Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Štafetu ovládly suverénní Francouzky, Švédky berou aspoň bronz. Češky obsadily sedmé místo

Poslední závod Světového poháru biatlonistek ve švédském Östersundu patřil Francouzkám, které v polovině závodu nastoupily do trháku a vedoucí pozici si pohodlně udržely až do konce. Nakonec si z osmi zastávek na stadionu připsaly jen čtyři minuté terče. Druhé dojely Bělorusky, domácí Švédky braly bronz. České reprezentantky na nejlepší neměly a skončily sedmé. Přímý přenos stíhacího závodu mužů sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 15:00.

Justine Braisazová-Bouchetová
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Maxim Thore

Francouzky předvedly na trati skvělý běh a ještě lepší střelbu. Na práci Anais Chevalierové-Bouchetové navázala na třetím úseku po předávce Julia Simonová, která se při páté položce zbavila na střelnici Bělorusky a vypracovala si rozhodující náskok. V závěru čistě zastřílela Justine Braisazová-Bouchetová a pohodlně dojela do cíle.

Mnohem zajímavější byl duel o třetí místo. Švédkám se stíhací jízda nakonec podařila a špatně rozjetý závod zachránily, když skončily třetí před sestavou Norska a za reprezentací Běloruska.

Jak závod probíhal?

Češky dobře odstartovaly závod, do kterého Slovenky na poslední chvíli nenastoupily, a na prvním úseku se blýskla Jessica Jislová perfektní střelbou. "Měla jsem dneska opravdu dobré lyže. Bylo to hodně těžké, ale vyšlo to dobře, jsem za to ráda," řekla Jislová. "Teď už můžu říct, že Östersund se povedl. Sama se sebou jsem spokojená," dodala.

Naopak nešťastný začátek domácích Švédek dokumentovaly i problémy Linn Perssonové poté, co si omylem strhla čepici. Jislová předávala Evě Puskarčíkové na třetí příčce, druhá česká reprezentantka ale vybudovanou pozici neudržela a brzy se začala pořadím propadat až na osmé místo i kvůli třem dobíjením na třetí položce.

V čele závodu se držela pětka Francie, Švédsko, Itálie, Norsko a Bělorusko, ale hned čtvrtá zastávka na stadionu vše zamíchala. Na stojce pohořely Švédky, které musely dokonce na dvě trestná kola, Norky a Italky na jedno.

Francouzky s Běloruskami tak ostatním výrazně poodjely a brzy bylo zřejmé, že se utkají o zlato. Puskarčíková napravila dojem následnou čistou střelbou, ale Markéta Davidová vstupovala do závodu až na osmém místě se ztrátou minuty a půl. Ani Davidová se nevyvarovala zaváhání a po zdržení na šesté položce soupeřky opět ujely.

Reprezentantky galského kohouta pak v závěrečném úseku doslova utekly Běloruskám a zvítězily s náskokem jedné minuty. Švédky nakonec zachránila Hanna Öbergová, která byla v cíli o špičku lyže dřív než Marte O. Röiselandová, jež ovládla předchozí stíhačku. Lucie Charvátová si ještě připsala trestné kolo a doběhla až sedmá s tříminutovou ztrátou na vítězky.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Simonová, Braisazová-Bouchetová) 1:10:30,3 (0 tr. okruhů +4 dobíjení), 2. Bělorusko (Leščanková, Alimbekavová, Kručynkinová, Solová) -57,9 (0+6), 3. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) -1:09,6 (2+11), 4. Norsko -1:09,8 (1+7), 5. Německo -1:26,8 (0+4), 6. Itálie -2:58,3 (1+10), 7. ČR (Jislová, Puskarčíková, Davidová, Charvátová) -2:59,0 (1+10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články