Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Pokoří lvice další hranici? Musíme si pohlídat podkošové hráčky, upozorňuje Čechová

Svoje cíle již překonaly. O zdolání dalšího milníku na evropském šampionátu se české basketbalistky pokusí ve čtvrtinálovém duelu proti favorizovanému a namotivovanému Maďarsku. Šanci na postup do semifinále ME však „lvice“ zdaleka nezahazují. Zda se jim podaří překvapit soupeře i v Lublani, můžete sledovat živě od 12:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

První zápas v Tel Avivu proti favoritovi? První výhra. První zápas v Lublani proti favoritovi a opět výhra? České basketbalistky to nevylučují. Ve čtvrtfinálovém klání je však nečeká lehký boj. "Maďarsko je hodně silné. Není to například jako Řecko, kde tým tahaly jen dvě hráčky. Mají dobré střelkyně a vysoké podkošové hráčky, které musíme uhlídat," přiznala výzvu pivotmanka Emma Čechová.

Česko se s maďarskou reprezentací setkalo pouze dvakrát. A zatímco z Eurobasketu 2001 odcházely hráčky vítězně 57:55, v roce 2017 jí podlehly 70:74.

Maďarské basketbalistky postoupily ze své skupiny D z prvního místa přímo do čtvrtfinále, a ušetřily tak potřebné síly. Na šampionátu podlehly pouze o bod Turecku a svojí rozjetou cestou by proto rády ukončily dvaatřicetileté čekání na medaili. Do karet jim hraje, že ve čtvrtfinále narazí na omlazený český výběr, jenž v porovnání s nimi není tolik zkušený. Navíc základní část mistrovství Evropy, na rozdíl od Češek, odehrály právě ve slovinské Areně Stožice.

"Cesta do Lublaně byla náročná. Moc jsme toho nenaspaly. Na Maďarky jsme se ale připravit stihly dostatečně. Mají hodně dlouhé akce, na které musíme poupravit naši obranu. Pohybují se dost po celém hrišti a díky své výšce jsou výrazné i na doskoku," dodala osmnáctiletá reprezentantka.

S 208 centimetry na turnaji vyniká zejména osmadvacetiletá Bernadett Hatarová. Výkonnostně Maďarky táhne její podkošová parťačka Virag Kissová. "Musíme se plně soustředit na obranu i útok. Uvidíme, na co to bude stačit," řekla Čechová, pro kterou je letošní ME první vrcholnou akcí v týmu A.

Největší rozdíl oproti dorosteneckým soutěžím i zápasům v přípravě vnímá právě v síle hráček. "Je to hodně tvrdé. S Belgií to byl masakr. Zahrát si proti nejlepším euroligovým hráčkám jsou ale skvělé zkušenosti, které ukáží, co je potřeba zlepšovat a kde má člověk plusy i minusy," uvedla opora vicemistrovských Žabin Brno.

Češky si postupem mezi top osmičku zajistily nejlepší výsledek od roku 2013. "Hodně lidí to od nás nečekalo. Jsem hrozně ráda, že u toho můžu být a prožívat to společně s holkama. Bříza byla strašně dojatá, což bylo strašně hezké. Všechny jsme z našeho výkonu nadšené," potvrdila českou radost Čechová. Ve hře však zůstává nejen semifinále, ale i automatická vstupenka do olympijské kvalifikace, o kterou se „lvice“ budou chtít poprat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články