Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Rozhodčí v posledních vteřinách otočili aut a Češky přišly o vítězství

S těsnou porážkou i s pocitem křivdy se musejí vyrovnat basketbalové reprezentantky na mistrovství Evropy. Český tým se po porážce 61:62 s Maďarskem chystal podat protest poté, co před rozhodujícím košem rozhodčí otočili aut, ale nakonec k tomu nesáhl, protože by rozhodnutí na hřišti nijak nezměnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Dramatický závěr čtvrtfinále ME Maďarsko – Česko

Co se stalo? Sudí po akci Ágnes Studerové, kterou bránila Kateřina Zeithammerová, nejdříve ukázali rozhodčí aut v český prospěch, ale po trenérské výzvě Norberta Székelyho zkoumali situaci na videu. Lotyš Mantinš Kozlovsiks, Portugalec Paulo Marques a Litevec Gintaras Maciulis přiřkli nakonec aut Maďarkám a ty po rozehrávce Studerové pod českým košem rozhodly střelou Debóry Francisky Dubeiové 3,6 sekundy před koncem. A to i přesto, že dostupné televizní záběry ukázaly odraz od hlavy Studerové a žádný dotyk Zeithammerové.

"Před posledním košem Maďarek, který byl rozhodující k postupu do semifinále, došlo k velmi sporné situaci. Maďarská hráčka ztratila míč po nájezdu do koše po skvělé obraně Kateřiny Zetihammerové a míč skončil v autu za základní čárou. Rozhodčí tuto situaci vyhodnotili jako míč pro nás. Trenér Maďarska použil challenge, kterou rozhodčí po několika minutách nakonec vyhodnotili s pomocí IRS jako míč pro soupeřky," uvedl manažer reprezentace Simon Bytel.

"Celá situace se nám nelíbila. Ihned po utkání jsme dostali několik zpráv z Česka, že rozhodčí změnili aut nesprávně. Po zápase jsem šel za komisařem zápasu a zavolal sportovního ředitele FIBA Europe. Chtěli jsme podat ihned protest proti rozhodnutí. Bylo mi řečeno, že FIBA protest přijme dle regulí za 1500 eur, ale výsledek rozhodnutí je předem jasný. V pravidlech FIBA je napsáno, že nelze uplatnit protest proti rozhodnutí rozhodčích. Jsme smutní, že to tak dopadlo," dodal Bytel.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články