Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Blahopřání

S "Američanem" nebo bez? Bartoň rozhazuje před Bulhary sítě a o absencích říká: Zbytečné lámat hůl

Dopolední trénink v Poděbradech v přípravě na dvojzápas kvalifikace mistrovství světa s Bulharskem absolvovali čeští basketbalisté ještě pod taktovkou nového asistenta Luboše Bartoně, od odpoledne už se budou chystat i s hlavním koučem Ronenem Ginzburgem i kompletní čtrnáctkou nominovaných. Účastníky loňských olympijských her v Tokiu čekají v oslabené sestavě klíčové zápasy, protože potřebují po listopadových porážkách v Bosně a Hercegovině a doma s Litvou nutně uspět.

"Dva hráči dojedou během pár hodin, na odpolední trénink bychom měli být komplet. Všichni jsou zatím v cajku, jde o to udělat jednoduché věci. Vědět přesně, co každý bude potřebovat dělat v obraně a v útoku, a samozřejmě bude důležité, proti komu nastoupíme," řekl na startu přípravy Bartoň.

Ginzburg dopoledne doprovodil na letiště v Praze na cestu domů manželku, která s ním byla v Česku, protože jeho klub Prometej se s ohledem na dění na Ukrajině na týden v tuzemsku usídlil.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalisté se připravují na dvojzápas s Bulharskem

O síle Bulharů napoví podle Bartoně, jestli jim budou chybět hlavní opory. "My teď skautujeme. Je tam otazník ohledně dvou hráčů, kteří můžou být velmi důležití. Jeden je dokonce stěžejní - Dee Bost," jmenoval naturalizovaného amerického rozehrávače z Galatasaraye Istanbul. Druhým je pivot Aleksandar Vezenkov z Olympiacosu Pireus.

"Já zavolám pár lidem a budu sondovat, jestli se něco dozvím. Doufejme, že na mě budou hodní a něco mi řeknou. My jako trenéři jsme samozřejmě připravení na obě varianty. Ale byli bychom rádi, kdybychom řešili tu druhou variantu bez toho Američana," podotkl s úsměvem Bartoň.

Český tým se musí vyrovnat s absencemi pivotů Jana Veselého z euroligového Fenerbahce Istanbul, Ondřeje Balvína z japonského týmu Gunma Crane Thunders a Patrika Audy z Jokohamy či zraněných křídelních hráčů Jaromíra Bohačíka ze Štrasburku, Lukáše Palyzy z Nymburka a Davida Jelínka z Andorry.

"Koukáme se na to, jak to je. Je zbytečné tady lámat hůl, pojďme spíš přemýšlet, co máme a co s tím můžeme udělat. Je to hlavně o nás. Naše síla je v tom, že musíme být pohybliví, dávat rychle míč a střílet dobře z dálky. Jestli nebudeme dobře střílet z dálky, tak to budeme mít hodně těžké. A samozřejmě bojovat na doskoku v téhle sestavě," prohlásil Bartoň.

"Já si myslím, že určitou kvalitu máme. Samozřejmě nám chybí stěžejní hráči na pozici pivota, což je vždycky nepříjemné, ale jak už bylo vidět třeba v minulém oknu, například role Luboše Kováře stoupla a doufejme, že v tom bude pokračovat. Doufám, že (rozehrávač) Ondra Sehnal na sebe vezme větší zodpovědnost. Tomáš Kyzlink měl velmi dobrý zápas proti Litvě, takže je to stejně pořád pět na pět a jde spíš o to, jak se k tomu tihle hráči postaví a neleknou se té zodpovědnosti," prohlásil Bartoň.

Ondřej Sehnal z Braunschweigu, kde je podle počtu asistencí mezi nejlepšími pěti hráči v německé lize, bude na pozici prvního rozehrávače poté, co v listopadu ukončil reprezentační kariéru Jakub Šiřina. "Jedna věc je tady dominovat v lize a pak něco jiného jít do cizího prostředí a tam mít minutáž, zodpovědnost. Někde by to samozřejmě mělo být vidět. Věřím, že ten půlrok mu tam dal. Braunschweig si vede dobře, jsou v osmičce, což je pro ně dobré. Ondra má dobrou roli a minutáž, snad to uvidíme teď v tom okně," řekl Bartoň.

Satoranský bude namotivovaný

Jednačtyřicetiletý bývalý reprezentant v roli asistenta nahradil Petra Czudka, který ji opustil v lednu kvůli klubovému vytížení na lavičce Opavy a náročnému programu. "Pro mě to samozřejmě byla příležitost. Ne třeba v tom momentě, který bych preferoval, ale na tohle se nikdo neptá. Já jsem tu příležitost vzal, odešel jsme tedy od výběru do 18 let, který jsem dělal čtyři roky. Chtělo se mi to zakončit po létu, ale tak to prostě vyšlo a moc jsme o tom nepřemýšlel, jestli jo, nebo ne. Bylo to docela jednoduché," vrátil se ke svému posunu na reprezentační lavičku.

Po práci s osmnáctkou vidí návaznost. "Ono to teď začne dorůstat, nějakou logiku a koncept v tom vidím. Dříve nebo později generační obměna bude, teď nevíme přesně, za kolik let, ale tihle borci musí dorůst rychle. Už tady mám Kovyho, kterého jsem měl v osmnáctkách. Víťa Krejčí, to byl ten první ročník 2000, který jsem já vedl jako hlavní kouč u osmnáctek," jmenoval Bartoň rozehrávače, který v této sezoně debutuje v NBA.

Krejčího stejně jako hlavní hvězdu Tomáše Satoranského ze San Antonia by před zářijovým mistrovstvím Evropy, jehož základní skupina se bude hrát v Praze, měli mít trenéři k dispozici už na začátku července na pokračování kvalifikace. Satoranský prožívá po letním přesunu z Chicaga do New Orleans a nedávné výměně do San Antonia přes Portland, který pár hodin vlastnil jeho práva, těžkou sezonu s minimem prostoru na hřišti.

"Tady jsou dvě roviny. Jedna je, že nebude tolik vyhraný, ta sezona už teď je pro něj hodně komplikovaná. Dvakrát se stěhoval, teda třikrát, i když do Portlandu ani nedorazil. Uvidíme, jak dopadne konec sezony a jestli s ním počítají na další. San Antonio je mimo play-off, takže možná nějaký prostor dostane. A druhá rovina je, že je hladový. Dobře víme, že to někdy stačí. On je profík a určitě na sobě pracuje, ale ta herní vytíženost je důležitá pro jakékoliv hráče, pro mladého i staršího. To někde bude vidět. Ale myslím, že je tam spousta přípravy dostat ho do herního rytmu, budou tam další okna. Spíš to vidím pozitivně, že jak ho znám, tak bude namotivovaný, nahecovaný a bude na to mít ten správný hlad," dodal Bartoň.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články