Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Premiéra Ptáčkové i důležitý krok k Eurobasketu. Lvice v Nizozemsku čeká agresivní hra

Klíčové utkání kvalifikace a zároveň trenérská premiéra. Basketbalistky pod vedením nové trenérky Romany Ptáčkové, která v květnu nahradila Slováka Štefana Svitka, se v nizozemském Almere poperou o druhé vítězství ve skupině. Tím by se české lvice přiblížily k postupu na mistrovství Evropy, které se odehraje na jaře roku 2023. Odvetné zápasy v únoru s Irskem i Nizozemskem totiž lvice odehrají již před domácím publikem. A i přes výškovou převahu nizozemských hráček trenérka Ptáčková věří, že soupeřky převálcují svojí hrou. Přímý přenos duelu Nizozemsko - Česko sledujte živě od 18:55 na kanále ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky potřebují uspět v duelu s Nizozemskem

Ve skupině I po vyloučení Běloruska kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině zůstaly jen tři týmy a na EuroBasket příští rok v červnu v Izraeli a Slovinsku z ní postoupí jen vítěz. Češky i Nizozemky mají zatím na kontě shodně výhru nad Irskem, takže vítěz čtvrtečního souboje udělá výzmamný krok k účasti na kontinentálním šampionátu.

Češky útočí na patnáctou účast na ME za sebou, zatímco Nizozemky na ni čekají od roku 1989, Ptáčková přesto nemluví o svém omlazeném týmu jako o favoritovi. "Soupeř je zkušený, hraje doma a hrál s Běloruskem výborný zápas. Jdeme ale do zápasu s jednoznačným záměrem vyhrát a nemáme v hlavách, jestli je Holandsko lepší nebo horší, zkusíme uplatnit naše zbraně," řekla Ptáčková.

Češky se s Nizozemskem utkají po 15 letech. V srpnu 2007 vyhrály v přípravě v Brně 75:57. "Co jsme měli možnost je skautovat, tak jsou to hráčky, které jsou opravdu hodně vysoké. Na pozici malých hráček jsou všechny nad 180 centimetrů. Takže je to vysoký a hodně tvrdě hrající tým. Souboje s ním budou hodně bolet. V tom je jejich síla," podotkla Ptáčková.

Nizozemsku odpadla opora Hofová. Lvice naopak doplní Voráčková i Březinová

Nizozemsku chybí pivotka Emese Hofová, která přišla před sezonou ze Salamanky do USK Praha, ale v přípravě se zranila a je na celou sezonu mimo hru. "Nizozemky jsou nebezpečné v rozehře. Tím, že Hofová je zraněná a jejich rozehrávačka Corneliusová hraje Euroligu s Gironou, tak je potřeba zastavit ji. Diriguje hru, mají vysoká křídla, takže tam budeme muset hodně bránit. Je to pro nás důležitý zápas. Když ho zvládneme, tak budeme mít velkou šanci na postup," prohlásila pivotka Julia Reisingerová.

Vůbec první zápas v sezoně může odehrát křídelnice Veronika Voráčková, která se ještě po zranění nestihla zařadit do sestavy USK. "Je připravená alespoň zdravotně nastoupit do utkání a uvidíme, v jaké formě," řekla Ptáčková, jejíž tým se přesunul v úterý večer letecky do Amsterdamu a ve čtyřicet kilometrů vzdáleném Almere v Topsport Center ve čtvrtek dopoledne poprvé trénoval.

Návrat na palubovku zaznamenala i nejstarší a nejzkušenejší opora českého týmu Renáta Březinová. Po zraněném kotníku na konci přípravy stihla dvaatřicetiletá pivotmanka odehrát jen dva soutěžní zápasy za Vratislav. Pevně ale věří, že ve čtvrtečním duelu kvalifikace mistrovství Evropy v Almere proti Nizozemsku se už ukáže v plné formě. 

"Kotník tak nějak drží. Tím věkem už to není úplně ideální, ale s tejpem by to mělo být všechno v pořádku," řekla Březinová. V sezoně odehrála jen dva ligové zápasy na začátku listopadu. "Ten jeden byla taková zkouška a druhý jsme prohrály s Lubliní, ale ještě jsem nebyla úplně ve formě. Tak doufám, že tady už budu v té své formě a konečně budu hrát svůj basketbal," prohlásila Březinová.

Sport
zdroj: ČT4

Češky se připravují na tvrdý a rychlý basket

V Almere očekává Březinová bojovný zápas. "Mám strach, že na koukání to úplně nebude. Oba týmy se budou snažit hrát agresivně. Doufám, že my budeme hrát v obraně víc agresivně než ony a ze zisků půjdeme do rychlých protiútoků, což by pro nás mohly být snadnější koše. V postupném útoku snad nějaké trojky padnou," uvedla.

"Ony nehrají technický basketbal, spíš je to takové rychlé. Hodně střelba za tři. Naštěstí mají zraněnou Hofovou, která pod košem odvádí skvělou práci, takže to třeba momentálně nebudou tolik tlačit dolů, jako kdyby tam byla. Pak je tam Treffersová. Já ji znám z Itálie, kde jsme proti sobě hrávaly, to je hodně atletická pivotka. Naštěstí nestřílí tolik, takže se od ní dá odstoupit," řekla Březinová v očekávání podkošových soubojů.

Důrazný a rozdílný styl hry zmínila i hlavní trenérka. "My dokážeme být trošku agresivnější v poli a ony pod košem. Doufám, že budeme aktivnějším, rychlejším a celoplošným týmem," řekla Ptáčková.

Zkušenosti za dravost

Z širší nominace do Nizozemska neodcestovaly pivotka Klára Vojtíková s Pamelou-Therese Effangovou z Hradce Králové a další křídelnice Valentýna Kadlecová z Chomutova. V roli náhradnice je s týmem debutantka Emma Čechová z Žabin Brno. Šanci na premiéru mají křídelní hráčky Anežka Kopecká z KP Brno a rozehrávačka Kateřina Zeithammerová z Hradce Králové.

Ptáčková vedla tým v červnu ve dvou přípravných zápasech v Trutnově proti Polsku při shodných výhrách 66:49. Teď ji čeká první důležitý soutěžní duel. "Konečně jsme viděli halu, takže už cítíme, že to je blízko. Těšíme se na to. Jsem hrozně realisticky založený člověk. Jsem na to připravená. Zápasy nás obecně baví, takže se všichni těšíme, až začnou hrát českou hymnu a začne zápas," dodala Ptáčková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články