Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Davidová v závěrečné stíhačce dojela v Oslu sedmá. Voborníková zajela životní závod

Tak dobré jako ve sprintu to nebylo. Další umístění v nejlepší desítce ale na účet Markéty Davidové na finále Světového poháru v Oslu přistálo. Česká biatlonistka v závěrečné stíhačce sezony obsadila sedmou příčku. Jessica Jislová byla dvanáctá a životní závod mezi elitou zapsala Tereza Voborníková, jež skončila čtyřiadvacátá. Dvojitou radost měly domácí. Výhru slavila Tiril Eckhoffová. Druhá dojela Marte Olsbuová Röiselandová, jež díky tomu ovládla premiérově celý SP a domů si odveze velký křišťálový glóbus.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih stíhačky biatlonistek v Oslu

Ač síly s koncem sezony dochází, finále Světového poháru v Oslu Markétě Davidové zatím vychází. Ve sprintu po bezchybné střelbě, která ji udělala velkou radost, brala čtvrté místo a do nejlepší desítky se vešla v norském hlavním městě také ve stíhačce.

Sedmé místo je pro Markétu Davidovou druhý nejlepší výsledek v této disciplíně v ročníku, když jen v Hochfilzenu to bylo ještě o kousek lepší. V Rakousku v prosinci skončila šestá.

Nechybělo však mnoho, aby z toho Češka mohla vytěžit ještě víc. Nejlepší představení ve stíhačce v ročníku a především, stupně vítězů. O kolik, že jí to uteklo? Stačilo minout o jeden terč méně a prala by se s Paulínou Fialkovou o bronz.

Davidové totiž opět dokázala konkurovat nejlepším běžecky, jenže oproti sprintu se české hvězdě tolik nedařilo při práci s malorážkou. První položka, jedna chyba, druhá položka, také, třetí to samé. Jen při závěrečné stojce dokázala sestřelit všech pět terčů.

A právě metry navíc za tři trestná kola Davidové vzaly síly a přidaly jí nechtěné vteřiny. Do cíle dorazila s mankem devětadvaceti sekund na třetí Fialkovou, která poskočila na bednu z osmé pozice právě díky bezchybnému střeleckému vystoupení.

I druhá velká česká naděje na startu Jessica Jislová si po šestém místě ve sprintu pohoršila. Oproti Davidové absolvovala o jedno trestné kolo méně, jenže na lyžích jí to tolik nejelo a v cíli brala dvanáctou pozici.

Jestli na stíhačku v Oslu někdo z Češek bude dlouho vzpomínat, tak Tereza Voborníková. Jednadacetiletá reprezentantka se na finále SP dostala díky skvělým výkonům na mistrovství světa juniorů a formu předvádí také v Norsku, jelikož si zajela pro životní výsledek mezi ženami.

Na trati běžela podobně rychle jako Jislová, k čemuž přidala nejlepší český výkon na střelnici. Jen při třetí položce musela na trestné kolo a do cíle dorazila na skvělém čtyřiadvacátém místě. Oproti sprintu poskočila o sedm příček.

Naopak Lucie Charvátová bude na stíhačku v Oslu chtít rychle zapomenout. Po pěti chybách na střelnici byla dostižena vedoucími závodnicemi o kolo a do cíle nedojela.

Radost norského dua, zprava Marte Olsbuová Röiselandová a Tiril Eckhffová
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Jon Olav Nesvold

Norský souboj o vítězství, dvojitá severská radost

A kdo že to Charvátou po druhé střelbě vyřadil ze závodu? Norské duo Tiril Eckhoffová, Marte Olsbuová Röiselandová. Právě domácí dvojice si to od začátku stíhačky rozdávala o vítězství.

Na první střelbě se zbavily Lisy Hauserové a následně už byla jen otázka, která z favoritek si pro triumf dojede. Dlouho to vypadalo na druhou jmenovanou, jelikož ta se na čele osamostatnila po druhé střelecké položce, kde na rozdíl od Echkoffové nechybovala a vytvořila si náskok, který si držela až do poslední stojky.

A právě závěrečný boj s terči nakonec vše otočil. Olsbuová Röiselandová po něm musela na jedno trestné kolo, zatímco Eckhoffová nikoliv. Vítězka pátečního sprintu se díky tomu dostala před svoji reprezentační kolegyni a fantastickým během jí už nedala šanci.

Eckhoffová dokonce nasadila takové tempo, že si v cíli stihla vzít i norskou vlajku. Olsbuovou Röiselandovou ztráta výhry ale zase tolik bolet nemusela. Druhé místo jí stačilo, aby se stala celkovou vítězkou Světového poháru. Na pořadu už mají biatlonistky jen nedělní závod s hromadným startem a Norka má před Švédkou Elvirou Öbergovou nedostižný náskok.

Na stupně vítězů norské duo doplnila Paulína Fialková, pro kterou to byl nejlepší výsledek sezony. Slovenka sice startovala až jako osmá, ale solidním během a hlavně skvělou střelbou se posouvala stále vzhůru.

Po druhé položce už byla čtvrtá. Klíčovým momentem se pak stala podobně jako v boji o triumf závěrečná stojka, kde přeskočila i Francouzku Anais Chevalierovou-Bouchetovou a v cíli mohla slavit skvělý počin.

SP v biatlonu v Oslu:

Ženy - stíhací závod (10 km): 1. Eckhoffová 29:55,7 (2 tr. okruhy), 2. Röiselandová (Nor.) -24,9 (2), 3. P. Fialková (SR) -50,5 (0), 4. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -59,0 (1), 5. Herrmannová (Něm.) -1:05,2 (2), 6. Hauserová (Rak.) -1:11,0 (3), 7. Davidová (ČR) -1:19,7 (3), 8. E. Öbergová (Švéd.) -1:29,7 (2), 9. Hildebrandová -1:34,3 (0), 10. Preussová (obě Něm.) -1:37,2 (0), ...12. Jislová -2:12,1 (2), 24. Voborníková -3:21,1 (1), Charvátová (všechny ČR) dostižena o kolo.

Konečné pořadí stíhacího závodu (po 7 závodech): 1. Röiselandová 380, 2. E. Öbergová 300, 3. H. Öbergová (Švéd.) 262, 4. Chevalierová-Bouchetová 240, 5. Hauserová 222, 6. Bescondová (Fr.) 208, ...10. Davidová 170, 14. Jislová 153, 59. Voborníková 17.

Průběžné pořadí SP (po 21 z 22 závodů): 1. Röiselandová 909, 2. E. Öbergová 783, 3. Hauserová 665, 4. H. Öbergová 631, 5. Chevalierová-Bouchetová 328, 6. Alimbekavová (Běl.) 589, ...9. Davidová 533, 16. Jislová 432, 66. Voborníková 39, 73. Charvátová 33, 75. Puskarčíková 30, 94. Vinklárková 12, 102. Teplá (všechny ČR) 5.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články