Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jsem rád, že mladí vystrčili růžky, bilancoval Dvořák. Plánuje společný tréninkový kemp

Start to byl více než pomalý. První česká medaile na ME přišla zásluhou Nikoly Ogrodníkové až v pátek. Řada krachů českých nadějí přinesla kritiku. Šéftrenér Tomáš Dvořák přesto věřil, že se to může ještě obrátit. Pohledy směřoval na silnici, vzhlížel k chodkyni Anežce Drahotové i maratonkyni Evě Vrabcové Nývltové. Obě medaile získaly a Česko tak má nakonec z Berlína  dvě stříbra a jeden bronz. ME v Berlíně skončilo, zapomínat ovšem není radno. Záře rodiny Ingebrigtsenů nebo Švéda Armanda Duplantise oslnila nejen německou metropoli.

Eva Vrabcová Nývltová slaví bronz z maratonu na ME
zdroj: ČTK/AP autor: Martin Meissner

"Je tu výměna generací. Jsem rád, že mladí vystrčili růžky a věřím, že se můžeme těšit na mistrovství v roce 2020," shrnul Dvořák dojem z letošního šampionátu.

Do páteční soutěže oštěpařek se vkrádaly myšlenky na ME v roce 1938, na němž česká výprava naposledy nezískala žádnou medaili. Řada českých atletických hvězd si stěžovala na zdravotní problémy, které jim bránily v úspěchu na vrcholu sezony.

A Dvořák jako šéftrenér dostával řadu negativních reakcí. "Normálně jsem potkal na stadionu pána a povídá: 'Pane Dvořák, to je na ručník, ne?' Chodily mi maily, že se to nedá poslouchat v televizi a co to tu mám za lazaret," řekl.

Závěr šampionátu nakonec napravil celkový obraz. Před tím tu ale byly neúspěchy oštěpaře Jakuba Vadlejcha a překážkářky Zuzany Hejnové, které trápilo zranění. Zklamání čtvrtého koulaře Evropy Tomáše Staňka, jenž kvůli zdravotním problémům nemohl celé léto naplno trénovat, i šokující vyřazení českého rekordmana na 1500 metrů Jakuba Holuši. "Od loňského roku se říká, kdo tady tu výpravu bude držet, a postupně se ten šampionát blížil a každého něco bolelo. Očekávání byla veliká, bodově na tom nebudeme excelentně. Zraní se opory, rozkutálí se to," vykládal Dvořák.

Ocenil výkony mladých závodníků. Do finále postoupily osmnáctiletá tyčkařka Amálie Švábíková i dvacetiletá výškařka Michaela Hrubá, osmý skončil v desetiboji jednadvacetiletý Jan Doležal.

Největším příjemným překvapením bylo i pro Dvořáka osmé místo půlkaře Lukáše Hodbodě, který do šampionátu vstupoval jako outsider a nakonec postoupil do finále. "Bylo to nádherné. Tři závody jako kdyby měl razítko, ale hlavně jakým způsobem, to mě bavilo. Nebál se, běžel, co to dalo," řekl někdejší trojnásobný mistr světa v desetiboji.

Co zlepšit podle Tomáše Dvořáka do budoucna?

"Táhnout za jeden provaz, aby běžci neběhali na různých místech a příkladně se připravovali společně. V příštím roce učiním pokus, protože se nám blíží olympijské hry a je to jediné ideální časová možnost zkusit tréninkový kemp v Japonsku."

Mezi mladé atletky řadí i dvaatřicetiletou Vrabcovou Nývltovou, která od lyžování k atletice definitivně přestoupila teprve před dvěma lety. Od začátku v ní viděl velký potenciál. "Dlouhou dobu sportovala pocitově. Na těch lyžích mají sice stopky, ale nikdy vám nezměří nic konkrétního. Není to, že se každých 500 metrů kouká, jestli neběží moc rychle. To je to, čím by se měli řídit naši běžci. Nehlídat se, naučit se cítit sebe. Moderní technologie jsou supr, ale někdy je to strašná brzda," popisoval.

Ogrodníková a Drahotová zase mohou být pro další atlety inspirací, že ani léta nezdarů a stagnace nejsou důvodem kariéru vzdát. "Tak to prostě je, musí to přetrpět. A zrovna tyhle dvě jsou prostě super zakouslé a Nikča se našla," dodal Dvořák.

Berlín ukázal nástup mladých

Evropský šampionát, to byla přehlídka skvělých výkonů rodiny Ingebrigtsenů. Z norského klanu zářil sedmnáctiletý Jakob, který v rozmezí 24 hodin získal tituly na 1500 i 5000 metrů. Henrik Ingebrigtsen si na pětikilometrové trati doběhl pro stříbro. V tyčkařském sektoru napsal nádhernou tečku celému šampionátu osmnáctiletý Švéd žijící v USA Armand Duplantis, který v nesmírně kvalitním závodě triumfoval famózním výkonem 605 centimetrů.

Diskařka Sandra Perkovičová vyhrála na ME popáté za sebou, což se ještě nikomu nepovedlo. Sprinterský hattrick na 100 a 200 metrů a ve štafetě na 4x100 metrů získala Britka Dina Asherová-Smithová. To se naposledy podařilo Němce Katrin Krabbeové v roce 1990 ve Splitu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články