Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi uzavřou kvalifikaci na MS poprvé pod vedením Audy. Nemáme stres, to je výhoda, říká

České basketbalisty povede do posledního zápasu kvalifikace na mistrovství světa proti Černé Hoře poprvé v roli kapitána pivot Patrik Auda. V zápase v Podgorici budou domácí usilovat o třetí postupové místo ze skupiny K. Češi přišli o naději na účast na letním šampionátu v Indonésii, Japonsku a na Filipínách už v listopadovém kvalifikačním okně. Přímý přenos utkání Černá Hora – Česko sledujte od 18:50 na ČT sport Plus.

Třiatřicetiletý hráč Jokohamy Auda je v nynějším kádru jedním ze tří účastníků loňského mistrovství Evropy spolu s dalším pivotem Ondřejem Balvínem z ukrajinského Prometeje a křídelníkem Tomášem Kyzlinkem z francouzského Limoges.

Kapitán Hruban, který působí v Londýně, podle původní dohody odehrál jen čtvrteční domácí duel s Francií v Pardubicích (59:72) a do Černé Hory s týmem neodcestoval stejně jako nemocný Martin Kříž z Nymburka.

"Tak čekal jsem na to osm let...," smál se Auda v reakci na novou roli kapitána. "Bohužel už to tak je. Jsem tady v týmu nejstarší, tak to padlo na mě. Pamatuju si to jako včera, když jsem přišel do nároďáku a byl jsem jeden z nejmladších. Uteklo to jako voda."

Zápisnému se vyhne. "Myslím si, že nebude. Nikdy to takhle nebylo. Uvidíme ale, jestli Ondra Balvín nebude chtít něco vymyslet. Ale snad ne," řekl Auda s úsměvem a v dobré náladě dodal, že kdyby v kabině rozhodli jinak, tak se tomu dá stejně zabránit. "Já jako ten, co je teď u moci, tak to zavádět nebudu."

Pouze on s Balvínem ze současného výběru v Podgorici byli v roce 2019 u tažení za historickým šestým místem na mistrovství světa v Číně a také před dvěma roky u první účasti samostatné české reprezentace na olympijských hrách v Tokiu. Šanci dostávají v rozhodnuté kvalifikaci hráči širšího kádru.

"Pocit z týmu je úplně jiný než za poslední roky. Všichni z mladých kluků se skvěle zapojili do týmu. Partu tu máme vždycky dobrou. I po herní stránce to jsou kluci, kteří umí hrát. Jenom ještě nemají tolik těch zkušenosti třeba právě z mezinárodních zápasů. To všechno časem přijde, proto jsou teď tady. Musí odehrát co nejvíc minut, nasbírat zkušenosti a celkově se posunout dá," prohlásil Auda.

Těší se na večerní atmosféru vyprodané haly s kapacitou 4500 diváků. "Černohorci do zápasu půjdou na 120 procent, protože jim jde o hodně. Myslím, že atmosféra v plné hale bude určitě super. My budeme chtít ukázat, že umíme hrát i ne v naší plné sestavě. Nemáme na sobě žádný stres a to by mohla být naše výhoda," podotkl Auda.

"Oni hrají doma a očekává se od nich hodně. V zápase se rozhodne, jestli se dostanou na mistrovství světa. Je možné, že z nervozity udělají nějaké chyby, ze kterých my budeme moct těžit," dodal Auda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články