Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Štafeta s Maslákem doběhla sedmá, Perkovičová vstoupila do atletické historie

Předposlední den atletického mistrovství Evropy v Berlíně ozdobila česká výprava účastí ve třech finále. V běhu na 800 metrů skončil Lukáš Hodboď osmý, v diskařském sektoru obsadila Eliška Staňková dvanácté místo a čtvrtkařská štafeta v čele s Pavlem Maslákem doběhla sedmá. Chorvatská diskařka Sandra Perkovičová získala páté evropské zlato, což v jedné disciplíně ještě nikdo nedokázal.  

Chorvatská diskařka Sandra Perkovičová na ME v Berlíně
zdroj: DPA autor: Kay Nietfeld

Čtvrtkařskou štafetu vyhráli stejně jako před čtyřmi lety Belgičané s třemi bratry Borléeovými před Velkou Británií. Češi po pátečním rekordu a senzačním postupu do finále výrazně změnili sestavu. Na start se vrátil Jan Tesař, Pavel Maslák se z pozice finišmana posunul na druhý úsek a podařilo se mu udržet kontakt s nejlepšími.

Patriku Šormovi předával na čtvrtém místě, ale tuto pozici se udržet nepovedlo. Půlkař Filip Šnejdr doběhl na posledním úseku sedmý. Překvapivě dlouho vedli Španělé, nicméně v cílové rovince se přes ně přehnal Belgičan Kevin Borlée i dvojnásobný mistr Evropy Brit Martyn Rooney, který si alespoň trochu vynahradil zklamání z individuální trati.

Dvaadvacetiletý Hodboď se postaral asi o největší překvapení z české výpravy. Do Berlína přijel až s 27. časem ze všech půlkařů, velkých jmen se ovšem nezalekl. V rozběhu si vylepšil osobní rekord o téměř půl sekundy časem 1:46,50 a takticky zvládl i semifinále.

Třetí rychlý běh během tří dnů už byl však nad jeho síly a ve finále doběhl poslední v čase 1:46,60. Stejně jako v předchozích bězích byl v průběhu závodu aktivní. "I v tom finiši jsem si ještě na šestistovce věřil, že bych na ně mohl zaútočit, ale dneska byli lepší. S trenérem jsme s finále nepočítali. Na tu třetí půlku během tří dnů ještě nebylo vyladěno, ale ten čas je pořád skvělý a já jsem za něj rád," řekl Hodboď.

Potřetí za sebou se z titulu mistra Evropy radoval favorizovaný Adam Kszczot časem 1:44,59 a polské výpravě zajistil už páté zlato.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále Hodbodě v běhu na 800 metrů s ohlasem

Perkovičová byla jednoznačnou favoritkou soutěže diskařek. Vždyť od roku 2010 prohrála jediný velký závod  finále na MS v Pekingu v roce 2015 – a letos hází o šest metrů dál než její největší soupeřka.

V Berlíně se ovšem dlouho trápila a o pátém vítězství v řadě rozhodla až v páté sérii hodem dlouhým 67,62 metru, kterým se soupeřkám vzdálila o více než čtyři metry. Eliška Staňková skončila dvanáctá výkonem 57,04.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší hod Staňkové ve finále disku žen s ohlasem

Britská sprinterka Dina Asherová-Smithová opanovala po stovce i dvojnásobnou trať, navíc v nejlepším světovém čase roku 21,89. Jako první žena se letos dostala pod 22 sekund a ve štafetě bude mít šanci získat zlatý hattrick, což se naposledy podařilo Němce Katrin Krabbeové v roce 1990 ve Splitu. 

Osobní rekord si zlepšila o 18 setin a obhájila zlatou medaili z předchozího šampionátu v Amsterdamu. Znovu porazila dvojnásobnou mistryni světa na dvoustovce Dafne Schippersovou z Nizozemska.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále žen v běhu na 200 metrů

Sedmnáctiletý Nor Jakob Ingebrigtsen necelých 24 hodin po triumfu v běhu na 1500 metrů vyhrál závod na 5000 metrů v čase 13:17,06. Stříbro získal jeho starší bratr Henrik a soupeři mohli být rádi, že třetí člen rodinného klanu Filip na poslední chvíli start ve druhém závodě během dvou dnů odřekl. Bronz zbyl na Francouze Morhada Amdouniho, který v Berlíně vyhrál běh na 10 000 metrů.

Jakob Ingebrigtsen triumfoval v hodně neobvyklé kombinaci tratí. Spolu s bratrem vyrazili dopředu uprostřed posledního okruhu a nikdo ze soupeřů s nimi nedokázal držet krok. Henrik měl sice na kontě letos nejlepší evropský čas, ale ani on na mladšího bratra nestačil. Ten se zlepšil o víc než tři sekundy a překonal evropský juniorský rekord.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr finále mužů v běhu na 5000 metrů

Polskou zlatou kolekci rozšířila i Justyna Swietá-Erseticová, když kralovala v běhu na 400 metrů v nejlepším letošním evropském čase 50,41. Osobní rekord si zlepšila o více než půl sekundy. Řekyni Marii Belibasákiovou předstihla až těsně před cílem a porazila ji o čtyři setiny. Swietá-Erseticová navíc o 70 minut později pomohla k dalšímu zlatu i štafetě.

Dálku vyhrála domácí Malaika Mihambová skokem dlouhým 675 cm. Britka Lorraime Ugenová, která letos jako jediná na světě překonala sedm metrů, neprošla do užšího finále. Obhájkyně titulu Srbka Ivana Španovičová k finále vůbec nenastoupila kvůli zranění achillovky.

Další zlato pro hostitelskou zemi získal trochu nečekaně výškař Mateusz Przybylko, jenž jako jediný zdolal 235 cm. Juniorský mistr Evropy Maksim Nadesekau z Běloruska měl ze všech finalistů nejlepší letošní výkon 233 cm, dnes ho zopakoval, ale stačilo to jen na stříbro. Bronz vybojoval Rus Ilja Ivanjuk.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články