Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

V Berlíně září Ingebrigtsenové. Dvakrát zlatý Jakob napodobil El Guerrouje

Úžasný příběh napsali na atletickém mistrovství Evropy norští bratři Ingebrigtsenové. Sedmnáctiletý Jakob se stal v pátek vůbec nejmladším vítězem běhu na 1500 metrů, o den později navíc opanoval i pětikilometrovou distanci. Starší bratr Henrik bral stříbro a třetí z rodinného klanu Filip nenastoupil jen proto, že si po pádu na patnáctistovce zlomil žebro. Henrik slíbil, že za dva roky v Paříži získají společně ještě více medailí. Doma v městečku Sandnes už dokonce začíná běhat nejmladší bratr. Naštěstí pro soupeře je mu teprve pět let.

Henrik (vpravo) a Jakob Ingebrigtsenové po závodě na 5000 metrů na ME
zdroj: ZUMA autor: Vegard Wivestad

Henrik i Filip už zlaté medaile v běhu na 1500 metrů měli z předchozích šampionátů, Jakob je nicméně v Berlíně jednoznačně zastínil. "Věděl jsem, že to jednou dokáže, ale že to stihne už v sedmnácti, to jsem si nedokázal představit ani v nejdivočejších snech. Ale nebyla to náhoda, on si to zaslouží," prohlásil Henrik.

"To, co řekl, pro mě znamená strašně moc a je to obrovská motivace pro budoucnost," řekl skromně Jakob. "Bylo by skvělé, kdyby měl ještě Filip bronz. I on je součást týmu a naše medaile patří i jemu," dodal Henrik, nejstarší z norského tria.

Bratři v sobotu všem soupeřům vyrazili dech závěrečným sprintem, při kterém zvládli poslední kolo za 54,05. S takovým finišem by v taktickém závodě měli reálnu šanci i proti nejlepším Afričanům.

Obdiv ovšem budí zejména skutečnost, že Jakob vyhrál 1500 a 5000 metrů během necelých 24 hodin. Na mistrovství Evropy tento zlatý double ještě nikdo nepředvedl a v celé atletické historii je to velmi vzácná kombinace.

Poprvé ji zvládl legendární Paavo Nurmi na olympijských hrách v Paříži v roce 1924. O osmdesát let později ho napodobil v Aténách Maročan Hicham El Guerrouj. Oba závody však pokaždé dělilo několik dní, ne jen jedna noc jako teď v Berlíně.

Za úspěchem norských bratří stojí jejich otec Gjert, jenž opustil své povolání, aby se mohl naplno věnovat přípravě synů jako trenér  samouk. Když Jakob vyhrál patnáctistovku, předpověděl, že zvítězí i na delší trati, přestože výrazně lepší čas měl letos na kontě Henrik.

Jakob si osobní rekord zlepšil o více než tři sekundy a časem 13:17,06 vytvořil nový evropský rekord v kategorii do dvaceti let. A to má ještě více než dva roky na jeho zlepšování. Stále rychleji běhají i jeho starší bratři. Slib dalších medailí klanu Ingebrigtsenů má pevné základy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články