Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Biatlonisté obměnili realizační tým a před sezonou věří: Snad to teď bude všechno lepší

S očekáváním lepších výsledků než těch z poslední sezony vstupuje česká biatlonová reprezentace do nového ročníku Světového poháru. Ten startuje už 30. listopadu smíšenými štafetami v Östersundu. "Jsme ve fázi přeměny generací a vše směřujeme k olympijským hrám 2022," řekl šéf Českého svazu biatlonu Jiří Hamza. Tým se ovšem musí před sezonou vyrovnat i se zdravotními problémy některých závodníků. Všechny přímé přenosy ze SP i únorového mistrovství světa odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Markéta Davidová na SP v Canmore
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Minulá sezona se zkrátka nepovedla. Výsledky českých reprezentantů byly za očekáváním, biatlonisty navíc často nepodržel ani servis. I proto se už na jaře realizační tým po třech letech rozloučil se šéfem servismanů Tomem Žídkem. Namísto něj se o lyže stará Vojtěch Prášil.

"Je potřeba vždy reagovat na to, co se povede a nepovede. My vždycky se vším, co se dělo, nebyli spokojeni. Byly tam chvíle, kdy nám to nejelo, tak jsme se snažili najít řešení. Jestli bylo správné, ukáže až čas," řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Více o změnách u českých závodníků v Biatlon fokus podcastu:

"Vojta je služebně nejstarší servisák. Je to teď parta mladých kluků, kteří jsou na tom fyzicky hodně dobře a jsou schopni identifikovat problém lyží asi nejvíc," vysvětlil bývalý šéftrenér českého týmu.

"Vyměnili jsme téměř kompletně servisní tým. Chtěli jsme do toho vnést trochu větší energii a myslíme si, že po dlouhých letech se vydáváme českou cestou. Věříme, že to bude všechno daleko lepší než v loňském roce," uvedl Hamza.

Skončil rovněž Anders Magnus Bratli, asistent trenéra biatlonistů Zdeňka Vítka. Toho nahradil Aleš Ligaun.

"Od Koreje jsme asi nezažili klidný rok, kdy by se tu něco kolem trenérů nedělo. Vždy musíte najít kompromis, jak to provázat s osobním životem, ale ve sportu se moc kompromisů dělat nedá. Anders udělal spoustu práce, výsledky mužského týmu ale obecně zůstaly kromě štafet trochu za očekáváním," přiznal Rybář.

Příprava na nadcházející Světový pohár se neobešla bez problémů. Ondřeje Moravce sužovalo trápení s játry, dýchací problémy postihly Veroniku Vítkovou a před odjezdem do sněhového tunelu v Oberhofu onemocněl i Michal Krčmář.

"Vítková je pracant a maká. Je to teď na správné cestě," ujistil trenér biatlonistek Egil Gjelland.

Moravec stál od května do srpna. "Absolvoval toho tak polovinu, uvidíme, jak bude připravený, ale on je zodpovědný. Uvidíme, jak na tom bude," řekl trenér Vítek.

Zdraví dává zabrat i Tomáši Krupčíkovi, který prožil přelomovou sezonu. "Tomáš byl druhý hřebíček, když přišel s tím, že ho bolí pod kolenem. Přeléčovala se mu borelióza, teď se mu to vrátilo a dobírá antibiotika. Bude připraven na druhý Světový pohár," dodal Vítek.

Michal Krčmář toho sice ze všech biatlonistů natrénoval nejvíce a držel celou přípravu, čtrnáct dní před odjezdem na první sníh ale začal laborovat se střevními problémy.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"A pak přišla viróza. Není optimálně připraven, připravuje se dál. V tréninku se toho udělala spousta, i několik změn. Ale tohle když do toho týmu přijde, moc to tomu nepomůže," řekl Vítek a všem členům týmu poděkoval za přístup k přípravě.

Hamza si uvědomuje, že biatlonisté jsou ve fázi generační obměny. Na tiskové konferenci to ilustroval na příkladu nastupující Markéty Davidové a odcházejícího Michala Šlesingra, který dá po sezoně kariéře sbohem.

"Už mám právo na to, že mě to po ránu bolí trochu víc než ostatní," komentoval to s úsměvem nejzkušenější závodník týmu. "Já jsem jako žena v pohodě," smála se talentovaná Davidová faktu, že už není mezi juniorkami.

Hamza doufá, že celý tým je na správné cestě směrem k olympiádě 2022. "Cítíme, že hlavně u mužů dojde minimálně na místě Šlesingra ke změně. Loni jsme byli v bodu nula, ne bodu jedna. Po výsledcích z posledních let jsou očekávání velká, tím jsme si vědomi."

Příkladem může být zařazení Jakuba Štvrteckého do A-týmu i další nastupující tváře - třeba Mikuláše Karlíka.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Světový pohár startuje v sobotu 30. listopadu v Östersundu smíšenými štafetami a před koncem roku stihne ještě Hochfilzen a Annecy. Následovat budou tradiční německé zastávky v Oberhofu a Ruhpoldingu.

Na mistrovství světa, které tentokrát hostí v polovině února Anterselva, se biatlonisté naladí podobnou nadmořskou výškou v Pokljuce.

Poslední trimestr načne zastávka v Novém Městě na Moravě. Na domácí SP už jsou několik týdnů v prodeji vstupenky. "Zájem lidí je dost velký, jsme mile překvapeni," sdělil Hamza. Poté se biatlonový kolotoč přesune do Kontiolahti, končí se opět na Holmenkollenu v Oslu.

Pro biatlonový svaz tím ale nic končit nebude, protože už příští září pořádá v Praze kongres Mezinárodní biatlonové unie IBU. "Je to po 12 letech. Věřím, že na mistrovství světa 2024 či 2025 budeme v kandidatuře úspěšní," řekl Hamza, který je zároveň viceprezidentem biatlonové unie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články