Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Bakken zazářil a uzmul na Holmenkollenu výhru i glóbus. Krčmář napodobil Davidovou

Norský biatlonista Sivert Bakken ve své první sezoně ve Světovém poháru získal malý křišťálový glóbus za závody s hromadným startem. K obrovskému úspěchu ho dostalo jeho první vítězství v kariéře, když před plnými tribunami na Holmenkollenu přesprintoval ve finiši Sturlu Laegreida. Michal Krčmář dojel do cíle čtrnáctý.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu s hromadným startem mužů v Oslu

Poslední závod sezony Světového poháru přinesl mnoho zvratů a podobně jako v ženském klání také překvapení v podobě držitele křišťálového glóbu za disciplínu. Do posledního okruhu vyrazilo v jedenácti sekundách pět závodníků a nejvíce sil měl Sivert Bakken, který vyhrál první individuální závod SP v kariéře.

Mladému Norovi pak k zisku trofeje pomohl horší výkon krále sezony Quentina Fillona Mailleta, který si závod v první polovině zkazil a přestože hasil problémy, jak mohl, sedmé místo mu na zisk glóbu nestačilo. S Bakkenem prohrál o 4 body.

Michal Krčmář udělal na střelnici jen dvě chyby na třetí položce a ty ho umístily na čtrnáctou pozici, čímž napodobil Markétu Davidovou. V prvním masáku kariéry se nevedlo Adamu Václavíkovi, který byl s pěti chybami až na 28. příčce.

Jak závod probíhal?

Do závodu se na úkor Benedikta Dolla, který se necítil dobře, dostal poprvé v kariéře také Adam Václavík. Osmadvacetiletý biatlonista nezačal šťastně a hned zkraje závodu před prudkým stoupáním ztratil hůlku.

Z favoritů zazářili na první střelbě Emilien Jacquelin, Sturla Holm Laegreid nebo loučící se Simon Destieux. Rovněž čistý Michal Krčmář odjížděl jako jedenáctý, Václavík byl po jednom trestném okruhu 27. těsně před celkovým vítězem SP Quentinem Fillonem Mailletem, který chyboval dokonce dvakrát.

Laegreid měl před domácím publikem na Holmenkollenu nejlepší formu v sezoně a diktoval tvrdé tempo na trati, a ještě rychlejší byl na střelnici. Nulu mělo po dvou položkách stále 12 biatlonistů včetně Krčmáře, který ale ztratil na pomalejší položce dalších deset vteřin. Václavík znovu chyboval a dělal na chvostu závodu společnost Tarjei Böovi.

Zatímco Krčmář běžecky ztrácel, na první stojku přijela na čele rychlá trojice Laegreid, Jacquelin a Sebastian Samuelsson. Francouz potvrdil nevyrovnanou formu na položkách vstoje a vydal se na dvě kola, jedna chyba Nora pak poslala do vedení Samuelssona.

Michal Krčmář po šesti čistých položkách v řadě chyboval hned dvakrát a odjel dvacátý. Svého kolegu napodobil Václavík a ztrácel už skoro tři minuty. Čtyřiadvacetiletého Švéda ve vedení před poslední střelbou naháněli Sivert Bakken a Laegreid. Také čtvrtý Desthieux mohl v posledním závodě kariéry stále pomýšlet na medaile.

Všichni tři závodníci v čele začali střílet skoro zároveň a Samuelsson se odstřelil třemi chybami. Bakkenovi se střelba povedla, ale na záda se mu pověsil Laegreid, který stihl obkroužit trestné kolo. Čistými rychlopalbami se do boje o medaile nominovali Erik Lesser s Jacquelinem, a také pátý Vetle Christiansen ztrácel jen 11 sekund.

Třiadvacetiletý Bakken cuknul Laegreidovi před cílovou rovinkou a nakonec své první vítězství v kariéře udržel. Bronzový stupínek vybojoval Jacquelin, pro kterého je to pěkná náplast na nevydařenou druhou polovinu sezony. Krčmář poslední stojku zvládl a stejně jako před ním v závodě žen Markéta Davidová dojel čtrnáctý.

Muži - závod s hromadným startem (15 km):

1. Bakken 38:31,2 (0 tr. okruhy), 2. Laegreid (oba Nor.) -0,5 (2), 3. Jacquelin (Fr.) -13,4 (2), 4. Lesser -21,6 (2), 5. Nawrath (oba Něm.) -31,5 (1), 6. Christiansen (Nor.) -44,8 (0), 7. Fillon Maillet (Fr.) -48,4 (3), 8. Zobel (Něm.) -49,2 (1), 9. Desthieux (Fr.) -59,0 (3), 10. Eder (Rak.) -1:01,8 (1), ...14. Krčmář -1:33,6 (2), 28. Václavík (oba ČR) -3:34,6 (5).

Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 4 závodech): 1. Bakken 182, 2. Fillon Maillet 178, 3. Christiansen 165, 4. Laegreid 153, 5. Jacquelin 142, 6. Guigonnat (Fr.) 131, ...20. Krčmář 77, 44. Václavík 6.

Konečné pořadí SP (po 22 závodech): 1. Fillon Maillet 984, 2. Laegreid 736, 3. Samuelsson (Švéd.) 717, 4. Christiansen 708, 5. Jacquelin 706, 6. T. Bö (Nor.) 601, ...28. Krčmář 332, 52. Václavík 88, 58. Štvrtecký 77, 100. Karlík (všichni ČR) 2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články