Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nervózní jsem nebyla, řekla po premiéře Ptáčková. Litovala jen, že náskok nezůstal větší

Vítěznou soutěžní premiéru prožila na lavičce českých basketbalistek trenérka Romana Ptáčková. Její tým v důležitém utkání o postup na mistrovství Evropy vyhrál nad Nizozemskem 71:66. Ptáčkovou mrzelo, že se až osmnáctibodový náskok smrsknul a Češky před odvetou nenahnaly i skóre.

Ptáčková převzala národní tým po Slovákovi Štefanu Svitkovi v květnu a v červnu s ním absolvovala v Trutnově dva vítězné přípravné duely s Polskem. Ze soutěžní premiéry v Almere žádnou nervozitu necítila. "Já s tím nemám problémy. Mě ta hra prostě baví a dokážu se oprostit od okolností, které jsou. Říkám si, že je to jenom sport. Jdu do toho s čistou hlavou. Opravdu tím netrpím," řekla Ptáčková.

Její tým v závěru prvního poločasu vedl až o 18 bodů, ale na začátku závěrečné čtvrtiny měly Nizozemky jen pětibodové manko a nakonec na něj stáhly i konečný rozdíl. "V prvním poločase nám trošičku haproval útočný doskok soupeře, ale hlavně od pozice křídel. To jsme si vyříkali. Na druhou stranu v prvním poločase se nedařilo Holandsku z dlouhé vzdálenosti, což se druhý poločas změnilo," hodnotila Ptáčková.

Je nám líto, video expirovalo.
Česky v Nizozemsku vyhrály a vedou kvalifikační skupinu

Češky si připsaly čtrnáct zisků. "Agresivní obrana z naší strany byla, ale mohla být ještě o něco lepší. Mohli jsme se ještě více dostat do rychlého protiútoku k jednoduchým košům. My jsme pak v druhém poločase začali ztrácet docela dost míčů a to byla jedna z příčin, proč se Holandsko téměř dotáhlo," řekla trenérka.

V šesté minutě po faulu musela ze hry za stavu 10:2 pivotka Julia Reisingerová, ale po bolestivém kontaktu se na druhou čtvrtinu vrátila. "Je to vždycky nepříjemné, když se něco takového stane. Naštěstí absence Julči nebyla tak dlouhá. Ale my víme, že cokoliv takového se může při zápase stát a tým na to nesmí myslet. Musí jet dál, i kdyby se nevrátila. Jsem ráda, že se z toho oklepala a nastoupila do toho s veškerou energií dál," uvedla Ptáčková.

Obrat její výběr Nizozemkám nedovolil a vždy včas zareagoval. "Předtím jsme několik útoků nedali koš, tak bylo nutné si vytvořit takovou pozici, aby pro nás byla výhodná. Byla tam jedna trojka a jeden protiútok, kterým jsme se vrátili zpátky. Šli jsme zase do plus deset, což je vždycky uklidňující, když je to dvojciferný náskok," prohlásila.

Poslední trojka mrzí

Pokud Nizozemky zvládnou za tři dny duel v Irsku, s nímž v únoru hrají Češky, rozhodne poslední duel s Nizozemkami, do něhož si nese Ptáčkové výběr náskok pěti bodů. "Určitě bych byla spokojená, kdyby to bylo kolem deseti bodů. Samozřejmě mrzí poslední trojka, která byla z těch šťastných, a doufám, že nás to nebude na konci mrzet," vrátila se k trojce Laura Westerikové s klaksonem z velké dálky.

"Na druhou stranu budeme v domácím prostředí. I když Nizozemsku se jedna ze dvou opor pravděpodobně vrátí," zmínila, že soupeřkám chyběla vedle dlouhodobě zraněné pivotky Emese Hofové z USK Praha také rozehrávačka Girony Laura Corneliusová.

Ptáčková do sestavy zařadila dvě debutantky - rozehrávačku Kateřinu Zeithammerovou, autorku šesti bodů, a křídelnici Anežku Kopeckou. "V téhle sestavě jsme hráli úplně poprvé. Pro některé to byl křest. Holky nabraly zkušenosti. Katka Zeithammerová dostala své první minuty, takže doufám, že budou za tři měsíce zase ostřílenější. Poprvé zahrála takové utkání Gába Andělová," ocenila Ptáčková i s 15 body druhou nejlepší střelkyni utkání.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články