Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Budínský: Tým má svůj potenciál a ducha a já mu věřím

Chomutov - Podle trenéra basketbalové reprezentace Pavla Budínského se povedlo sestavit tým s velkým potenciálem a vnitřním duchem, který má na to, aby se probojoval na mistrovství Evropy. Za hlavní českou zbraň považuje kvalitní obranu, ale věří, že v průběhu kvalifikace se zlepší i útočná fáze, která kvůli menší sehranosti ještě vázne.

Češi naposledy hráli na mistrovství Evropy v roce 2007, kdy skončili na 13. až 16. místě. Následoval pád do divize B a hráči ztráceli motivaci reprezentovat. Nyní ale přišla změna kvalifikace a opět je tu možnost vrátit se mezi evropskou elitu. Zvláště když se trenérovi Budínskému povedlo dát dohromady tým, který by měl být nejsilnější za poslední roky.

"Máme tu veterány jako Welsche, Bartoně nebo Bendu, střední generaci, ale i benjamínky Satoranského, Balvína a Jelínka. Dohromady to tvoří velmi dobrou skladbu. Tým má svůj potenciál, duši a srdce a vypadá to na dobrou chemii v týmu. Doufám, že nám to vydrží," řekl Budínský. Z opor postrádá jen Jana Veselého, který se připravuje v zámoří na další sezonu NBA.

Podle Budínského si i hráči uvědomují, že je to zřejmě poslední možnost, jak si v tomto složení zahrát. "Z hráčů je cítit, že to berou tak, že podobná šance už nemusí přijít. Doufám, že to bude hnací síla našeho týmu," dodal kouč, který dělal asistenta při účasti na ME 2007. "Zanechalo to ve mně velký zážitek. Mám motivaci zažít to znovu," doplnil.

V přípravě se jeho svěřencům dařilo a vyhráli všech šest zápasů. "Měli jsme tři týdny, abychom do hráčů dostali kondici, naše představy o obraně a útoku, což se celkem povedlo. Hráči se dokázali rychle adaptovat na herní systémy. Výsledky v přípravě jsou pozitivní na náladu a sebevědomí, nechceme z toho ale dělat unáhlené závěry. Víme, kde nás tlačí bota a kde máme přednosti," zhodnotil přípravu Budínský.

Čeští basketbalisté
zdroj: ČT24

Za hlavní zbraň českého týmu považuje aktivní obranu. "O tu se budeme moci opírat, což bude důležité zvláště ve chvíli, kdy se nám nebude dařit v útoku. Souhra na útočné polovině má ještě nedostatky. Intenzivně se tomu ale věnujeme. Během kvalifikace naše hra půjde ještě nahoru," věří kouč.

Těší ho, že v ofenzivě může vedle zkušených hráčů Jiřího Welsche, Luboše Bartoně a Petra Bendy stavět i na mladých hráčích Davidu Jelínkovi a především rozehrávači Tomáši Satoranském. "Na obou se mi hodně líbí jejich sebevědomí. Je obdivuhodné, jak ve svém věku o sobě nepochybují. To u nás není obvyklé. Pro tým je to hodně důležité," uvedl Budínský. "Tomáš má navíc tu výhodu, že byl draftován do NBA, což ho žene k obrovské pracovitosti, protože se chce v NBA prosadit," dodal.

Češi se utkají s Běloruskem, Portugalskem a favorizovanými výběry Turecka a Itálie, podle Budínského jsou asi v nejtěžší ze šesti skupin. "Turci a Italové jsou velmi silné a zkušené týmy. I Bělorusko na mě působí dojmem, že to bude velmi nebezpečný protivník. Mám k nim respekt. Portugalci byli na posledním mistrovství Evropy, což deklaruje jejich úroveň. Čeká nás osm těžkých zápasů, do kterých musíme jít na krev. Šance na postup je přesto solidní a věřím, že ji chytneme za pačesy," řekl.

Pomoci by k tomu prý mohlo i rozlosování. "Z našeho pohledu není špatné. Začínáme venku a na Bělorusko by mohl být větší tlak než na nás. Pak máme silnou Itálii doma. Pokud se nám povede vyhrát v Bělorusku, tak duel s Itálií by mohl být velmi dobrým vstupním krokem," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články