Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dvouvrcholová sezona startuje. Östersund hostí letos už podruhé biatlonovou elitu

Už se zase střílí a běhá na lyžích. Biatlonový Světový pohár je zpět. Jako obvykle se startuje v Östersundu. Nejlepší závodníci a závodnice se sem vracejí po sedmi měsících od světového šampionátu. To podstatné zůstává. Favority zůstávají Johannes Bö, Dorothea Wierrerová nebo Lisa Vitozziová, největší naděje z českých reprezentantů se vkládají do Markéty Davidové. Z českého pohledu má tento ročník dva vrcholy – únorový světový šampionát v Anterselvě a březnovou zastávku SP v Novém Městě na Moravě. Přímé přenosy ze všech závodů nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Startujeme v sobotu ve 12:40.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Já se jako česká ženská jednička rozhodně necítím. Byla bych strašně ráda, kdyby se to v Česku přestalo říkat, protože to, myslím, necítí nikdo z nás, ať se to říká o komkoliv," prohlásila Markéta Davidová před startem sezony.

Výsledky z minulé sezony ovšem hovoří jasně. Davidová skončila v celkovém pořadí stejně jako Michal Krčmář nejlépe z Čechů na 21. místě. Navíc dvaadvacetiletá reprezentantka stála po individuálních závodech čtyřikrát na stupních vítězek.

Přesnost a rychlost střelby – to byly dva aspekty, na kterých se snažila v přípravě zapracovat. "Dokázala jsem střílet na jeden nádech. V závodech to zatím vidět nebylo, tak uvidíme, jak s tím půjde pracovat, až těch závodů budeme mít víc," řekla Davidová.

Téměř všichni ostatní Češi se v přípravě potýkali se zdravotními problémy a jejich výsledky na startu sezony jsou nejisté. Tomáš Krupčík po skvělém mistrovství světa, kde byl nejlepším z národního týmu, onemocněl v létě boreliózou a v Östersundu vůbec startovat nebude.

Poslechněte si předsezonní Biatlon fokus podcast:

Michal Krčmář absolvoval většinu tréninků bez problémů až do posledních týdnů, kdy bojoval s chřipkou a střevními problémy. Michal Šlesingr, pro kterého to bude definitivní poslední sezona, zase zápasí se zánětem v ukazováčku pravé ruky.

Zkušený matador Ondřej Moravec vynechal bezmála tři měsíce, když se mu vrátily potíže s játry, Veronika Vítková dohání manko po lapáliích s dýcháním. Oba ale rychle zahnali myšlenky na konec kariéry a budou bojovat.

Česká nominace pro SP v Östersundu:

Muži: Michal Krčmář, Ondřej Moravec, Michal Šlesingr, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík.

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Eva Kristejn Puskarčíková, Veronika Vítková.

"V září jsem si nedokázala představit, že bych měla startovat ve Světovém poháru. V tuhle chvíli to je o tom, že se potřebuju dostat do závodního tempa," podotkla Vítková před cestou do Švédska.

A co ostatní? Slibnou formu prokázali na konci přípravy Eva Kristejn Puskarčíková a Adam Václavík, kteří se v generálce v norském Sjusjönu prosadili v silné konkurenci mezi nejlepší. Lucie Charvátová ukázala už na světovém šampionátu v letním biatlonu, že se s ní musí počítat, když vybojovala dva cenné kovy.

Kdo prožene Böho a hvězdné italské duo?

Loni neměl konkurenci. Johannes Bö kraloval Světovému poháru a třeba takový Martin Fourcade na něho hleděl z uctivé vzdálenosti. Už více mu konkurovali další Francouzi jako Quentin Fillon Maillet nebo Simon Desthieux. Dá se očekávat, že v tomto ročníku tomu nebude jinak. Druhý skončil v celkovém pořadí Alexander Loginov a nejlepší z Rusů bude chtít k jedinému individuálnímu triumfu jistě přidat další.

Slavící Johannes Bö
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: JON OLAV NESVOLD

A pak jsou tu obvykle znamenití Němci. Vedle Arnda Peiffera nebo Erica Lessera se v záři reflektorů opět objeví Simon Schempp, který loni laboroval s nejrůznějšími zdravotními problémy. V minulosti už mnohokrát dokázal, že umí zajet závod jako nikdo jiný.

O velký křišťálový glóbus se v minulé sezoně strhla velká bitva mezi Lisou Vitozziovou a Dorotheou Wiererovou. Prvně jmenovaná měla cennou trofej na dosah, nakonec se však radovala o něco málo zkušenější kolegyně. Letos mají obě italské hvězdy ještě jednu velkou motivaci – uspět před domácím publikem v Anterselvě. A souboj rychlých běžkyň i skvělých střelkyň to zřejmě bude opět hodně vyrovnaný.

Nominace některých biatlonových velmocí pro Östersund:

Norsko

Muži: Lars Birkeland, Erlend Bjöntegaard, Johannes Thingnes Bö, Tarjei Bö, Vetle Christiansen, Johannes Dale

Ženy: Tiril Eckhoffová, Emilie Kalkenbergová, Karoline Knotten, Marte Olsbuová Röiselandová, Ingrid Tandrevoldová

Rusko

Muži: Alexandr Loginov, Jevgenij Garaničev, Dmitrij Malyško, Anton Babikov, Eduard Latypov, Nikita Poršněv, Matvej Jelisejev.

Ženy: Jekatěrina Jurlovová-Perchtová, Viktoria Slivková, Světlana Mironovová, Larisa Kuklinová, Kristina Rezcovová, Tamara Voroninová.

Francie

Muži: Fabien Claude, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade, Antonin Guigonnat, Émilien Jacquelin

Ženy: Célia Aymonierová, Anais Bescondová, Justine Braisazová, Chloé Chevalierová, Caroline Colombová, Julia Simonová

Německo

Muži: Benedikt Doll, Philipp Horn, Johannes Kühn, Erik Lesser, Arnd Peiffer, Simon Schempp

Ženy: Denise Herrmannová, Franziska Hildebrandová, Vanessa Hinzová, Karolin Horchlerová, Franziska Preussová, Anna Weidelová, Janina Hettichová

Do italského dialogu budou chtít promluvit další. Z elitního slovenského dua Anastasia Kuzminová a Paulina Fialková zůstala už jen ta druhá. V loňském ročníku se jí dařilo hlavně v úvodních závodech. Totéž se dá říci o finské matadorce Kaise Mäkäräinenové.

Na nový ročník je Fialková natěšená. "Jdu do něj s vysokými ambicemi, ale i respektem a pokorou," ujistila pro deník Sme.

Kdekdo za favoritku favoritek považuje Švédku Hannu Öbergovou. V pouhých 24 letech toho dokázala už vskutku hodně. Vyhrála olympijské hry i závod na mistrovství světa – a to před domácím publikem. Loni skončila v seriálu SP pátá a letos jistě bude mířit úplně nejvýše.

Severák a týmové závody

Kde se začíná, nepřekvapí. Östersund znají všichni biatlonisté jako své lyžáky. Týdenní zastávka povětšinou na startu sezony umí ale být pořádně nevyzpytatelná. Výsledky se dají těžko odhadovat zaprvé proto, že se do závodů jde z přípravy, zadruhé kvůli větrnému kolotoči na střelnici. Krásným příkladem budiž vichrové hrátky při posledních závodech na letošním mistrovství světa.

Biatlonový areál v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Nezvyklejší je letošní rozložení závodů. První na řadu přijdou už tradičně smíšené štafety, což o to. V rychlém sledu ale následují sprinty. Po dvou dnech pak vytrvalostní závody a vše vyvrcholí o dalším víkendu týmovými závody mužů a žen.

Program SP 2019/2020

30. 11. - 8. 12. 2019 Östersund

13. 12. - 15. 12. 2019 Hochfilzen

19. 12. - 22. 12. 2019 Le Grand Bornand

9. 1. - 12. 1. 2020 Oberhof

15. 1. - 19. 1. 2020 Ruhpolding

23. 1. - 26. 1. 2020 Pokljuka

13. 2. - 23. 2. 2020 MS v Anterselvě

5. 3. - 8. 3. 2020 Nové Město na Moravě

12. 3. - 15. 3. 2020 Kontiolahti

20. 3. - 22. 3. 2020 Oslo

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, biatlonmag.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články