Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Napětí už se stupňuje, hlásí Krčmář. Biatlonisty čeká v Norsku poslední fáze přípravy

Start Světového poháru se každým dnem blíží a příprava biatlonové reprezentace na olympijskou sezonu vrcholí. Do norského Sjusjoenu zamířila mužská část týmu. Ta doplní Češky, které už jsou pár dní na místě, a společně vyrazí do posledních testovacích závodů. Přímé přenosy ze SP v biatlonu a zimní olympijské hry v Pekingu odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonový tým zamířil na poslední přípravu před SP

Sjusjoenu, kde se navíc v prosinci uskuteční druhé kolo IBU Cupu, se trénovalo už na konci října, po krátké pauze do střediska ležícího severně od norské metropole Oslo odcestovali biatlonisté znovu.

"Vracíme se na lyže, na poslední fázi přípravy. Už tam budou i vložené závody, takže takové to napětí, že to konečně začíná, se stupňuje," říká v rozhovoru pro ČT sport česká jednička Michal Krčmář. "Zvládnul jsem i to ranní vstávání, takže se těším," dodává s úsměvem.

První ostrý test formy přijde 13. a 14. listopadu. Biatlonisté se zúčastní tradičních závodů, v nichž se potkají s domácími reprezentanty i závodníky Francie. Na programu budou sprinty a hromadné starty.

"Myslím, že konkurence tam bude dost silná na to, aby to řeklo, že se má příprava ubrat tím či jiným směrem," tvrdí trenér a sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Ten už ke Krčmářovi vybral i první nominované na start Světového poháru, kde nechybí Markéta Davidová.

Další jména, která se otvíráků sezony ve Švédsku zúčastní, budou známa po 19. listopadu, kdy se reprezentanti vrátí do Česka. "Pro nás to budou nominační závody," potvrzuje Rybář. 

Doma se ale tým jen otočí, čtyři dny poté už vyrazí zpátky na sever - tentokrát do Östersundu.

Ondřej Rybář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Olympijské hry začnou v Pekingu 5. února příštího roku a cílem českého týmu je mít v Číně pětičlenné zastoupení v obou družstvech.

Kvalifikační kritéria se ale i vlivem pandemie covidu zpřísnila. Klíčové bude postavení v olympijském žebíčku, pro muže i ženy je ideální být v nejlepší desítce.

Podle Rybáře je pět míst zásadních hlavně kvůli možnému náhradníkovi. "Dostal by šanci ve vytrvalostním závodě. Hlavně by byl k dispozici pro štafetu, kdyby se něco přihodilo," vysvětluje s tím, že v opačném případě by nemoc jednoho biatlonisty mohla vyřadit celé štafetové kvarteto, což by byla možnost krajně nežádoucí.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články