Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Zlato pro české barvy na MS: Rekordmany jsou Dvořák s Železným, výzvě čelí Hejnová

Tři zlata z atletických světových šampionátů. Touto bilancí se mohou pyšnit dva čeští sportovci - oštěpař Jan Železný a desetibojař Tomáš Dvořák. Oba vybojovali na mistrovství světa v atletice shodně tři nejcennější kovy a v současné době také působí u české reprezentace. Se dvěma zlaty se na české rekordmany dotahuje překážkářka Zuzana Hejnová, která může svou medailovou sbírku rozšířit už letos v Londýně. Vzpomínáte, kteří další atleti si na mistrovství světa pověsili na krk nejcennější kov?

Čeští mistři světa Tomáš Dvořák, Zuzana Hejnová a Jan Železný
zdroj: ČTK

Od roku 1993 Češi vybojovali na světových šampionátech v atletice 22 medailí, z toho třináctkrát slavili zlato. O zlatý příděl pro české barvy se postaralo osm atletů. Poslední světový šampionát v Pekingu ale zůstal za očekáváním, když se česká výprava vrátila pouze s jednou medailí. O tu se v Číně zasloužila překážkářka Hejnová. Nejvyšší počet zlatých medailí pro české barvy na mistrovství světa v atletice od roku 1993 vybojovali Tomáš Dvořák a Jan Železný. Na úspěšné atlety v již "tradičních" českých disciplínách medailově navázali i jejich nástupci.

Důkazem, že se Čechům v oštěpu i desetiboji daří, jsou zápisy českých jmen ve světových tabulkách i u světových rekordů. Po Janu Železném přidali zlato z mistrovství světa také Vítězslav Veselý a Barbora Špotáková. Podobně jako oštěp je silnou českou disciplínou desetiboj. Kromě Tomáše Dvořáka se dařilo také Romanu Šebrlemu, který se stal v roce 2004 olympijským vítězem v Athénách a o tři roky později vystoupal na nejvyšší příčku také na mistrovství světa v Ósace. Příslibem českého desetiboje do budoucnosti mohou být Adam Sebastian Helcelet či Jiří Sýkora.  

Dvořák: Tmavé brýle, náušnice a tři zlata v řadě

Blonďák s tmavými brýlemi a náušnicí. Nezapomenutelná image provázela Tomáše Dvořáka i v Athénách v roce 1997, kde výkonem 8837 bodů vytvořil tehdejší národní rekord, všechny soupeře nechal daleko za sebou a získal své první zlato na mistrovství světa. Za dva roky první příčku obhájil také ve španělské Seville a přemožitele nenašel ani v roce 2001 v Edmontonu.

Speciálně rok 1999 byl pro českého desetibojaře vysněnou sezonou. Dvořák vytvořil nový světový rekord, když na pražském Strahově atakoval devítitisícovou hranici ziskem 8994 bodů. A v témže roce přidal i druhý titul mistra světa.

Dvořák je dosud jediným českým atletem, který od roku 1993 dokázal získat tři zlata na mistrovství světa za sebou. Vyrovnat se mu může překážkářka Zuzana Hejnová, která bude v Londýně obhajovat nejvyšší příčku z Moskvy a Pekingu. Dvořák ukončil profesionální sportovní kariéru v roce 2008 a v současnosti působí jako šéftrenér české atletické reprezentace.

Je nám líto, video expirovalo.
Tiskovka před odletem atletů na MS do Londýna

Železný: Nejlepší oštěpař historie a světový rekordman

Oštěpař Jan Železný je stále držitelem světového rekordu v hodu oštěpem. Výkon českého atleta 98,48 z roku 1996 zatím nedokázal nikdo překonat. Nejvíce se mu přiblížil čtyřiadvacetiletý Němec 94.44 Johannes Vetter který drží výkonem 93,90 v historických tabulkách páté místo za čtyřmi hody Železného.

Český atlet, který je označován za nejlepšího oštěpaře historie, dosáhl na zlato ze světového šampionátu v roce 1993 ve Stuttgartu, v roce 1995 v Göteborgu a také o dalších šet let později v Edmontonu. Kromě tří nejcennějších kovů získal Železný na světových šampionátech ještě dva bronzy  - na počátku své kariéry v roce 1987 v Římě a o dvanáct let později v Seville.

Možná ale právě světový šampionát v roce 1999 ve Španělsku byl pro Železného jeden z nejdůležitějších. V dubnu 1998 utrpěl vážná zranění pravého ramene a kotníku, která mohou být pro oštěpaře konečnou. Po sedmiměsíční přestávce se ale Železný postavil proti soupeřům v Seville, kde se dokázal vrátit do světových tabulek a vybojoval bronz. V současnosti je trenérem českých oštěpařů, Vítězslava Veselého dovedl na MS v Moskvě před čtyřmi lety až ke zlatu. V minulosti trénoval také oštěpařku Barboru Špotákovou.

Jan Železný
zdroj: AP

Hejnová: Na mistrovství světa se jí daří, přidá zlatý hattrick?

Se dvěma zlatými kovy z mistrovství světa šlape Dvořákovi s Železným na paty překážkářka Zuzana Hejnová, která může přidat další medaili už letos v Londýně. České atletce se na světových šampionátech daří, po zlatu z Moskvy z roku 2013 nejcennější kov obhájila i o dva roky později v Pekingu. Nejlepší český čas na trati 400 metrů překážek předvedla Hejnová rovněž na mistrovství světa. Výkon 52,83 s zaběhla česká rekordmanka v moskevském finále před čtyřmi roky. Pokud by se Hejnové podařilo znovu obhájit nejvyšší příčku, vyrovnala by se se třemi zlaty v řadě Tomáši Dvořákovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Hejnová v Chebu vyhrála a před MS se cítí dobře

Veselý: Nejcennější vítězství o 10 centimetrů

Šestadavcetiletý svěřenec Jana Železného se životního úspěchu dočkal v roce 2013 na mistrovství světa v Moskvě. I přes nedoléčené koleno se bez problémů dostal do finále, ve kterém hned prvním a nakonec vítězným pokusem poslal oštěp do vzdálenosti 87,17 metru.  Na světovém šampionátu Veselý získal bronz před druhým Finem Pitkämäkim, který za českým oštěpařem zaostal o pouhých 10 centimetrů. Titul světového šampiona byl pro Veselého satisfakcí za nevydařené mistrovství světa v roce 2009, na kterém obsadil  s hodem 75,76 metru až 28. příčku.

Špotáková: Zlato v Ósace předznamenalo olympijský triumf

Dvojnásobná olympijská vítězka svými úspěchy v hodu oštěpem navázala na Danu Zátopkovou či Jana Železného a potvrdila roli české velmoci v této disciplíně. Právě Špotáková se Železným drží také aktuální světové rekordy. Zlato na mistrovství se Špotákové podařilo vybojovat v roce 2007 v Ósace ve velkém stylu. Česká oštěpařka v Japonsku dvakrát přehodila svůj vlastní národní rekord a stala se mistryní světa.

Úspěch v Ósace ale teprve předznamenal životní rok 2008, ve kterém Špotáková získala olympijské zlato a dokázala překonat světový rekord, který drží dodnes. Na světových šampionátech v letech 2009 a 2011 dosáhla česká atletka na stříbro, následující šampionát vynechala kvůli narození syna Janka. Mistrovství v Pekingu před dvěma lety se Špotákové nevydařilo, medailová série byla přerušena devátým místem. V době závodu neměla trenéra a podle svých slov se necítila optimálně.

Ilustrační foto

Šebrle: Dvakrát mu zlato těsně uniklo, napotřetí už ne

Na mistrovství světa sahal Roman Šebrle po zlatu už v roce 2003 v Paříži, kde nestačil pouze na Američana Toma Pappase. Stejně tak o dva roky později v Helsinkách českému desetibojaři nejcennější kov unikl, tentokrát byl jeho přemožitelem Brian Clay a Šebrle obhájil stříbro.

Před šampionátem v Ósace v roce 2007 se Šebrlemu cesta k titulu znovu zkomplikovala. Desetibojař byl zasažen oštěpem do ramene, ale nebezepečně vypadající zranění se mu podařilo vyléčit. Nakonec vybojoval zlato jak na halovém mistrovství světa v Birminghamu, tak poté také v Ósace. Ziskem titulu mistra světa vybojoval český desetibojař poslední triumf, který mu v jeho sbírce chyběl.

Desetibojař Roman Šebrle
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

Formanová: Jak česká půlkařka překvapila atletický svět

Rok 1999 byl pro půlkařku Ludmilu Formanovou životní sezonou. Nejprve sportovní svět šokovala ziskem zlata na halovém mistrovství světa v japonském Maebaši. O pět měsíců později Formanová triumfovala také na otevřeném světovém šampionátu. V témže roce dokázala svěřenkyně světové rekordmanky Jarmily Kratochvílové ještě vylepšit své osobní maximum na 1:56:56. Po veleúspěšném roce 1999 Formanová už další medaile na mezinárodním poli nepřidala, profesionální kariéru ukončila v roce 2007.

Ludmila Formanová po zisku zlaté medaile na MS 1999 v Seville
zdroj: ČTK / AP

Kašpárková: Od basketbalu ke zlatu za trojskok

Šárka Kašpárková je nejúspěšnější českou trojskokankou a držitelkou nejlepšího českého výkonu v hale i venku. Sportovkyně, která začínala s basketbalem, poté se přesunula ke skoku do výšky nakonec největšího úspěchu své kariéry dosáhla ve trojskoku. Kašpárková vybojovala zlato na mistrovství světa v Athénách v roce 1997, když předvedla nejdelší český skok v historii v délce 15, 20 m. Na druhé nejlepší umístění na světovém šampionátu dosáhla Kašpárková v Seville, kde skončila šestá, v ostatních případech se neprobojovala z kvalifikace. Profesionální kariéru trojskokanky ukončila v roce 2006.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články