Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nemůžeme si dovolit nic podcenit, upozorňuje před kvalifikací Stoupalová

Už ve čtvrtek mohou české basketbalistky rozhodnout o svém osudu k blížícímu se mistrovství Evropy. Lvice potřebují po vyřazení Běloruska ve své skupině I skončit první, čehož mohou docílit domácími výhrami. Podle pivotmanky Natálie Stoupalové je bez opory Julie Reisingerové nečeká nic lehkého. Věří však v úspěšný konec a zasloužený postup. Přímý přenos čtvrtečního duelu lvic s Irskem vysílá od 16:50 ČT sport, stejně jako nedělní závěrečné utkání skupiny s Nizozemskem od 17:55.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky mají postup na Euro ve svých rukách

České lvice po vyřazení běloruského týmu z kvalifikačních bojů o mistrovství Evropy vedou skupinu I se dvěma výhrami. Po vítězství 70:54 v Irsku uspěly i na půdě Nizozemek 71:66. V odvetných duelech, které basketbalistky sehrají v pražské hale Královka ve čtvrtek 9. a neděli 12. února, tak mají navrch.

K postupu na celkově patnáctý evropský šampionát v řadě jim postačí pouze výhra nad Irkami. A to v případě, že by v neděli zcela nepropadly nizozemskému výběru, který již doplnila rozehrávačka Laura Corneliusová, vysokým bodovým rozdílem.

"Nizozemsko od posledního zápasu posílilo, Corneliusová tvoří takřka polovinu jejich hry. Nebude to lehké utkání, hlavně skrze jejich vysoký perimetr," upozornila Stoupalová.

Do zápasu s Irskem půjdou lvice jako favorité, a proto by se měly snažit uhrát co nejpovedenější výsledek. Akuálně nejlepší česká střelkyně vicemistrovských Žabin Brno ale poukazuje na soupeřovu současnou formu.

"Nemůžeme si dovolit nic podcenit. Irky v posledním zápase s Nizozemskem dokázaly, že mají furt svoji kvalitu a nenechají nám nic zadarmo. Hrají rychlý basketbal, ve kterém bychom ale měly dominovat výškovou převahou," dodala.

Lvice obměnily sestavu pod košem

Hlavni trenérka Romana Ptáčková se musí v závěru kvalifikace vypořádat s absencí pivotmanky Julie Reisingerové, jež stála s devatenácti body, sedmi doskoky a jednou asistencí za vítězným lupem v Nizozemsku. Čtyřiadvacetiletou hráčku španělské Salamanky dlouhodobě limituje zánět v patě, a před možným startem na mistrovství Evropy by se proto ráda dala do pořádku.

Je nám líto, video expirovalo.
Česky v Nizozemsku vyhrály a vedou kvalifikační skupinu

"Julie je svým somatotypem dělaná pro evropský basketbal a momentálně je u nás jediná taková hráčka. Musíme myslet jinak a nahradit ji týmovou hrou. Každá ze sebe musí vydat něco navíc," prozradila Ptáčková, pro kterou je blížící se duel druhou trenérskou zkouškou ženského A-týmu.

Vyniknout by tak pod košem mohly například Renata Březinová či právě Natálie Stoupalová. "Jít do zápasu bez hráčky základní rotace není nikdy lehká situace. Může to být ale dobrá příležitost pro nás ostatní, abychom se prosadily," prozradila 185 centimetrů vysoká pivotmanka.

Oproti minulému reprezentačnímu oknu na soupisce chybí i podkošové hráčky Kateřina Rokošová a Veronika Šípová. Z Hradce Králové se do národního výběru vrátila Klára Vojtíková. Naopak ze zámořské středoškolské ligy na svůj "áčkový" debut přiletěla sedmnáctiletá Dominika Paurová.

"Je to velká výzva. Mám spoustu prostoru, kde se zlepšovat, takže jsem ráda, že tady můžu trénovat s mnohem zkušenějšími hráčkami, a užívám si to," popsala své pocity z prvních tréninků nejlepší střelkyně českých juniorek z mistrovství světa v Debrecínu.

Od příští sezony se Paurová přemístí ze středoškolské soutěže na Floridě na univerzitu v Minnesotě, kde může dál prohlubovat svoje dovednosti. "Mám nonstop přístup do haly. Ráno i večer, takže si chodím hodně střílet. Pozvání na sraz bylo komplikovanější. Budu chybět na jednom důležitém zápase, ale zahrát si teď na kvalifikaci by byl pro mě veliký úspěch," okomentovala.

Změna přišla i v realizačním týmu. Roli asistenta trenérky Ptáčkové nahradil nově trenér extraligových dorostenek Chomutova Petr Treml, který tak vystřídal Tomáše Holešovského.

Stoupalová o postupu nepochybuje

Ačkoliv národní tým prošel za poslední sezonu rapidní generační změnou, Stoupalová v účast na červnovém mistrovství Evropy věří. "Máme kvalitu a postup si zasloužíme. Nejsem si jistá, zda s touto obměnou můžeme na šampionátu pomýšlet vysoko. Jsme ale mladý a dravý tým s potenciálem. Úspěchem nebude jen postup, chceme se případně prezentovat co nejlepším výsledkem," prozradila ambice.

Po odchodu zkušených opor a hráček základní rotace Kateřiny Elhotové, Romany Hejdové a Lenky Bartákové či za neúčasti Aleny Hanušové s Petrou Záplatovou se do role tahouna musely vcítit jiné české basketbalistky. S nimi i čtyřiadvacetiletá pivotmanka s původem v Javorníku. "Když jsem v repre začínala, šla jsem se tam hlavně učit od starších hráček," svěřila se Stoupalová.

Už v první sezoně dospělácké kategorie však musela zúročit svoje zkušenosti z mládežnických startů. Za necelé tři roky si vybudovala stejnou pozici, jakou zastává ve svém brněnském klubu.

"Bříza mi hned ze startu říkala, ty jseš braná jako opora, tak se přestaň podceňovat," vzpomínala Stoupalová a přiznala, že se místy spíše stále cítí jako nováček. "Vím, že v tom mám menší sebevědomí. Některé hráčky vědí, že sem patří, a chtějí svoje minuty. Měla bych v tomto být vyspělejší a dokázat přepnout a převzít tu zodpovědnost," uvědomuje si.

Česká reprezentační pivotmanka Natálie Stoupalová (vpravo)
zdroj: Archiv Natálie Stoupalové

Přestože by herně Stoupalová ocenila mít po boku zkušenější spoluhráčky, od kterých by se ona i její mladší následovnice mohly učit, jako markantní problém to nevnímá. "Pořád to jsou hráčky z Euroligy, Eurocupu či jiných evropských soutěží, které jsou v těchto situacích vyhrané. Kolikrát jsou to naopak těžší zápasy než například reprezentační utkání s Irskem," vyzdvihuje výhodu konfrontace s evropskými soutěžemi hráček z klubové scény.

Sama se v Žabinách podílela na triumfu v EWBL (soutěž týmů ze střední, severní a východní Evropy) či druhým rokem sbírá cenné minuty v Eurocupu. Podle ní je právě schopnost hráče prosadit se na evropské úrovni v těchto soutěžích klíčovým faktorem při nominaci trenérů u finálové dvanáctky.

S mnohými reprezentačními kolegyněmi se navíc Stoupalová zná od útlého věku. "S některými jsme se potkávaly už v mládežnických kategoriích, takže víme, co jsme za typy hráček a co od sebe očekávat. Například Peca (Petra Holešínská) prošla Amerikou a i s Julčou (Reisingerovou) hrají v Evropě, takže už mají trochu jiný styl a myšlení. Máme za sebou ale odehrané roky a kvalitu na takové úrovni, že jsme přesto schopné načíst sebe i systém, co po nás trenéři v reprezentaci vyžadují," objasnila.

Vidinu cíle basketbalové federace postoupit na olympijské hry v roce 2028 oceňuje, a proto chápe kroky, jenž stanovily pomyslný věkový limit v národním družstvu. "Podobné generační změny jsou na reprezentační úrovni v Evropě naprosto běžné. Je to krok kupředu. Furt ale máme před sebou Evropu a měly bychom se prezentovat dobrými výsledky," upozornila na bližší cíle, než je vysněná olympijská účast.

Nominace českých basketbalistek na zápasy kvalifikace ME v Praze proti Irsku a Nizozemsku (9. a 12. února):

Rozehrávačky: Eliška Hamzová (Žabiny Brno), Karolína Šotolová (KP Brno), Tereza Vyoralová (USK Praha), Kateřina Zeithammerová (Hradec Králové), Gabriela Andělová (Piešťany/SR),

Křídelnice: Simona Sklenářová, Veronika Voráčková (obě USK Praha), Pamela Effangová (Hradec Králové), Valentýna Kadlecová (Chomutov), Kristýna Brabencová (Hannover/Něm.), Petra Holešínská (Gran Canaria/Šp.),

Pivotky: Emma Čechová (Žabiny Brno), Anežka Kopecká (KP Brno), Michaela Krejzová (Chomutov), Natálie Stoupalová (Žabiny Brno), Klára Vojtíková (Hradec Králové), Renáta Březinová (Vratislav/Pol.), Dominika Paurová (Lady Phoenix/USA).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články