Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Dvořák vidí atletické ME optimisticky: Opět se opíráme o oštěpaře, ale věřím všem

Mistrovství Evropy v atletice se blíží, kvalifikacemi startuje už v pondělí a domácí výprava odjíždí do Berlína s rekordním počtem členů. V německé metropoli se představí hned padesátka českých atletů. Posledním jménem ve výčtu tuzemských závodníků se stal běžec Jakub Zemaník. Šéftrenéra Tomáše Dvořáka těší, že je česká atletika v dobré kondici, přesto předpokládal ještě větší počet atletů na kontinentálním šampionátu, kde bude národní výprava obhajovat čtyři cenné kovy. "Vidím to optimisticky a věřím, že to načasování bude u všech dobré," říká Dvořák. ME v atletice bude od pondělí 6. srpna vysílat celý týden živě ČT sport a web ctsport.cz.

Šéftrenér Tomáš Dvořák
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Padesátka českých atletů vyrazí ukázat se na evropském šampionátu v Berlíně v co možná nejlepším světle. "Padesát je z mého pohledu méně, než jsem předpokládal, ale je to hezké číslo. Česká atletika je na tom dobře, vždycky může být lépe, každopádně je na tom dobře i finančně, takže si můžeme takhle velkou výpravu dovolit," tvrdí Dvořák.

Český tým se bude opírat zejména o výkony oštěpařů Jakuba Vadlejcha a Nikoly Ogrodníkové, která se nachází v životní formě. "Medailové naděje? Čím víc, tím lépe," směje se Dvořák. "Nikča Ogrodníková letos skvělá sezona, třikrát přes 65 metrů, stabilizováno, srovnala si měřidla a začalo to lítat. Po deseti letech už jí neříkám ve své podstatě překážkářka," dodává s úsměvem.

Vadlejch je v současných evropských tabulkách pátý za silným německým triem a estonským objevem Magnusem Kirtem. "Výprava se bude opět opírat o oštěpaře, stejně jako loni v Londýně," připomíná Dvořák mistrovství světa, kde se medailově dařilo právě Vadlejchovi, Petru Frydrychovi a hlavně zlaté Barboře Špotákové.

Na velkou medaili pod otevřeným nebem by chtěl zaútočit i koulař Tomáš Staněk. "Tomáš bezesporu. Potýkal se s nějakými drobnostmi, ale na Kladně udělal letos nejlepší výkon," poukazuje Dvořák na Staňkovo letošní maximum vylepšené na 21,52 metru. "Kvalifikaci budou mít koulaři na mistrovství Evropy mimo stadion, ale on bude vědět, jak se to dělá," dodává.

V Berlíně se navíc bude bojovat nejen o medaile, ale i možnost být členem evropského týmu na zářijovém Kontinentálním poháru v Ostravě. "A čím víc se jich kvalifikuje přímo, tím lépe," doufá Dvořák. "Jet na ME s tím, že tam všichni pohoří, je špatně. Teď to vidím optimisticky a to načasování bude u všech dobré," doplňuje.

Tomáš Dvořák, šéftrenér: "Doufám, že to bude v Berlíně trochu jiné. Ať si užijí, ale ať to neříkají před závodem. Jsou to primárně dospěláci, kteří už mají něco za sebou. Ale jsou tam i nějaká nová jména, která jdou sbírat zkušenosti, jak se často povídá. Věřím, že budou bojovat do roztrhání těla."

Sám o sobě někdejší úspěšný desetibojař tvrdí, že před závodníky příliš nepromlouvá. "Od toho mám kolegu Tomáše Janků, to je ten správný motivátor a řečník. Já jsem spíš ten pracant," říká šestačtyřicetiletý šéftrenér.

Na cenný kov chce zaútočit i mílař Jakub Holuša, který pod novým trenérem Lewandovským  překonal v letošní sezoně už dvakrát český rekord. "Jakub je právě takový závodník, že by ten závod v Berlíně mohl být pro něj," pokračuje Dvořák.

Je rád, že českou výpravu na poslední chvíli rozšířil i Jakub Zemaník. Ten se zúčastní úterního závodu na 10 000 metrů. Třiadvacetiletý běžec má na desetikilometrové distanci osobní rekord 29:10,43 minuty z Evropského poháru v Londýně letos v květnu. Na víkendovém mistrovství republiky v Kladně vyhrál pětku.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP/ autor: David J. Phillip

Dvořák upíná zrak i k překážkám. "Tam máme nejširší zastoupení, co se závodníků týče. Bude to stát na Zuzaně Hejnové. Pevně věřím, že bude ready a bojovat o to, co si zacílila už v loňské sezoně. Jednoduché to nebude, ale už teď je kvalifikovaná na semifinále jako jediná z naší výpravy. To je velké plus pro závodníka, který bojuje s nějakými zdravotními problémy."

Strach nemá ani o Pavla Masláka, který však zatím předváděl spíše nevýrazné výkony. "Na halových šampionátech dokázal, že zabojuje a zaběhne skvělý čas. Přeje mu i trocha štěstí. Je to pan závodník, takže s tím nebude mít problém," myslí si Dvořák.

Zajistit si větší sledovanost, zejména televizní, si bude v příštích dnech přát hned sedm evropských šampionátů, které se uskuteční pod společnou hlavičkou v Glasgow a Berlíně.

Do prvního ročníku projektu, který by se měl opakovat každé čtyři roky, se zapojily atletika, cyklistika, plavání, gymnastika, veslování, triatlon a golf. Šest z nich bude o sady medailí bojovat ve Skotsku, atleti v Německu. Česká televize se bude věnovat tradičně hlavně atletice.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články