Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Oplývala optimismem i nekonečnou energií. Pamětníci popisují Zátopkovou nejen jako sportovní ikonu

Necelý týden před stým výročím narození legendárních manželů Zátopkových vyšla nová kniha o oštěpařce Daně Zátopkové. Lidé z jejího okolí v ní zachycují olympijskou vítězku z Helsinek 1952 nejen jako sportovní ikonu českého sportu, ale i nezapomenutelnou lidskou bytost plnou vlídnosti a nekončící energie.

Je nám líto, video expirovalo.
Vyšla nová kniha o Daně Zátopkové

V životě byla často ve stínu legendárního vytrvalce Emila Zátopka, který byl vyhlášeným vypravěčem. Ale i sama měla co říct. "Chceme ji čtenářům představit nejen jako velkou sportovní osobnost, ale také jako dámu, oplývající optimismem v každé situaci a době, jako ženu s osobitý vtipem a šarmem, která si díky tomu, že po celý život zůstala stát nohama na zemi, dokázala získat srdce každého, kdo měl tu čest se s ní potkat," napsala v předmluvě spoluautorka Olga Strusková.

Lidé, kteří k ní měli blízko, o ní rádi vyprávěli. "Všichni byli ochotní, měli příjemné vzpomínky Bylo jich několik, kteří znali Danu v těch padesátých letech. Hlavně měli fotografie, což je úplně skvělé," vyprávěla druhá autorka knihy Ivana Roháčková. Ta měla k Zátopkové blízko, když jí pomáhala s knihou Náš život pod pěti kruhy.

Viděla, jak ráda Zátopková přijímala až do pokročilého věku návštěvy. "Byla vynikající i v době, kdy už měla různé neduhy. Když lidé přišli, tak ona vždycky vytáhla vínečko, udělala nějaké občerstvení a tak pookřála, že když odcházeli, tak všichni byli nadšení. Ona měla takový zvláštní dar, že když člověk od ní šel, tak byl strašně nabitý energií, měl v sobě takovou radost. To prostě dávala, i když se sama necítila dobře. Ještě každému mávala z té předzahrádky, to bylo úžasné," vyprávěla fotografka a sportovní publicistka Roháčková, která byla dlouho spojená s pražskou Duklou.

Na křtu dnes hrála pro Zátopkovou oblíbená cimbálovka z jihomoravských Vacenovic, kde atletka strávila část dětství. Promluvila mimo jiné světová rekordmanka a dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem Barbora Špotáková. "Obdivovala jsem její elán, energii, optimismus. Sledovala současné dění, podporovala mladé oštěpaře. Pořád na sobě pracovala. Do pokročilého věku cvičila, opakovala si písničky, aby si procvičovala paměť. Určitě mě v mnohém inspirovala," řekla její nástupkyně, která v pátek oznámila konec kariéry.

Dana Zátopková

Československá oštěpařka, olympijská vítězka a manželka čtyřnásobného olympijského vítěze Emila Zátopka. Zemřela 13. března 2020 v 97 letech.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články