Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

On byl běžec inovátor, její rekord už nikdo nepřekoná. Manželům Zátopkovým by bylo sto let

Devatenáctého září 1922 se ve Fryštátě a Kopřivnici narodily dvě děti, které měly o třicet let později ohromit atletický svět. Dana a Emil Zátopkovi ke čtyřem zlatům z Helsinek přidali nespočet dalších úspěchů, on revolučním způsobem posunul tréninkové metody, ona zasvětila svůj život atletice i mládeži. Šťastným manželstvím se, jak řekla Dana, prochechtali.

Osudový pro ně byl rok 1948. Dana se na mítinku ve Zlíně československým rekordem kvalifikovala na olympijské hry do Londýna. Když jí Emil gratuloval, nechtěla mu dát najevo, jak moc je z úspěšného běžce vedle. Další rande jim prý zajistilo právě společné datum narození, přinesli si na něj legitimace.

V Londýně svět sledoval, jak Emil s typicky zmučeným výrazem získal zlato na deseti kilometrech, které závodně běžel podruhé v životě. Druhý triumf mu jen těsně unikl na zablácené poloviční trati. Dana skončila sedmá, ještě o rok později také vyhrála domácí šampionát v házené v dresu Slovácké Slavie.

Chtěli se vzít 19. září, ale kvůli Hrám sňatek odložili na říjen. Oba se blížili také k vrcholům svých atletických kariér. Emil v následujících letech osmnáctkrát překonal světové rekordy, hod Dany na 55,73 metru ze Strahovského stadionu v červnu roku 1958 zůstane navždy zapsán v historických tabulkách jako světový rekord v hodu dřevěným oštěpem.

Samozřejmě legendární je jejich vystoupení v Helsinkách v roce 1952. Emil už s obhajobou na desítce v kapse porazil na pětce Francouze Alaina Mimouna v novém olympijském rekordu. O pár chvil později zvítězila v oštěpařském sektoru Dana prvním hodem na 50,47 metru. Sedmadvacátého července pak Emil v maratonu dokonal zlatý hattrick. Dobový tisk oslavil jeho úspěchy prohlášením, že svůj závazek vlasti (získat dvě zlaté medaile) splnil na 150 procent.

Dana přidala do své sbírky ještě dva tituly mistryně Evropy a v osmatřiceti letech také stříbrnou medaili z olympijských her v Římě. Pak zasvětila život trénování mládeže a také se angažovala jako funkcionářka v Českém klubu olympioniků. Manželství jim s Emilem vydrželo až do jeho smrti v roce 2000. Dana "Ťopka" přežila o dvacet let, i jako na devadesátnici na ni ti, co ji znali, vzpomínali jako na energetickou a zábavnou ženu.

"To je zajímavé, jak si se sedmadevadesátiletou ženskou můžete připadat, že to v tu chvíli v té místnosti žije, je v ní plno energie. Je to skvělé," řekla o Zátopkové třeba Barbora Špotáková.

Emil kariéru ukončil v roce 1958. O deset let později patřil k nejznámějším propagátorům myšlenek Pražského jara, byl odvolán ze všech pozic, na které ho režim dosadil, a musel se živit i jako dělník. Později protirežimní postoje odvolal a až do důchodu pracoval v dokumentačním středisku ČSTV. Po převratu byl rehabilitován a vyhlášen domácím atletem i olympionikem století. Nechyběl ani mezi prvními osobnostmi, které byly uvedeny do nově vzniklé Síně slávy Mezinárodní atletické federace.

Do podoby současné atletiky se propsal zejména svým revolučním tréninkovým stylem. Jeho intervalové čtyřstovky se staly legendárními, přemýšlel i o ostatních aspektech tréninku sportovce jakými jsou jídlo nebo spánek. "Ta metodika byla zlomová, byl to jeden z klíčových faktorů jeho úspěchů," připomněl běžecký trenér Jan Pernica období, kdy se ve vytrvalostním tréninku začalo ustupovat od plánů postavených čistě na volných bězích.

Socha Emila Zátopka v Kopřivnici
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

V Emilově rodné Kopřivnici mu ku příležitosti stého výročí od narození vztyčili sochu. Dílo z ateliéru akademického malíře Jiřího Brože vyšlo na 1,5 milionu korun, sami občané Kopřivnice se zapojili veřejnou sbírkou. Je otázkou, zda by běžci tato bronzová pocta udělala radost, ostatně on i Dana byli známí pro svůj skromný životní styl. Ona mimo jiné i pro své štědré příspěvky školám na pohybový rozvoj dětí.

Možná výraznější poctou dvěma výjimečným atletům jsou sportovní oslavy, které se konaly nejen v Kopřivnici, ale také v dalších městech a na stadionech po celé republice. Akce Sportuj jako Zátopkovi k jejich stým narozeninám se účastnilo přes deset tisíc atletů a atletek všech věků.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články