Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Basketbalistky padly v dramatickém závěru a teď je na ME čeká Německo

Čtvrtfinále evropského šampionátu basketbalistek mezi Českem a Maďarskem mělo být o soubojích pod košem, nakonec ale rozhodla střelba z dálky a koncovka zápasu. Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové prohrály 61:62 a budou hrát o páté až osmé místo v sobotu v poledne s Německem, které podlehlo ve čtvrtfinále Španělsku 42:67. V semifinále už je také Belgie, která "přejela" Srbsko jasně 93:53. Francouzky si bez potíží poradily s Černohorkami výsledkem 90:46.

Maďarky budily respekt několika extra vysokými hráčkami, přičemž Bernadett Hatarová se dokonce pyšní výškou 208 centimetrů. Jenže jako klíčová se ukázala špatná úspěšnost tříbodové střelby českých reprezentantek, které proměnily jen pět z 26 pokusů. Na druhé straně si Maďarky pomohly osmi trojkami z 22 střel.

Češky musely výsledek od konce první čtvrtiny dotahovat a v poslední minutě zápasu šly dokonce do vedení po nájezdu Kateřiny Zeithammerové deset sekund před závěrečným klaksonem. Nakonec ale rozhodla po akci Maďarek a úspěšné trenérské výzvě, po níž se dostaly Maďarky znovu k míči, trefa kapitánky Debory Dubeiové. Na druhé straně selhala při střele za tři body Renáta Březinová.

Svěřenkyně trenérky Ptáčkové nevyužily příležitost zajistit si postupem kvalifikaci na olympijské hry v Paříži v příštím roce. Naopak Maďarky narazí v sobotním semifinále na Španělky. České reprezentantky se s poraženými Němkami utkají o páté až osmé místo a budou mít ještě šanci bojovat o olympijskou kvalifikaci, do které se dostane pořádající Francie a dalších pět nejlepších týmů turnaje.

"Je to těžké hlavně proto, že před posledním autem, který byl nakonec po výzvě přiřknut Maďarsku, jsme byly opravdu kousek od vítězství. To asi nejvíc bolí, že to bylo pár vteřin. Hráčka dala ne úplně jednoduchou střelu, tři vteřiny na poslední akci už nebyly mnoho," řekla Ptáčková novinářům.

"Asi jsme ji nezahrály úplně nejlíp, ale musím říct, že necítím obrovský smutek, protože tým opět ukázal obrovský charakter. Takhle zkušenému týmu jsme se vyrovnaly na doskoku, druhý poločas jsme otočily ztráty zisky v náš prospěch," doplnila Ptáčková.

České reprezentantky vedly kromě závěru jen na začátku zápasu

Oba celky se v úvodní čtvrtině zápasu trápily střelecky a první desetiminutovka skončila hubeným skóre 11:7 ve prospěch svěřenkyň trenérky Romany Ptáčkové. Ani v dalším průběhu se ale na české straně nezlepšila zejména střelba z dálky a první trojku dala až osmým týmovým pokusem Březinová ve čtvrté minutě druhé čtvrtiny.

Naopak soupeřkám střelba z perimetru vycházela podstatně lépe. Bilance prvního poločasu byla více než vypovídající – zatímco Maďarky proměnily pět ze třinácti pokusů zpoza oblouku, Češky zůstaly na jediném z třinácti. Také proto se šlo do kabin za stavu 29:22 pro Maďarsko.

Ofenzivní trápení českého výběru pokračovalo také ve druhém poločase. Soupeřky odskočily šňůrou 8–0 a první koš zařídila Emma Čechová až po čtyřech minutách hry. Teprve druhou trojku zařídila Dominika Paurová až před koncem třetí části. To už ale ztráta českého týmu průběžně narostla zhruba na patnáct bodů. Díky povedené koncovce se ale náskok soupeřek snížil na devět bodů (39:48).

Češky postupně ztrátu stahovaly. Po trojce Natálie Stoupalové byl rozdíl pět minut před koncem zápasu jen pět bodů, po koši Terezy Vyoralové jen tři a po trestných hodech Stoupalové bylo skóre jen o bod.

"Určitě jsem nestřídala s ohledem na další zápasy, chtěla jsem tam dát novou krev. Každá hráčka, která byla na hřišti, měla úkoly v defenzivě, měly jsme dost sil pořád bojovat, bylo to hodně kontaktní," podotkla Ptáčková.

Po akci Zeithammerové 10,8 sekundy před koncem šly Češky do vedení 61:60, ale potom sudí změnili podle videa původní rozhodnutí o autu pro český tým ve prospěch Maďarska. A to i přesto, že podle dostupných televizních záběrů se balon odrazil od hlavy útočící Ágnes Studerové bez dotyku Zeithammerové. Dubeoivá následně zařídila Maďarsku první postup do semifinále od roku 1997.

Březinová s trojkovým pokusem z těžké pozice už neuspěla. "Měl to být hand off okamžitě na rozehrávačku, která by najížděla do volného prostoru. S tím, že kdyby ji pokryly, tak by nezbývalo moc času a musela by to otočit a jít do střely," komentovala akci Ptáčková.

Ze svých svěřenkyň musí setřást zklamání a křivdu do dalšího průběhu turnaje. "To je asi vždycky nejtěžší práce. Každý si to musí zpracovat sám, na to je potřeba trošku času. Doufám, že jim dojde, že to je velký úspěch už doteď a že jsme takhle dobrý tým trápily do poslední minuty. Není důvod být příliš dlouho smutný," dodala Ptáčková.

Mistrovství Evropy basketbalistek ve Slovinsku:

Čtvrtfinále (Lublaň):

Česko – Maďarsko 61:62 (11:7, 22:29, 39:48)

Sestava a body Česka: Stoupalová 20, Vyoralová 5, Březinová 3, Hamzová, Holešínská po 2 - G. Andělová 13, Čechová 6, Paurová, Zeithammerová po 5, Šípová, Sklenářová.
Nejvíce bodů Maďarska: Goreeová 17, Dubeiová a Kányásiová po 8.
Fauly: 22:15. Trestné hody: 12/8 - 23/14. Trojky: 5:8. Doskoky: 40:42.

Belgie - Srbsko 93:53 (49:31)

Nejvíce bodů: Meessemanová a Allemandová po 15, Linskensová a Vanloová po 14 - Andersonová 20, Cadjová 9, Djordjevičová 8.

Francie - Černá Hora 90:46 (44:26)

Nejvíce bodů: Badianeová 20, Grudaová 18, Fauthouxová 15 - Kovačevičová 9, Vučetičová 7.

Španělsko - Německo 67:42 (33:16)

Nejvíce bodů: Gilová 13, Quevedová 11, Casasová a Cazorlaová po 10 - Greinacherová 9, Gulichová a Wilkeová po 6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články