Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Zlatý olympijský den manželů Zátopkových. Před 70 lety si pár podmanil Helsinky

Manželé Dana a Emil Zátopkovi se 24. července 1952 zapsali do olympijské historie nevídaným způsobem, když se jako první manželská dvojice radovali z triumfu na stejných Hrách. Nejprve Emil vybojoval v dramatickém závodě zlato v běhu na pět kilometrů, krátce poté Dana zvítězila v soutěži oštěpařek. Rodinné galapředstavení na helsinské olympiádě navíc Emil Zátopek vyšperkoval dalšími dvěma zlatými.

První vítězství Zátopek vybojoval již 20. července na desetikilometrové trati, na které jako úřadující světový rekordman obhajoval zlato z Londýna 1948. V prvních kolech sice za nejlepšími zaostával, díky strojovému tempu však postupně předbíhal jednoho soupeře za druhým a do cíle doběhl s obrovským náskokem v novém olympijském rekordu.

O čtyři dny později ve finále "závodu století" na poloviční trati sice tehdy devětadvacetiletý běžec obhajoval stříbro, přesto ho odborníci kvůli silné konkurenci neřadili mezi hlavní kandidáty na medaili. Pořadí se po startu neustále měnilo, drama vyvrcholilo v závěrečném kole. Zátopek se ujal vedení, vzápětí ho však předstihla trojice běžců a zdálo se, že čs. reprezentant tentokrát vyjde naprázdno.

Vytrvalec se ale díky drtivému finiši v posledních desítkách metrů znovu prokousal dopředu a v dalším olympijském rekordu si doběhl pro druhé zlato. Ten samý den krátce po Zátopkově triumfu nastoupila Dana Zátopková do oštěpařského sektoru, kde díky vydařenému prvnímu pokusu za hranici 50 metrů ovládla soutěž.

Zátopek nakonec vyhrál ještě maraton, ačkoli jej nikdy předtím neabsolvoval. A do třetice v olympijském rekordu. Emil ve finské metropoli během osmi dnů vyhrál běh na pět a deset kilometrů i maraton, což po něm nikdo jiný nedokázal. "Po maratonu už se tam i vrátný divil, kolikrát se díky nám hraje čs. hymna," vzpomínala Dana na rodinný triumf ve finské metropoli.

"Ťopci", jak se jim přezdívalo, vytvořili jeden z nejslavnějších sportovních manželských párů světa. Dohromady vybojovali sedm olympijských medailí. Krom čtyř zlatých z Helsinek Emil získal zlato a stříbro na Hrách v Londýně 1948, Dana pak přidala stříbro z Říma 1960. Spojovalo je i stejné datum narození – 19. září 1922.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články