Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Karnik si po reprezentaci vyzkouší i domácí basketbalovou ligu, k Brnu by se měl připojit koncem března

Až Jamesi Karnikovi skončí v Podgorici reprezentační povinnosti, bude mít před sebou premiérové angažmá v české lize, v níž se dohodl na spolupráci do konce sezony s brněnským lídrem. Čtyřiadvacetiletý pivot by se měl v novém působišti zařadit do týmu přibližně za měsíc. Po návratu z Černé Hory, kde národní tým večer zakončí neúspěšnou kvalifikaci o postup na mistrovství světa, se ještě vydá domů do Kanady a bude pokračovat v rehabilitaci po problémech s kolenem. Do zámoří se vrátí i z rodinných důvodů.

James Karnik
zdroj: Reuters

"Budu se dávat dohromady a měl bych být připravený někdy na konci března. Budu mít také možnost strávit další čas s babičkou, která je nemocná. Je pro mě důležité být v této chvíli s rodinou," řekl Karnik.

Kanadský rodák s českým pasem byl aktuálně bez angažmá. Na konci listopadu skončil v prvním evropském působišti Ženevě, kde odehrál jen tři zápasy a dohodl se na ukončení smlouvy.

Nebyl podle svých slov připravený kvůli pochroumanému kolenu na větší zátěž, kterou mu švýcarský klub plánoval.

"Po sezoně v Boston College jsem se připravoval na draft NBA, pak byla (kanadská) letní liga (CEBL) a česká reprezentace. Moje tělo nemělo v létě žádný odpočinek. Ve Švýcarsku chtěli, abych hned hrál. Bylo to moje první profesionální angažmá a nevěděl jsem, co očekávat. Řekl jsem si, že nejlepší bude, když se dohodneme na odchodu a dám si koleno dohromady," prohlásil Karnik.

Vrátil se proto do Kanady. "Mám dobrého doktora a kvalitní rehabilitaci i fyzioterapii. Navíc babička byla nemocná, tak to byla dobrá příležitost k tomu, abych byl s rodinou a dal si tělo dohromady. Já věřím tomu, že se věci dějí z nějakého důvodu. Bylo to znamení, abych byl v té době doma," uvedl Karnik, jehož otec emigroval s rodiči z tehdejšího Československa v šesti letech.

Karnikovým snem bylo vzhledem ke kořenům z otcovy strany hrát za českou reprezentaci a stavitelé národního týmu si jej loni sami vyhledali jako možnou posilu. V národním týmu debutoval v srpnu v Pardubicích v přípravě s Bulharskem a Chorvatskem.

"Snil jsem o tom, že budu nastupovat za českou reprezentaci, a jsem rád, že budu hrát českou ligu. Ještě víc poznám české prostředí a jazyk," pochvaloval si.

S brněnským klubem se dostal do prvního kontaktu přes Luboše Bartoně, asistenta trenéra české reprezentace i španělské Girony. Zaujal jej přístup Brna, které mu vyšlo maximálně vstříc.

"Dali mi opravdu skvělou příležitost, abych se mohl dát dohromady a pak byl připravený hrát i hodně minut. Jsem za tu šanci vděčný. Mluvil jsem s některými hráči, které tu máme v týmu, a těším se na to. Je šance s Brnem hrát o titul, to je skvělé," podotkl Karnik.

V Česku má stále příbuzné, a navíc se v Praze usadil i jeho bratr Matthew. "Mám pratetu a bratrance v Novém Městě. A bratr žije v Praze už čtyři roky. Já jsem teď za ním přijel už dva týdny před reprezentačním kempem a mohl jsem zároveň trénovat s USK, za což jsem vděčný. Užil jsem si to," řekl Karnik.

Jeho bratr hrál také basketbal, ale skončil kvůli opakovaným zdravotním potížím. "Hrál na Carleton College, ale bohužel musel skončit kvůli zraněním. Jednou se vrátil, ale podruhé už to bylo těžké. Je to teď můj velký podporovatel a jsem rád, že může žít ten sen se mnou. Kdyby byl fit, hrál by možná taky za českou reprezentaci. To by byl sen z úplně jiné galaxie, kdybychom v ní hráli ještě spolu," řekl s úsměvem Karnik.

Karnikův sourozenec se stará v Praze dědečkovi o byznys. "Děda investoval v Česku do nemovitostí a bylo toho na něj už moc, aby létal tam a zpátky. Bratr mu o to pečuje. Naučil se jazyk a miluje Prahu," dodal Karnik.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články