Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Biatlonovou sérii vítá Hochfilzen. Češky chtějí zase dobře střílet, Krčmářovi bude chybět atmosféra

Ze zmrzlého Švédska směr zmrzlé Rakousko. Biatlonisté nabrali už v pondělí dráhu do Hochfilzenu, kde pokračuje Světový pohár a na programu jsou v úvodu druhého podniku sprinty. Michal Krčmář bude toužit zopakovat skvělé čtvrté místo ze stíhačky v minulém týdnu, Markéta Davidová navázat na triumf z prvního individuálu sezony. Přímý přenos závodu mužů na 10 kilometrů startuje na ČT sport v 11:00, ženy a jejich 7,5 kilometru přijdou na řadu ve 14:00. Oba závody vysílá živě i web ctsport.cz.

Česká jednička Krčmář si ve stíhacím závodě v Östersundu polepšil v neděli z 15. místa na čtvrté a vyrovnal tak svůj třetí nejlepší výsledek kariéry, kterým je čtvrtá příčka ze sprintu v Novém Městě na Moravě z loňského března.

Od té doby se stříbrný olympijský medailista neprosadil do nejlepší desítky. "Je to dlouhá doba, co jsem byl naposledy do šesti. Super pocit, super závod. Bude se teď i dobře odpočívat a připravovat se na Hochfilzen," říkal v rozhovoru pro ČT sport.

K medaili měl Krčmář daleko, na třetího Francouze Emiliena Jacquelina ztratil 40 sekund. Vyhrál Nor Vetle Sjaastad Christiansen, který vede průběžné pořadí SP.

To mistryně světa Davidová zahájila elitní sérii vítězstvím ve vytrvalostním závodě. Díky čisté střelbě vyhrála o minutu a 17,7 sekundy před Rakušankou Lisou Theresou Hauserovou. Po triumfu na únorovém světovém šampionátu v Pokljuce podruhé za sebou vyhrála závod na 15 kilometrů a znovu na střelnici neminula ani jeden terč.

Složení českého týmu se pro druhý podnik sezony nemění. Vedle Krčmáře tak nastoupí biatlonisté Adam Václavík, Mikuláš Karlík, Jakub Štvrtecký a Vítězslav Hornig. 

Sedmadvacetiletý Václavík ve Švédsku dobré výsledky nezaznamenal. V individuálních závodech skončil vždy mimo body, ve vytrvalostním klání nasekal dohromady sedm chyb. Nebodoval ani dvaadvacetiletý Karlík a jeho stejně starý kolega Hornig.

Štvrteckému se dařilo o poznání lépe, když v obou sprintech zaznamenal po jedné chybě, v tom prvním skončil na 27. místě. Se štafetou, v níž se nedostalo na Horniga, pak skončil jedenáctý.

"Je to nevýhoda, lidi udělají lepší atmosféru, to se pak líp závodí," dodal Krčmář v souvislosti s rakouským bojem proti koronaviru, kvůli kterému bude v ochozech nad Hochfilzenem prázdno.

Češi v akci - sprint:

Adam Václavík (28), Mikuláš Karlík (57), Michal Krčmář (77), Jakub Štvrtecký (88), Vítězslav Hornig (114).

Českým biatlonistkám se dařilo více. I u nich zůstává složení neměnné. S Davidovou se do závodu podívají Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Tereza Vinklárková a Lucie Charvátová. Ta dostala příležitost právě před Vinklárkovou a pro reprezentační kvarteto z toho nakonec bylo sedmé místo.

V Tyrolsku je rovněž Tereza Voborníková. Česká juniorka se na úvod ročníku blýskla v druholigovém IBU Cupu sedmým, dvěma desátými a devátým místem. Realizační tým proto rozhodl, že ji nechá "nastartovanou".

"Dlouho hledáme biatlonistky do štafety a ona je jednou z těch, kterým štafety jdou. Proto jsem se rozhodl, že ji nasadíme do štafety," řekl svazovému webu trenér Egil Gjelland a nepřímo tak naznačil, že Charvátové se pravděpodobně vyplní její dlouhodobé přání sobotní štafetu nejet.

Na střelnici si v Östersundu dobře vedla Jislová (v obou sprintech a stíhačce dohromady pouze dvě chyby), střelbu zlepšila i Puskarčíková, kterou mohlo hřát s malorážkovou nulou jedenácté místo v prvním sprintu sezony.

Sedmadvacetiletá Jislová si 22. místem vylepšila své maximum ve stíhacím závodu mezi elitou v kariéře. "Spokojenost je hodně velká. Tři kola se mi jela hodně dobře, v posledním mi došly síly. Ale to nevadí, tohle se bude zlepšovat každým závodem," hodnotila.

I loňský druhý podnik SP obstaral Hochfilzen se stejnými disciplínami jako letos - po sprintech se pojedou stíhačky a štafety. V nich byli čeští muži pátí, ženy jedenácté.

Nejlepší individuální reprezentační výsledek vybojovala pátým místem ve sprintu Davidová, která je letos v průběžném pořadí šestá, SP prozatím vede Rakušanka Lisa Theresa Hauserová.

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vojenský areál v Hochfilzenu, který třeba Ondřej Moravec označuje za poměrně těžkou trať, která nedá závodníkům vydechnout, nabídne o víkendu daleko příjemnější teploty než ve Švédsku.

Závodníci se ze Švédska, kde strávili dva týdny, už těšili pryč. V Rakousku je čeká jeden stupeň pod nulou, což je oproti minus patnácti rozdíl přímo dramatický.

Sněžit nicméně má vydatně. Moravec mimochodem nyní v Hochfilzenu figuruje v roli konzultanta českého týmu a je s poradou k ruce svým někdejším parťákům.

Češky v akci - sprint:

Eva Puskarčíková (6), Markéta Davidová (7), Jessica Jislová (47), Tereza Vinklárková (92), Lucie Charvátová (110).

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články