Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Basketbalisté odstartují v Bělorusku kvalifikaci o postup na ME

Chomutov - Čeští basketbalisté vstoupí do kvalifikace o mistrovství Evropy, které v roce 2013 uspořádá Slovinsko. Na úvod hrají v Bělorusku, v sobotu hostí Itálii. Skupinu F doplňují Turci a Portugalci. Češi věří, že i v silné konkurenci se dokážou prosadit a po šesti letech se znovu probojují mezi evropskou elitu. Utkání vysílá od 18:25 přímým přenosem ČT4 a sportživě.cz.

Basketbalová reprezentace
zdroj: Isifa/LN autor: Tomáš Krist

Sebevědomí týmu posílila vydařená příprava, ve které vyhrál všech šest duelů. "Věřit si můžeme, protože jsme hráli s týmy, které také pomýšlejí na úspěch v kvalifikaci. Byli jsme až mile překvapeni, jak jsme přípravu výsledkově zvládli," řekl trenér Pavel Budínský. Jeho tým si poradil s výběrem amerických univerzit, Estonskem, Gruzií, Slovenskem, Nizozemskem i Bulharskem.

"Vím ale, že něco jiného je příprava, a něco jiného kvalifikace. Sebevědomí je na místě, ale pokora je také dobrá věc, protože skupinu máme hodně náročnou a bude záležet nejen na každé výhře, ale i na každém koši," uvedl kouč.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČT24

Z každé ze šesti kvalifikačních skupin postupují na šampionát první dva celky. Účast si zajistí také čtyři nejlepší týmy na třetích místech. "Ideální by bylo skončit do druhého místa a mít přímý postup. Stejné ambice si ale dělají favorizované celky Itálie a Turecka. Každopádně šance na postup tu je a chceme ji chytit za pačesy," řekl Budínský.

První překážkou je Bělorusko. "Je to nevyzpytatelný tým, hlavně v domácím prostředí. Jsou hodně fyzicky vyspělí, hrají tvrdě, dokážou vytvořit tlak nejen fyzicky, tak i mentálně. Jsou schopní hrozit střelbou ze střední a dlouhé vzdálenosti i od pivotů. Vyvolávají kontaktní situace, což pro nás není ideální. Nesmí nás to rozhodit," řekl Budínský k soupeři, který je prý podobný Estonsku, nad nímž Češi v přípravě vyhráli o dva body.

Satoranský: Tým má svoji sílu

Mezi opory Běloruska patří Pavel Uljanko, Alexandr Kudrjavcev či Arťom Parachovskij. "A především mají amerického rodáka rozehrávače Danteho Stiggerse, který dokáže vytvářet hru pro venkovní střelce. Když jim to padá, mají silný ofenzivní potenciál. Pokud se nám to podaří utlumit, pak se jim můžeme vyrovnat," míní Budínský, který spoléhá i na větší atletičnost svého týmu a rychlé protiútoky.

Domácí zápasy národní tým sehraje v Chomutově. "Fanoušci tu ukazují, že fandit umí a věřím, že si cestu na stadion najdou. Je tu i hokejová euforie, tak by mohli přijít fandit i na basketbal," řekl pivot Jakub Houška, který je chomutovským rodákem.

Český celek by měli táhnout zkušení hráči Jiří Welsch, Luboš Bartoň a Petr Benda, ale také nastupující generace v čele s Tomášem Satoranským a Davidem Jelínkem. "V přípravě se dařilo střelecky více hráčům, což je důležité, protože se vždycky může chytnout někdo jiný a hra nestojí na jednom nebo dvou hráčích. I proto věřím, že máme šanci," prohlásil Satoranský, kterého v červnu draftoval Washington do NBA. "Tým má svou sílu a chceme ji ukázat," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články