Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Holešínská přijela na sraz jako nejlepší střelkyně španělské ligy. V Gran Canarii mám být lídr, říká

Příjemné prostředí a dobré individuální výkony. Křídelnice české basketbalové reprezentace Petra Holešínská přijela na reprezentační sraz dobře naladěná. V novém angažmá v Gran Canarii se jí daří a s průměrem 20 bodů je nejlepší střelkyní španělské ligy. Letní posila desátého celku tamní soutěže se v Praze chystá na zápas kvalifikace mistrovství Evropy v Almere proti Nizozemsku. Utkání vysíláme živě ve čtvrtek od 18:55 na ČT sport Plus.

Je nám líto, video expirovalo.
Basketbalistky mohou při premiéře trenérky Ptáčkové slavit postup na ME

"S holkama jsme se neviděly od léta, takže se těším, až si spolu zase zahrajeme. Je to pro nás důležitý zápas. Myslím si, že když ho v Holandsku zvládneme, tak budeme mít velkou šanci na postup," řekla Holešínská.

V novém angažmá má od trenéra Joseho Ramose velkou důvěru a prostor. "Máme hrozně mladý tým, ještě do minulého týdne jsem byla v 25 letech nejstarší hráčkou. Bylo mi řečeno, že musím táhnout tým jak bodově, tak být i lídr pro mladší juniorky, které nemají tolik zkušeností v zápasech. Já a Sika Konéová jsme takové dvě, které musí tým táhnout," podotkla Holešínská.

Postup na ME zajistí pouze první místo ve skupině

České basketbalistky postoupí na ME v příštím roce v Izraeli a Slovinsku jen v případě triumfu v základní skupině I. Kvalifikuje se z ní pouze vítěz poté, co po vyloučení Běloruska kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině zůstala pouze tříčlenná. Stejné to bude ve skupině F, kterou opustilo Rusko. Basketbalistky mají na kontě zatím výhru z poloviny listopadu loňského roku v Irsku 70:54.

Na Kanárské ostrovy zamířila v létě z maďarského Ceglédu. "Měla jsem jinou nabídku z týmu, který hrál kvalifikaci o Euroligu. Nakonec do nevyšlo, tak jsem na poslední chvíli přestoupila do Gran Canarie. Byla jsem za tu nabídku ráda. Hrozně se mi tam líbí. Myslím, že španělská liga je letos nejlepší v Evropě a určitě je nejvíc vyrovnaná," řekla.

Gran Canaria má z osmi zápasů tři výhry a pět porážek. "V podstatě všechny byly vyrovnané," řekla Holešínská. Základním cílem týmu je podle ní záchrana. "Ve španělské lize je na to v podstatě potřeba deset výher. My jako hráčky cílíme trošku výš na play-off. Tím, jak je to vyrovnané, tak se může vyhrát i prohrát s každým. Každý zápas je hrozně důležitý," uvedla basketbalistka, která má za sebou působení v amerických soutěžích na University of Illinois a na North Carolina University.

Oproti většině celku španělské ligy má Gran Canaria náročnější cestování. "Létáme v den zápasu, takže je občas únava i z toho cestování, ale myslím si, že si na to pomalu zvykáme. Musíme létat na každý zápas kromě Tenerife. Myslím, že je to trošku nevýhoda, ale nějak se s tím popereme," uvedla.

Relaxovat ale může v příjemném podnebí. "Jsem ráda, že jsem v teple. Včera jsem přiletěla do Prahy v podstatě bez bundy. Samozřejmě na život je to tam skvělé. O dost lepší než loni, kdy jsem byla v malém městě. Mimo basket si to tam hodně užívám," konstatovala Holešínská.

O takovém angažmá snila už dříve. "Pamatuji si, když jsem byla ještě v Žabinách, tak Míša Stejskalová tam hrála a říkala jsem si, že tam bych chtěla jednou hrát. Teď jsem měla tu příležitost," uvedla. Kanárské ostrovy ještě nestihla moc procestovat. "Úplně celé jsem to tam neprojela. Když máme nějaký den volna, tak se snažíme někam zajet. Je trochu únava, takže je pro mě ideální spíš ležení na pláži. Je tam fakt krásně."

V týmu jsou také dvě Američanky, tři hráčky z Mali, po jedné ze Senegalu, Itálie a Ukrajiny. "Ze začátku to bylo těžké s jazykovou bariérou, že některé mluví jen španělsky, některé jen anglicky. Je hodně překládání, ale myslím si, že se to postupem času zlepšuje. Já trochu rozumím španělsky. Trenér mluví napůl španělsky a napůl anglicky, občas holky něco překládají. Jinak Španělům se moc anglicky nechce mluvit, takže občas je to trošku složitější," popsala.

Ve španělské lize působí i krajanka Julia Reisingerová. "Hrály jsme proti sobě první zápas, takže jsme byly hned v kontaktu. Občas si napíšeme, jak se daří. Samozřejmě sleduju statistiky a všechno," dodala Holešínská.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články