start ve Světovém poháru pro národní federace, jejichž biatlonisté dopovali. Horní hranice pro pokutu za doping by se měla zvýšit z 200 tisíc eur. Zároveň volají po více informacích o současném vyšetřování ruského dopingu.

"Než vymýšlet systém, který bude něčemu bránit, je lepší tvrdšími tresty demotivovat ty, kteří o dopingu uvažují nebo ho organizují," uvedl Šlesingr v rozhovoru pro iDNES.cz.

Tvrdé sankce ovšem berou v potaz i vliv nezaviněného dopingu, tedy různé okolnosti léčby, neúmyslné užití nebo nenahlášení místa pobytu.

Je nám líto, video expirovalo.
Šlesingr inicioval schůzku, kvůli dopingu se sešlo 60 biatlonistů

V hojném počtu

Hlavním strůjcem návrhů byl Šlesingr. Ten se zhruba šedesáti biatlonisty zasedl ve středu večer v Oberhofu. Účast si český biatlonista pochvaloval. "To mě moc překvapilo a mám z toho opravdu dobrý pocit," podotkl.

Nechyběli Johannes Bö, Marie Dorinová Habertová nebo také Rus Anton Šipulin. "Hlavní je, že jsme se o tom mezi sportovci začali bavit, je to opravdu vážné pro všechny federace. Je dobré, že se můžeme sejít v jedné místnosti, pokládat si otázky," uvedl ruský biatlonista.

Jednalo se zhruba hodinu a půl, překvapivě se zúčastnila i sekretářka Mezinárodní biatlonové unie Nicole Reschová. "Netuším, kdo ji pozval, byli jsme trochu zaskočeni. Na druhou stranu to bylo hodně pozitivní v tom, že se na celou záležitost dokáže podívat i ze své původní, právnické profese," řekl Šlesingr.

"IBU se v boji proti dopingu chová pokrytecky. Nesmíme vystupovat jako jednotlivci, a musíme mluvit jednohlasně," řekl Fourcade.

Návrhy závodníci ještě doladí a předloží vedení IBU. Odezva má přijít co nejrychleji. "Samozřejmě nás bude zajímat reakce IBU. Za sportovce snad mohu říci, že jsme prokázali jednotu a jsme připraveni si, pokud IBU nebude konat, říci o pozornost i jiným způsobem," zdůraznil Šlesingr.

Pakliže bude IBU dál postupovat liknavě, přijde protest. Biatlonisté například mohou do některého závodu nastoupit opožděně. Kdy má přijít patřičná reakce? "Stoprocentně by to bylo do konce sezóny, spíš si myslím, že se to musí odehrát ještě v tomhle trimestru," řekl Českému rozhlasu český biatlonista. Po Oberhofu následuje v ještě lednu Ruhpolding a italská Anterselva.

IBU zváží vyloučení ruských biatlonistů ze Světového poháru

Představitelé Mezinárodní biatlonové unie IBU zváží v případě, že se potvrdí podezření z rozsáhlého dopingu v ruském týmu, vyloučení celé reprezentace ze Světového poháru. Podle Reschové bude záviset na tom, co všechno vyšetřování potvrdí. Bojkot závodů ze strany ostatních biatlonistů zatím nehrozí.

Podle zprávy Světové antidopingové agentury se organizovaný doping v Rusku týká i 31 biatlonistů. Dvěma byla pozastavena činnost, další jsou vyšetřováni. Ruští pořadatelé se kvůli aféře vzdali Světového poháru v Ťumeni a juniorského MS v Ostrovu.

Dvěma závodnicím Olze Viluchinové a Janě Romanovové, které už ale ukončily kariéru, byla pozastavena činnost, další Rusové jsou vyšetřováni. Jejich jména ale nebyla zveřejněna a IBU to zatím ani neplánuje. "Teď musíme z náznaků udělat důkazy," řekla Reschová s odkazem na množství nejasných materiálů.

Teprve poté bude možné jmenovat konkrétní viníky. "Je potřeba potrestat sportovce, kterých se to týká, jak nejrychleji to bude možné. Přednost samozřejmě mají stále aktivní sportovci," prohlásil norský funkcionář.

Není to boj proti Rusku

Momentálně 24. muž v pořadí Světového poháru na svůj facebookový profil umístil prohlášení, ve kterém se vymezuje vůči kritice obviňující jej z protiruského jednání.

"Nejsem protiruský nebo rusofobický, jak mě někteří označili. Jsem silně proti dopingu a bohužel je tu velký problém v Rusku. Věc se má tak, že je těžké rozeznat, jestli je někdo proti Rusku nebo proti dopingu. Ale není moje chyba, že za posledních deset let bylo v biatlonu sedmnáct dopingových případů a v devíti z nich figurovali Rusové a ve čtyřech ukrajinští sportovci," prohlásil Šlesingr.

Podle něj je důležité, aby fanoušci přestali obdivovat viníky. Minimálně tak pomohou umenšit morální kredit dopingových hříšníků. "Doufám, že si ještě před koncem kariéry v Rusku zazávodím, až bude dopingový problém v Rusku vyřešen, protože vím, že většina Rusů jsou skvělí lidé," uzavřel Šlesingr.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, Český rozhlas, idnes.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články