Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Hodboď po senzačním finále: Šel jsem do toho s tím, abych předběhl bráchu

Do Berlína přijel až s 27. časem ze všech půlkařů v letošní sezoně, přesto svou misi na evropském šampionátu zakončil ve finále. Lukáš Hodboď, který se přes hokej a čtvrtku s překážkami dostal až k běhu na 800 metrů, dosáhl osmým místem životního úspěchu. Přímý přenos závěrečného dne ME sledujte od 8:50 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Lukáš Hodboď (druhý zleva) na ME v atletice
zdroj: ČTK/AP

Ještě před narozením mu tatínek koupil kopačky, protože sám hrál fotbal. Tento sport nicméně Hodbodě nezaujal. S krátkou zastávkou u hokeje se ve druhé třídě dostal k atletice a v německé metropoli se výrazně přihlásil o slovo. "Ráno jsem se vzbudil, díval jsem se do výsledků a přemýšlel jsem, jestli opravdu finále běžím. Nechápal jsem, jak je to možné. Ale šel jsem do toho," svěřil se.

V současnosti závodí za Sokol Hradec Králové, trénuje ovšem v Praze na Dukle. Nejdřív běhal pod vedením Dalibora Kupky 400 metrů překážek. "Tam je cesta na šampionáty jednodušší, protože závodníků je míň. Ale bylo to těžké. Musíte na to mít proporce, postavu a krok. Já jsem s krokem musel hodně hýbat, aby mi vycházel do mezer, a to mi strašně bralo síly," nastínil Hodboď, proč se mu v této disciplíně tolik nedařilo.

Trenér Kupka jej proto následně předal Josefu Vedrovi, Hodboď se dal na půlku a ve 22 letech se stal překvapivým finalistou ME.

Je nám líto, video expirovalo.
Finále Hodbodě v běhu na 800 metrů s ohlasem

S finále nepočítali ani jeho rodiče, kteří sháněli lístky na poslední chvíli. "Nakonec se ještě vraceli do Čech pro bráchu. Ten byl zrovna na soustředění a říkal, že to chce strašně vidět. Sebral ještě pár kamarádů a musel se přijet podívat," vyprávěl.

Hodboďův o pět let mladší bratr Ondřej je také atlet. "Šel jsem do toho s tím, abych ho předběhl. On letos na dorosteneckém mistrovství Evropy skončil čtvrtý na dvojce steepla. Nepovedlo se, ale osmé místo je taky dobré," hodnotil Hodboď.

Atletiku kombinuje se studiem aplikované informatiky na Vysoké škole ekonomické. "Mám tři roky za sebou, v lednu bych měl končit bakaláře, ale ještě nemám vybrané téma bakalářské práce, tak budu muset do konce prázdnin něco vymyslet," zakončil.

Harmonogram 6. dne mistrovství Evropy v atletice:

09:05 maraton ženy (Vrabcová Nývltová)
10:00 maraton muži
19:10 tyč muži - finále
19:30 4x100 m ženy - rozběhy (ČR)
19:30 kladivo ženy - finále
19:50 4x100m muži - rozběhy (ČR)
20:05 trojskok muži - finále
20:15 3000 m př. ženy - finále
20:35 1500 m ženy - finále (Vrzalová, Mezuliáníková)
20:55 5000 m ženy - finále
21:20 4x100 m ženy - finále
21:35 4x100 m muži - finále

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články