Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češky padly na ME v prodloužení a přišly o olympiádu, finále bude patřit Španělsku a Belgii

České basketbalistky přišly na mistrovství Evropy o šanci na medaili a nyní i o naději na postup na olympijské hry v Paříži. V úvodním zápase skupiny o 5. až 8. místo ve Slovinsku podlehly Němkám v infarktovém závěru v prodloužení 69:71. Nejmladší tým šampionátu, výborně dirigovaný trenérkou Romanou Ptáčkovou, dokázal předčít soupeřky hlavně v rychlosti, ale dvakrát neudržel vedení –⁠ nejdříve v závěru základní hrací doby a pak v nastaveném čase. Ze semifinále postoupily nejprve Španělky, které přehrály houževnaté Maďarky 69:60. Ve druhém semifinálovém utkání uhájily proti Francouzkám výhru 67:60 Belgičanky, které si tak o evropské zlato zahrají poprvé v historii.

Češky obsadily na turnaji sedmou pozici, to pro ně znamená nejlepší umístění od šesté příčky v roce 2013. Němky už s jistotou boje o účast pod pěti kruhy budou hrát v neděli o 5. místo s vítězkami utkání mezi Srbskem a Černou Horou.

Českému týmu nepomohlo k úspěchu ani 12 bodů Natálie Stoupalové a Kateřiny Zeithammerové. Za vítězky zaznamenala double double díky 15 bodům a 16 doskokům Marie Gülichová.

"Tohle už je příliš kruté. Dnes k tomu máme asi hodně výhrad. Nevím, proč nás osud takhle zkouší. Možná do budoucna to ty hráčky pozvedne a zocelí. Ale já musím říct, že dnes jsme prohrály nezaslouženě. Německo mělo brutální převahu na doskoku, praly jsme se s tím, jak jsme jen mohly," řekla trenérka Ptáčková novinářům.

"I s prodloužením máme sedm ztrát, což znamená, že v útoku jsme dokázaly dobře udržet míč, ale proti tak velké výškové převaze se těžko vybudují kvalitní střelecké pozice. Bylo to hodně znát, ony hodně přebíraly a byly tam pořád někde ruce. Až potom Katka Zeithammerová to hodně rozhýbala a tou rychlostí se začala prosazovat," dodala Ptáčková.

Češky opět bez zraněné křídelnice Veroniky Voráčkové vedly v úvodu po trojce kapitánky Renáty Březinové 5:2, ale Němky převedly sedmibodovou šňůru, než se po bezmála čtyřech minutách bez koše trefila Tereza Vyoralová. Češkám se nadále nedařilo střelecky, Petra Holešínská nedala ani jeden ze čtyř trestných hodů, naopak Němky díky trojkám Sonji Greinacherové a Fiebichové unikly na 15:7. Na druhé straně se trefily z dálky Holešínská s Březinovou a Stoupalová dvěma šestkami vyrovnala.

Na začátku druhé čtvrtiny se Němky dostaly do vedení 25:15. Díky koši Stoupalové, pěti bodům Gabriely Andělové v řadě a akci Elišky Hamzové český tým snížil na rozdíl bodu. Veronika Šípová s Zeithammerovou mu pak zařídily do poločasu čtyřbodový náskok.

Na začátku druhé půle dala Emily Bessoirová dvě trojky a srovnala na 37:37, ale Češky si zajistily náskok 47:39 díky čtyřem bodům Zeithammerové a košům Dominiky Paurové a Šípové. Po další individuální akci Zeithammerové měl tým trenérky Ptáčkové opět náskok osmi bodů, do konce čtvrtiny snížila jedním trestným hodem Svenja Brunckhorstová.

Poslední čtvrtinu načala úspěšnou střelou Stoupalová, ale Němky nejvyšší český náskok v utkání stahovaly a na konci 35. minuty vyrovnala Greinacherová trojkou na 55:55. Díky dvěma trefám Holešínské z dálky byl český tým stále ve vedení, Stoupalová zvýšila na 63:60. Jenže Fiebichová vynutila dvoubodovou střelou s klaksonem prodloužení poté, co sudí u videa vrátili čas na 0,4 sekundy do konce a po zkoumání souboje Stoupalové s Brunckhorstou přiřkly aut ve prospěch Německa.

V prodloužení Češky vedly díky bodům Zeithammerové a Simony Sklenářové, více než tři a půl minuty nedovolily soupeřkám skórovat. Pak se ale trefila Gülichová, Brunckhorstová proměnila trojku a po faulu Sklenářové i šestku a Fiebichová rozhodla dvěma šestkami. Na poslední střelu měly Češky 1,6 sekundy a Zeithammerové trojkový pokus nevyšel.

"Já si strašně cením té bojovnosti, kterou máme, a srdce, které tam vždycky dáme, ale bohužel tady na turnaji nám nebylo přáno. Nemůžu říct, že ten druhý zápas byl ovlivněný rozhodčími, ale ten první určitě ano a to strašně bolí, když to nemůžeme ovlivnit my hráčky na hřišti," připomněla Stoupalová čtvrteční čtvrtfinále, v kterém chybně otočený aut před vítězným košem Maďarska v posledních vteřinách sebral Češkám možnost boje o medaili i účast v olympijské kvalifikaci.

O zlato si poprvé v historii zahrají Belgičanky, soupeřkami jim budou Španělky

Španělky budou bojovat už o pátý triumf po letech 1993, 2013, 2017 a 2019. Belgie obhajovala bronz, který získala také v roce 2017 na turnaji v Česku.

Hvězda belgického týmu Emma Meessemanová, jež ve čtvrtfinále proti obhájkyním titulu ze Srbska zaznamenala premiérový triple double v historii ME (15 bodů, 13 doskoků a 10 asistencí), byla nejlepší střelkyní zápasu s 24 body. Tentokrát přidala šest doskočených míčů a pět přihrávek, sekundovala jí s 18 body Julie Vanloová. Oporou Francouzek byla Sandrine Grudaová se 17 body.

Španělky dovedla k výhře 27 body Alba Torrensová, Maite Cozarlaová přidala 16 bodů. María Condeová z USK Praha stejně jako ve čtvrtfinále ve španělské sestavě chyběla.

Maďarkám, které postoupily do semifinále přes Česko po chybném rozhodnutí rozhodčích před vítězným košem, nestačilo k úspěchu 13 bodů Ágnes Studerové. Stále ale mají šanci na zisk prvního cenného kovu od bronzu z roku 1991.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku:

Semifinále:

Španělsko - Maďarsko 69:60 (18:14, 38:28, 50:46)

Nejvíce bodů: Torrensová 27, Cazorlaová 16, Ginzová 10 - Studerová 13, Goreeová 12, Kanyasiová a Kissová po 7.

Belgie - Francie 67:63 (18:8, 44:30, 54:46)

Nejvíce bodů: Meessemanová 24, Vanloová 18, Allemandová 10 - Grudaová 17, Chartereauová 13, Fauthouxová 9.

O 5.-8. místo (Lublaň):

Česko – Německo 69:71 po prodl. (15:18, 33:29, 49:42, 63:63)

Sestava a body Česka: Stoupalová 12, Březinová 8, G. Andělová 7, Hamzová 6, Vyoralová 2 - Zeithammerová 12, Holešínská 9, Šípová 6, Sklenářová 4, Paurová 2, Čechová 1.

Nejvíce bodů Německa: Fiebichová 17, Bessoirová 16, Gülichová 15.

Fauly: 24:15. Trestné hody: 16/9 - 18/11. Trojky: 6:12. Doskoky: 43:55.

Srbsko - Černá Hora 63:58 (38:31)

Nejvíce bodů: Andersonová 23, Crvendakičová 11, Nogičová 10 - Macková 20, Lekovičová 18, Kovačevičová a Vučetičová po 8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články