Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Hamza: Generační výměna biatlonistů začíná fungovat, dvě medaile nás uklidnily

Byl to senzační vstup do mistrovství světa v biatlonu. Česká reprezentace nejdříve na úvod vybojovala bronzové medaile ze smíšené štafety, o den později na tentýž cenný kov navázala Lucie Charvátová překvapivým třetím místem ze sprintu. A šéf biatlonového svazu Jiří Hamza je rád, že úspěchy v Anterselvě vykompenzovaly nezdary během sezony. "Ze sportovního hlediska to bylo krásných čtrnáct dnů," říká.

Oslavy českého týmu po bronzové mix štafetě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Přestože Markéta Davidová vybojovala dvě pódiová umístění ve Světovém poháru, sezona se do světového šampionátu nevyvíjela podle představ.

Po novém roce vygradovalo účinkování českých biatlonistů poklesem formy, na čemž se hodně podepsaly i různé zdravotní problémy, které postupně dostihly Davidovou, Evu Kristejn Puskarčíkovou, Lucii Charvátovou i Jessicu Jislovou.

Před probíhajícím ročníkem SP si své vytrpěl i Ondřej Moravec, kvůli problémům s dýcháním prakticky celou sezonu nezávodí Veronika Vítková. Dvě medaile z úvodu MS v Itálii tak byly pro český tým velkou satisfakcí.

"Myslím, že hlavně po těch výsledcích v lednu, je potřeba férově přiznat, že dvě medaile hned na začátek působily uklidňujícím dojmem," říká Hamza v rozhovoru pro ČT sport.

Je nám líto, video expirovalo.
MS 2020 Itálie

"Samozřejmě byly pozitivnější i horší chvilky na mistrovství světa, ale dvě medaile, čtvrté místo ve štafetě, kousíček od medaile... Udělalo se z loňska kus práce," dodává první muž českého biatlonu.

Hamzu těší, že generační výměna, kterou vedení svazu nastartovalo, se daří. "A začíná fungovat. Musíme ji podstoupit, ať chceme, nebo nechceme," tvrdí.

Viceprezident Mezinárodní biatlonové unie (IBU) věří, že na nadcházející olympiádu za dva roky v Pekingu mají Češi dobře našlápnuto. Hlavně mezi ženami.

"V záloze je ještě Terka Vinklárková a Terka Voborníková. Obě získaly medaile na juniorském mistrovství světa, Vinklárková byla letos pátá," připomíná dvě nové tváře v týmu.

Kromě toho se v SP již představil i junior Vítězslav Hornig a stabilní součástí áčka je mladý Jakub Štvrtecký.

Tereza Vinklárková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Voborníková se ukázala na dvou SP v Oberhofu a Ruhpoldingu, Vinklárková zase prožila svou velkou premiéru na světovém šampionátu ve vytrvalostním závodu.

Ač to sama nechce ani slyšet, faktem je, že největší pozornost je upřena na Davidovou. "Obecně na ni nesmíme tlačit a moc spěchat, protože toho času, aby se dostala do absolutní špičky, je poměrně dost. Jde krok po kroku," líčí Hamza.

V té souvislosti ocenil i přístup trenérů v ženském týmu – Egila Gjellanda a Jiřího Holubce. "Je to jejich systémem. Určitě nebude tlak z naší strany a s výsledky pak přichází i marketingový potenciál. Je to hezká holka, umí hezky mluvit, takže si myslím, že má všechny předpoklady."

Jako člena nejužšího vedení IBU ho těšily mnohatisícové návštěvy v Anterselvě. "Tradičně byl zájem obrovský a obecně se snažím o to, abychom dávali Světový pohár tam, kde chodí hodně diváků," naráží Hamza například na prořídlé tribuny ve švédském Östersundu.

Biatlonový areál v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Tam se konalo loňské mistrovství světa, na které v prosinci navázal další SP. "Když pak vidíme na tribunách dva tři tisíce lidí na začátku sezony, to není ideální."

Do budoucna chce proto unie při plánování zohledňovat i faktor jednoduchých počtů. "Biatlonová popularita vyletěla celosvětově do neuvěřitelných výšin, hlavně přes televizní čísla. I divácká návštěvnost je kromě sjezdového lyžování v Kitzbühelu absolutně největší ze všech."

Problémem ale je i počasí, které závody elitního seriálu ovlivňuje, což bývá tradičně velký problém v německém Oberhofu. Kvůli nasmlouvaným sponzorům a velkého tlaku z německé strany ale tato zastávka ze SP jen tak nevypadne. Naopak – je v podstatě neměnná.

Světový pohár se nyní překlápí do svého posledního trimestru. Už pátého března začínají závody v Novém Městě na Moravě. Diváci tentokrát uvidí ve Vysočina Areně sprinty, štafety a masáky.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon

Organizátory však trápí počasí, v Česku letos prakticky nebyla zima. "Určitě ho zvládneme připravit tak, jak jsme zvyklí, ale musíme se připravit na bláto, pokud nenamrzne. Zatím ta předpověď není moc optimistická," připouští Hamza.

Co ví jistě už teď, je komplikace s parkovacími místy. "Spoustu aut budeme muset parkovat ve Žďáru a zajistit kyvadlovou dopravu, jak je to všude jinde běžné," doplňuje.

Vstupenky už jsou téměř všechny vyprodány. "Takže kdo se chce přijít podívat, už jsou tam absolutně poslední zbytky a můžeme očekávat úžasnou třicetitisícovou návštěvu každý den," těší Hamzu.

Jaké bylo MS? Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

"Jsem moc hrdej na to, když se ptají Francouzi, Norové, kdokoliv, jak to vypadá v Novém Městě, ať už se sněhem, nebo jestli je vyprodáno. A když můžeme říct, že je vyprodáno, že Češi zájem o biatlon mají, tak každý komentuje, jak se tam těší už jen kvůli atmosféře," dodává sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Biatlonisté se poté z Nového Města přesunou do finského Kontiolahti, sezona vyvrcholí tradičně na Holmenkollenu v Oslu. MS 2021 uspořádá slovinská Pokljuka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články