Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na domácím šampionátu budou atleti bojovat o olympiádu, ale bez Hejnové

Na víkendovém mistrovství republiky budou čeští atleti bojovat o tituly i o body do světového žebříčku, aby si zajistili účast na olympijských hrách. Ve Zlíně nebude startovat zraněná překážkářka Zuzana Hejnová, která v této sezoně ještě nezávodila. Dvojnásobná mistryně světa má splněný mezinárodní limit pro start v Tokiu a mohla by se do nominace dostat díky divoké kartě Českého atletického svazu (ČAS). Přímý přenos z MČR v atletice můžete sledovat v neděli od 15:00 na ČT2 a webu ČT sport.

Mílařka Kristiina Mäki
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Republikový šampionát je poslední šancí dostat se v žebříčku na postupovou pozici nebo si ji upevnit. Vysoké jsou nejen body za výkon, ale i za umístění. Žebříček se uzavírá 29. června. "V současné době máme jistých devět atletů, kteří mají splněná všechna kritéria pro účast. Počítám, že by k nim mohlo přibýt takových patnáct, kteří se díky rankingu posunou na olympiádu," uvedl vedoucí sportovního oddělení ČAS Pavel Sluka, který aktuálně plní roli reprezentačního šéftrenéra.

Z české elity bude chybět jen Hejnová. "Nejdřív mě trápila záda, teď achilovka. Trénovala jsem tvrdě celou zimu i jaro, ale momentálně to nemůžu prodat. Protože nemůžu běhat, popravdě se mi i špatně chodí. Mrzí mě to, napadají mě i jiné výrazy. Ale nenadělám nic," posteskla si na facebooku.

I když nemá splněný potvrzující svazový limit, mohla by podle Sluky dostat divokou kartu s podmínkou, že prokáže, že je schopná v Tokiu závodit. "Ještě se nevzdávám, snažím se dát do kupy. Ale může se stát všechno – je to souboj s časem, Tokio se blíží. Neříká se mi to lehko, ale pojedu jen v případě, že budu vědět, že mám šanci důstojně reprezentovat Českou republiku," doplnila Hejnová. Její disciplína začíná na OH 31. července.

Je nám líto, video expirovalo.
Svoboda musí vylepšit sezonní maximum, aby postoupil do Tokia

Kvůli žebříčku se dají očekávat rychlé časy v obou patnáctistovkách i mužské osmistovce. V těchto disciplínách má Česko hned několik kandidátů olympijské účasti. Půl roku po porodu má solidní šanci i mílařka Kristiina Mäki. "Do Zlína budu odjíždět s tím, že chceme běžet svižně. Jsme domluvené s Dianou (Mezuliáníkovou) a Simonou (Vrzalovou) na čas kolem 4:10. Máme domluvenou i vodičku. Chceme sbírat důležité body do rankingu, abychom mohly do Tokia," řekla.

Olympijského snu se nevzdává ani překážkář Petr Svoboda, i když jeho víkendový výkon na první lize mistrovství Evropy družstev v Kluži poznamenala naražená pata. "Potřeboval jsem kvůli bodům do rankingu běžet lépe, ale ještě není všechno ztracené. Cíl do Zlína je pro mě hodně vysoký, ale to už jsem zažil mockrát. Jedu tam pro čas kolem 13,50 až 13,45. Takový čas mě může posunout na olympiádu," uvažoval někdejší halový mistr Evropy, jehož letošním maximem je výkon 13,53 z Odložilova memoriálu.

Ve Zlíně se mistrovství České republiky uskuteční poprvé. Po zmírnění opatření proti koronaviru ho může přijít navštívit 2000 lidí. Vstupenky jsou v prodeji online přes Ticketportal nebo na místě. Zástupce pořádajícího klubu Lukáš Vojtek si od přítomnosti domácí špičky slibuje, že padnou letité rekordy stadionu. I když u některých se to čekat nedá. "Připomínám, Helena Fibingerová 21,72 v kouli. To byl jednu chvíli světový rekord, drželi jsme ho asi čtrnáct dní," uvedl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články