Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sehnal se těší na svou šanci: Teď už budu opravdu hrát, ne jen reprezentovat

Pátý nejproduktivnější basketbalista Bundesligy se chystá na zápasy s Bulharskem. Poté, co v listopadu skončil v reprezentaci Jakub Šiřina, se post prvního rozehrávače otevřel pro Ondřeje Sehnala. Čtyřiadvacetiletý odchovanec USK Praha, jenž loni zamířil do Braunschweigu, kde má průměr 5,8 asistence na zápas, doufá, že formu potvrdí a pomůže přiblížit účast na mistrovství světa. Zápasy s Bulharskem, ve čtvrtek v Botevgradu a v neděli v Pardubicích, můžete sledovat v přímých přenosech na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Ondřej Sehnal
zdroj: ČT4 autor: Michaela Říhová

"Těším se na to hrozně moc. Už od minulého okna, kdy jsem věděl, že Šířa pravděpodobně bude končit, jsem si říkal, že bych to měl po něm převzít. Doufám, že začneme dvěma vítězstvími," řekl Sehnal.

"Každý malý kluk začíná s vidinou, že by chtěl hrát jednou za reprezentaci. V tuhle chvíli už je to opravdu hrát a ne jen reprezentovat. Je to určitě splněný sen a já se na to hrozně moc těším," dodal k obsazení postu, který na velkých akcí patří Tomáši Satoranskému ze San Antonia. V NBA v Oklahoma City působí i další rozehrávač Vít Krejčí.

Sehnal nechyběl loni na olympijských hrách v Tokiu, další posun pro něj znamenal přestup do Braunschweigu, kde vyniká hlavně asistencemi.

"Už jsem se na to docela aklimatizoval. Ono tam těch point guardů, kteří hlavně přihrávají, moc není. Všichni jsou spíš takoví skórující, takže si myslím, že jsem jediný takový dinosaurus. Samozřejmě si to užívám, byl to pro mě super krok a jsem rád, že jsem ho udělal takhle v uvozovkách brzo," komentoval přesun do Německa.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté se připravují na dvojzápas s Bulharskem

Na úkor velkého počtu asistencí ale skóruje méně, než býval zvyklý. "Teď je pro mě těžké dávat body, liga je hodně fyzická. Já se snažím najít nějaké jiné cesty, jak být produktivní. Právě v tom, jak máme sestavený tým a výborné střelce, se jim snažím dávat míč do dobrých pozic a můžu jim být vděčný, že proměňují," prohlásil Sehnal.

Už od začátku německého angažmá si byl jistý, že mu to pro reprezentaci pomůže. "To byla taky jedna z mých myšlenek, že když půjdu do zahraniční ligy, kde je hra úplně jiná, budu mít náskok i v reprezentaci, protože tam se hraje podobný basketbal. Není to takový styl české ligy. Ta je taková jedinečná, top tři čtyři ligy Evropy jsou mnohem fyzičtější a je tam trošku jiný metr rozhodčích ohledně kontaktu, který se pouští," podotkl Sehnal.

Přiznal také, že fyzickou hru, proti tomu, jak hrál v Česku, dost vylepšil. "Tady jsem to v uvozovkách hrál trošku víc na talent. Pořád jsem střílel nějaké step backy a tak dále. Trenér to nemá úplně moc rád, že to není dobrá střela, ale někdy ho tam ještě proložím. Ale tam to moc nefunguje, protože většina ligy je rychlejší a fyzičtější než já. Od začátku sezony se snažím s tím víc prát, abych hrál víc do koše a neměl takové disbalance ve své hře. Máme španělského atletického trenéra, který vyznává pětkrát-šestkrát týdně posilovnu, takže si nemusím ani nijak extra přidávat. Máme posilovny i po zápase, to je dostatečné," řekl Sehnal.

Proti Bulharsku se musí český tým vyrovnat s řadou absencí, vedle zranění je opět komplikací, že nemohou dorazit pivoti Ondřej Balvín a Patrik Auda z japonské ligy.

"Bohužel. Ondra s Patrikem se snažili, ale nemůžou dorazit. Není to tak, že by nechtěli, ale prostě nemůžou. Bude to samozřejmě náročné. Myslím, že Péťa Bohačík ukázal, že tu pozici nějak zastat umí. Samozřejmě máme zpátky Martina Kříže, který nám na tom postu určitě hodně pomůže. Musíme to zvládnout," prohlásil Sehnal.

Na prostor se tak na pivotu může těšit také jeho klubový spoluhráč Martin Peterka. "Martin má letos výbornou sezonu. Doufám, že zase pokročí po sezoně dál, protože by si to určitě zasloužil. I když na druhou stranu doufám, že zůstane se mnou v Braunschweigu, ale asi bude dost těžké ho udržet. Je podle mě jasně nejlepší vysoký střelec v celé lize. Ukazuje to každý zápas a já jen doufám, že tak bude v sezoně pokračovat," prohlásil Sehnal.

V Braunschweigu je Sehnal spokojený, i když život je podle něj kvůli koronaviru specifický. "V Německu je to ještě těžší. Pořád se lidi musí testovat, když chtějí do restaurací a tak dále, takže tomu moc nedáme. Abych řekl pravdu, za poslední dva roky jsem se hodně změnil, že zůstávám doma. Snažím se spíš jíst doma a nechodit tolik ven, jen s přítelkyní jednou za týden někam jdeme, ale bohužel dokud se covid nějak neutlumí, tak to bude těžké," dodal Sehnal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články