Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Liga národů UEFA 2024/2025

Žabiny si užily vítězný návrat do Euroligy, Olympiakos zničily šestnácti trojkami

Basketbalistky brněnských Žabin se po desetileté pauze vrátily do Euroligy vítězstvím. Svěřenkyně trenéra Viktora Pruši porazily v azylu v Městské hale na Vodově ulici i díky šestnácti trojkám řeckého mistra Olympiakos Pireus 92:61. Přímý přenos utkání Valencia – USK Praha sledujte ve středu od 19:50 na ČT sport a ČT sport Plus.

Trenér brněnských Žabin Viktor Pruša
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Brňanky se do nejprestižnější evropské soutěže vrátily poprvé od sezony 2014/15, poté co v kvalifikaci přehrály Szekszárd. Ve skupině mají vedle Olympiakosu také turecký Mersin a francouzský celek Bourges.

"Byli jsme na soupeře dobře připraveni a celý zápas jsme dominovali. Namotivovalo nás i to, že nás vedení soutěže označilo jako nejhorší ze všech 16 týmů Euroligy," řekl trenér Pruša.

Žabiny vstoupily do utkání koncentrovaně, dobře doskakovaly pod oběma koši a zásluhou solidní střelby si vytvořily náskok až jedenácti bodů (22:11).

Jenže několik nepozorností v obraně nahrálo do karet řeckým mistryním, které šňůrou osmi bodů stáhly poměrně jasné vedení Brňanek.

Zápas ve vysokém tempu pokračoval i ve druhé čtvrtině. Žabiny si v ní záhy vzaly zpět výraznější náskok, když eliminovaly americké opory Pireu Lambertovou s Rebeccou Tobinovou, ale hlavně přidaly přesnou střelbu trojek i zpod koše.

V poločase vedly Žabiny rozdílem 17 bodů a náskok nadále zvyšovaly. Dokázaly udržet vysoké tempo hry i zásluhou rotace v sestavě, v níž se dařilo také hráčkám z lavičky.

Když se k tomu přidala i úspěšná střelba, narýsovala se brněnským basketbalistkám cesta k prvnímu euroligovému vítězství.

"Hrály jsme svoji hru, takhle se bojuje o euroligové body, dařilo se nám střelecky, protože jsme si už na halu zvykly," připomněla Eliška Hamzová skutečnost, že Žabiny nemohou hrát Euroligu ve vlastní hale.

Před poslední čtvrtinou vedly domácí hráčky 74:49, ale v tempu hry ani na chvíli nepolevily. Základ vítězství tkvěl v důsledné a účinné obraně a stále téměř neomylné střelbě trojek.

Statistickou zajímavostí byl fakt, že procento úspěšnosti trojek (59,3) bylo vyšší než procento proměněných trestných hodů (50). Součtem všech pozitiv pak byla výhra 92:61.

O nejvíce bodů – shodně 17 – se v dresu českých vicemistryň postaraly Eliška Hamzová, Elissa Cunaneová a Nikola Dudášová. Double double za deset bodů a deset doskoků zaznamenala Stephanie Kostowiczová.

"Všechno se sešlo, využili jsme naše silné stránky a eliminovali jejich přednosti. Dát šestnáct trojek je obdivuhodné, důležité je, že se trefovala i lavička, navíc po připravených akcích," doplnil Pruša.

Další zápas sehrají Žabiny příští středu v Mersinu, který v uplynulém ročníku této soutěže obsadil čtvrté místo po prohře o bronz s USK Praha.

Euroliga basketbalistek – 1. kolo:

Žabiny Brno – Olympiakos Pireus 92:61 (22:19, 50:33, 74:49)
Nejvíce bodů: E. Hamzová, Cunaneová a Dudášová všechny 17 – Hempeová 21, Christinakiová 11, Tobinová 10. Fauly: 22:17. Trestné hody: 12/6 – 21/15. Trojky: 16:6. Doskoky: 38:25.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články