Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Famózní Krčmář si ve stíhačce doběhl pro 3. místo, zlepšil se o 26 příček

Ruhpolding – Heroický výkon předvedl ve stíhačce Michal Krčmář. Do závodu vyjížděl český reprezentant až z 29. pozice, díky bezchybnému výkonu ve střelbě a velmi podařenému běhu se však dokázal posunout na konečnou třetí příčku a dojel si tak pro nejlepší umístění v kariéře. Pro vítězství si doběhl suverén letošní sezony Martin Fourcade. Přímý přenos stíhačky žen je na programu ve 14:35. 

Michal Krčmář
zdroj: ČTK/AP/Matthias Schrader

"Famózní představení Michala Krčmáře. Nenacházím slov. Opravdu velká euforie dneska," radoval se po závodě hlavní trenér mužů Michael Málek. "Tajně jsem doufal v desítku, ale že to bude pódium, to je překvapení," dodal.

Michal Krčmář od úvodu stíhacího závodu ukazoval, že dnešek by mohl být jeho dnem. Český reprezentant trefoval jeden terč za druhým a po každé střelecké položce se skokově posouval pořadím kupředu. Dařilo se mu i v běhu a na trati si počínal jako ostřílený borec.

"Nejdůležitější okamžik byla poslední střelecká položka, která je psychicky náročná a i fyzické síly ubývají. Michal to zvládl a potvrdil, že je po právu tam, kde je," vysekl poklonu českému reprezentantovi šéftrenér Ondřej Rybář.

V závěru závodu to vypadalo, že na Krčmáře zbyde "jen" čtvrtá příčka, český závodník však vytáhl poslední zbytky sil a ve finiši přesprintoval Rusa Šipulina. "Chvíli to vypadalo, že už je to daleko, aby to zkusil. Ale nakonec se ukázalo, že Michal je náš nejlepší finišman a dnes to předvedl," dodal Rybář.

"Já jsem byl úplně koženej a najednou jsem se pod kopcem objevil za ním (Šipulinem) a viděl jsem, jak se úplně zlomil. Tak jsem to zkusil a v cílové rovince nekladl žádný odpor a překvapilo mě, jak to bylo vlastně strašně jednoduchý," divil se po nejlepším závodě v kariéře Michal Krčmář.

Fourcade zaváhal, přesto opět kraloval

Do závodu odstartoval s dvacetivteřinovým náskokem a v pozici největšího favorita Martin Fourcade, který od úvodních metrů své vedení navyšoval. Na první střelecké položce se poprvé zaskvěl Michal Krčmář, který se po čisté střelbě posunul z 29. místa na 13. pozici.

Druhá ležka nachytala v nedbalkách vedoucího muže Fourcada, který nedokázal zareagovat na narůstající poryvy větru a dvakrát chyboval. Jeho největší pronásledovatelé v čele se Svendsenem se naopak nemýlili a Francouzův náskok na čele se povážlivě snížil. Do elitní desítky se v té chvíli propracoval Krčmář.

Fourcade neměl na prvním místě v hustém sněžení ideální podmínky a asi i proto svým soupeřům v bílé stopě neunikal. Naopak na třetí střelecké položce přišla další Francouzova chyba a vedoucí muž Světového poháru vjel do dalšího kola až za Svendsenem. Jen pár vteřin za ním navíc supěla čtveřice dalších závodníků a o pár dalších sekund zpátky kroužil v té době osamocený Krčmář na sedmé pozici.

Před závěrečnou střeleckou položkou nasadil Fourcade k úniku a vzdálil se svým soupeřům. V poslední střelbě Francouz už nezaváhal a doběhl si pro jasné vítězství. V závěrečném okruhu vydoloval poslední zbytky sil i Krčmář. Zdálo se, že na čtvrtém místě za Šipulinem postupně tuhne a bude spíše muset hájit pozice před dotírajícími soupeři, než že by měl bojovat o stupně vítězů. V závěru však byl český reprezentant silnější než Rus a doběhl si pro nejlepší umístění v kariéře.

Zbylí dva čeští závodníci, kteří se kvalifikovali do stíhačky, skončili v poli poražených. Ondřej Moravec musel na čtyři trestná kola a posunul se z 52. místa na 37. příčku. Bodoval i Adam Václavík, který klesl z 39. na 40. pozici. 

Muži - stíhací závod (12,5 km):

1. M. Fourcade (Fr.) 33:57,5 (3 tr. okruhy), 2. Svendsen (Nor.) -18,3 (0), 3. Krčmář (ČR) -19,5 (0), 4. Šipulin (Rus.) -21,3 (1), 5. Peiffer (Něm.) -24,1 (1), 6. Landertinger (Rak.) -38,3 (1), 7. Schempp (Něm.) -39,7 (2), 8. Bjöntegaard (Nor.) -41,1 (1), 9. Mesotitsch (Rak.) -46,7 (0), 10. Rastorgujevs (Lot.) -46,8 (2), ...37. Moravec -2:42,0 (4), 40. Václavík (oba ČR) -3:06,1 (3).

Průběžné pořadí SP (po 13 z 26 závodů): 1. M. Fourcade 730, 2. Schempp 446, 3. Šipulin 440, 4. Svendsen 414, 5. Peiffer 409, 6. Lesser (Něm.) 379, ...11. Krčmář 293, 16. Moravec 241, 20. Šlesingr 225, 48. Soukup 51, 54. Václavík 35, 84. Krupčík (všichni ČR) 3. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články