Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Kontinenty se srazí v Ostravě. Jak se bude závodit a kdo oslní atletický stadion?

Atletická sezona spěje ke svému konci, ještě předtím si ale fanoušci užijí jedny velké závody. Do Ostravy si na Kontinentální pohár našly cestu ty největší hvězdy: Dina Asherová-Smithová, Noah Lyles, Caster Semenyaová a další. Na startovní listině je i čtveřice českých atletů, kteří se budou snažit pomoci k vítězství evropskému výběru. Přímé přenosy z Kontinentálního poháru vysílá ČT sport a web ctsport.cz. Už dnes od 12:00 sledujte oficiální tiskovou konferenci.

Kontinentální pohár v Ostravě
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Před čtyřmi lety se světová atletická špička sjela do marockého Marrákeše: pořadatelé, fanoušci i samotní závodníci hodlali zjistit, který že z kontinentů má ty nejlepší atlety. Výběry Afriky, Ameriky, Evropy a společný tým Asie a Oceánie změřily své síly. Nejlépe ze střetnutí vyšli Evropané, kteří nasbírali nejvíce výher a vcelku s přehledem zvítězili.

Nyní je tu Kontinenální pohár znovu. Marrákeš vystřídala Ostrava a ve slezské metropoli už tamní stadion netrpělivě čeká, až všechno začne. Kapitáni jednotlivých výběrů znovu vybrali to nejlepší, co měli ke konci dlouhé atletické sezony po ruce. Kapitán Evropy Colin Jackson, někdejší slavný překážkář, dokonce může počítat se šesti vítězi z roku 2014.

Pohled do startovních listin ale napovídá, že letos by to evropští závodníci měli mít složitější než minule. Výběr Ameriky přiváží skvostné sprintery, společný asijsko-pacifický tým zase může počítat se silnou letkou katarských překážkářů a čtvrtkařů. A Afrika? Má Caster Semenyaovou a nejlepší vytrvalce na 3000 metrů i 3000 metrů steeplechase.

Evropané budou muset body lovit jinde – v technických disciplínách. Právě zde přijdou na pomoc čeští zástupci. Tomáš Staněk se pokusí navázat na povzbudivé představení z finále Diamantové ligy, v oštěpu se předvede stříbrná medailistka z ME Nikola Ogrodníková a Jakub Vadlejch. Poslední domácí závodnice, mílařka Simona Vrzalová, vyběhne na atletický ovál.

Žádný z kontinentů tak nevypadá silněji než ostatní. Snad opravdu bude záležet na každém bodu, který atleti v Ostravě vydolují. Kontinentální pohár je hodnocen systémem 8-1 (osm bodů pro vítěze, jeden pro posledního), přičemž za štafetová klání dostanou jednotlivé týmy 8-6-4-2 body. Zvláštní průběh budou mít vytrvalecké závody a většina technických disciplín.

Nejprve vytrvalci. V případě tříkilometrové trati a steeplechase bude po dokončení třetího okruhu vyřazen poslední závodník a s každou další čtyřstovkou vypadne další. O vítězství tak budou svádět souboj jen čtyři vytrvalci. Organizátoři si slibují zatraktivnění závodu, samotní běžci spíš musí přemýšlet, jak této obdobě dráhařského eliminátoru uzpůsobit taktiku.

Netradičně proběhne i skok do dálky, trojskok, koule, disk, kladivo a oštěp. V osmičlenném klání (dva zástupci za každý tým) bude mít každý tři pokusy. Do užšího finále poté postoupí ten lepší z každého kontinentu, tj. čtyři závodníci. Následuje čtvrtý pokus, po němž pokračují už jen dva atleti s nejlepším výkonem. Následuje pokus číslo 5 a s ním i vyvrcholení závodu.

Ano, Kontinentální pohár dělá vše proto, aby atletické soupeření, které si zakládá na tradici a své kořeny má kdesi v 19. století, uzpůsobil současnosti. Inovátoři lákají fanoušky, zatímco zastánci tradice koulí očima. Stále však půjde o atletický souboj a ukázku z toho nejlepšího, čeho je člověk jednadvacátého století schopen dosáhnout.

Co tedy bude patřit k vrcholům Kontinentálního poháru?

100 m muži: Dojde na spanilou jízdu Noaha Lylese?

Sprinterská stovka, ozdoba každého šampionátu, olympijských her a též klání kontinentů. Letos je to dvacet let od chvíle, kdy Obadele Thompson zaběhl na Světovém poháru v Johannesburgu (předchůdci nynějšího Kontinentálního poháru) čas 9,87 a téměř se dotkl hodnoty světového rekordu. Od té doby žádný ze sprinterských vyslanců tak rychle neběžel.

Změní se to letos? Nárok na vítězství si dělá výběr Ameriky, který přiváží Noaha Lylese a Yohana Blakea. Prvně jmenovaný je svým naturelem dělaný spíše na dvojnásobnou trať, přes pomalejší start ale už letos zvládl 9,88 a je hodnocen jako třetí nejrychlejší. Blake zase svůj nevýrazný rok výrazně vylepšil v Bruselu, kde skončil třetí za 9,94.

Finále ale poběží dalších šest rychlíků. Africký tým počítá s Akanim Simbiné (9,93) a Arthurem Cissé (9,94), asijsko-oceánský výběr zase přiváží nejrychlejšího čínského sprintera Su Ping-tchiena (9,91) a Barakata al-Harthího (9,97). V takovéto konkurenci budou evropský vicemistr Jak Ali Harvey (9,99) i veterán Churandy Martina (10,16) nejspíš hrát druhé housle.

100 m ženy: Pokračování přetahované o setinky

Mluvil tu někdo o vyrovnanosti mužské stovky? Ta pravá bitva zuří mezi sprinterkami, z nichž dvě letos dokázaly běžet za 10,85. Marie-Josée Ta Louová a Dina Asherová-Smithová se po celý rok přetahovaly na Diamantových ligách a společně vedou sezonní tabulky. První vyhrávala, kde se dalo, druhá je dokonce trojnásobnou evropskou šampionkou.

Přesto musely před týdnem skousnout hořkou porážku od té třetí: Murielle Ahouréová běžela nejrychleji ve finále Diamantové ligy v Curychu a způsobila tak docela poprask. Na Ta Louovou s Asherovou-Smithovou zbyly jen méně hodnotné medaile. V Ostravě si tak budou moci spravit chuť: Ta Louová povede africký výběr, její soupeřka ten evropský.

Ve finále ale nebudou samy. Americký tým se spoléhá na rychlost Jenny Prandiniové, která má z osmičlenného startovního pole třetí nejrychlejší letošní výkon (10,96). Několik bodů pro Evropu se čeká od Dafne Schippersové. Nizozemská sprinterka není takovou silou jako v minulých letech, přesto vytrvale patří do špičky a je schopna běžet pod jedenáct vteřin.

200 m ženy: Čtyři sprinterky, jen jedna vyhraje

Dvoustovka žen je disciplínou, které se v počtu možných vítězek zřejmě žádná jiná rovnat nemůže. Hned čtyři sprinterky totiž před startem mohou velmi reálně přemýšlet na vítězství. Stačí se trochu zapomenout a můžete za chvíli zjistit, že těch dvaadvacet vteřin na ostravské dráze bylo vrcholem všech soutěží. Tahle dvoustovka se totiž poběží na krev.

Do Ostravy přijela Shaunae Millerová-Uibová, která letos suverénně vyhrála celý seriál Diamantové ligy – po cestě k obhajobě titulu vyhrála hned šest zastávek prestižní série. Jenže její nejrychlejší čas je v této sezoně až čtvrtý v tabulkách. Lépe běžela Dina Asherová-Smithová, Blessing Okagbareová-Ighoteguonorová i Shericka Jacksonová.

Pouze Jacksonová bude v Ostravě závodit, což ale neznamená, že by nebylo s kým běžet. Dafne Schippersová je v tabulkách na pátém místě a o mnoho zpět není ani Marie-Josée Ta Louová, která se podobně jako Nizozemka představí na Kontinentálním poháru na obou sprinterských distancích. Dokážete z tak nabušené startovky předpovědět vítězku?

3000 m ženy: Obiriová vs. Hassanová, druhé kolo

Hellen Obiriová si minulý čtvrtek vyslechla ovace curyšského stadionu. Vypadalo to, že na pětce jen plýtvá silami, když se poměrně brzy vydala do čela. Jenže osmadvacetiletá Keňanka vydržela a v závěru ještě měla dostatek energie na to, aby odrazila finišující evropskou šampionku Sifan Hassanovou. Byla to skvělá tečka za Diamantovou ligou...

… obě dvě ale budou v akci ještě při jedné příležitosti, závodu na 3000 metrů v Ostravě. Souboj Keňa-Nizozemsko si tak užijí i návštěvníci Kontinentálního poháru. Předpoklady nahrávají Hassanové, která je rovněž velmi úspěšnou mílařkou. Obiriová ale v minulosti zvládla kratší distance také skvěle a ve sbírce má bronz z 1500 m na MS v Moskvě.

Africký výběr má kromě Obiriové ve startovní listině i druhou skvělou běžkyni Senbere Teferiovou. Právě ona byla v Curychu třetí a do souboje slavnějších kolegyň může zasáhnout i v Ostravě. Zatímco Teferiová je africkou dvojkou, evropským plánem B je Konstanze Klosterhalfenová, která před měsícem skončila čtvrtá na mistrovství Evropy.

3000 m steeplechase muži: Muž s jednou tretrou proti muži se dvěma tretrami

Byla to nepříjemná událost, mohla mu zmařit několikaměsíční úsilí. Vše mohlo skončit ještě o poznání hůře: zraněním, frustrací, dlouhou pauzou. Obavy ale nebyly na místě, vystřídalo je vzrušení a po chvíli i euforie a úžas. Ze všech Diamantových lig byl curyšský závod na 3000 m steeplechase tím nejdramatičtějším. Měl v sobě náboj jako málokteré jiné klání.

Ze závodu totiž uplynula minuta a půl, když Conseslusu Kiprutovi jeden ze soupeřů přišlápl levou nohu. Keňan ztratil tretru a byl před nelehkým rozhodnutím: pokračovat s rizikem zranění a jistotou bolesti, nebo celý závod skrečovat? Naštěstí pro všechny kromě marockého rivala Sufjana El Bakkalího se rozhodl pro první možnost a ve finiši dramaticky zvítězil.

Nyní se oba nachází v barvách jednoho afrického týmu, kterému by měli získat maximální možný počet bodů. Soupeře ale nemůžeme podceňovat, vždyť Evan Jager letos znovu ohrozil osmiminutovou a patří mu druhý nejrychlejší čas sezonních tabulek. Právě Američan se slabostí pro silné automobily může být tím, kdo rozleptá africkou alianci.

400 m překážek muži: Samba proti zbytku světa

Abderrahman Samba letos nastoupil do osmifinále a všechny vyhrál. Triumfoval na Asijských hrách a na Diamantové lize v Paříži vstoupil do historie, když překonal hranici 47 vteřin a zaběhl druhý nejrychlejší čas všech dob (46,98). Velké věci pro čerstvě třiadvacetiletého rodáka z Mauritánie, který však od roku 2016 reprezentuje svou adoptovanou vlast – Katar.

Jeho fantastické výkony letos zvedaly ze sedadel. Na Kontinentálním poháru může napsat poslední tečku za svou přelomovou sezonou. Do Ostravy ovšem přijeli dva muži, kteří se budou snažit Sambovi závod znepříjemnit: Karsten Warholm letos čtyřikrát vylepšil norský rekord, Kyron McMaster zase vyhrál Hry Commonwealthu a obhájil triumf na Diamantové lize.

Oba se k Sambovi nedostali blíže než na pět či šest desetin. Každý závod ale probíhá jinak a rozhodně se nedá říci, že by vyzyvatelé neměli šanci. Naději má i čtvrtý z překážkářů, který je schopen běžet pod 48 sekund. Yasmani Copello je po Warholmovi současnou evropskou dvojkou s medailemi z evropských a světových šampionátů i olympijských her.

Tyč muži: Souboj největších sympaťáků

Mužská tyčka si prošla renesancí: fanoušci si užívají skvělé výkony, které překonávají vše, co dokázali závodníci minulosti. Jenže není vše pouze o výkonech. Neodmyslitelnou součástí "úspěchu" současných tyčkařů je i přátelská atmosféra, která na závodech panuje. Bezprostřední Sam Kendricks byl iniciátorem, od něhož se infikovala kompletní špička.

A tak můžeme závod po závodu sledovat, jak se tyčkaři navzájem motivují, slaví společně úspěchy či se utěšují, když zrovna něco nevyjde. Žádná z technických disciplín nemá takovou atmosféru, v žádné nezávodí takoví sympaťáci. Snad nejlépe to bylo vidět v Berlíně na ME, kde Renaud Lavillenie po nepovedeném finále nesobecky oslavoval s Mondo Duplantisem.

Na Kontinentálním poháru bohužel Duplantise v evropském dresu neuvidíme, zato se však představí novopečený vítěz Diamantové ligy Timur Morgunov. Chybět nebudou ani silní a usměvaví Kendricks a Shawnacy Barber. Zbývající kontinenty však v tyčce zřejmě budou mít problémy: osobní maximum obou afrických tyčkařů je dokonce pouhých 540 centimetrů.

Oštěp ženy: Ogrodníková ve světové špičce

"Žiju letos v jednom velkém snu," sypala ze sebe v nedávném rozhovoru pro ČT sport Nikola Ogrodníková. Prožívá skvělou sezonu, v níž se opakovaně dostávala za hranici 65 metrů. Ogrodníková si za neúčasti Barbory Špotákové přisvojila pozici české jedničky a své pochybovače umlčela stříbrnou medailí z evropského šampionátu.

Dokáže svou fazonu potvrdit i na závěr sezony a rozzáří ostravské diváky? Překážek je hned několik a žádná není větší než její kolegyně v dresu evropského výběru. Christine Hussongová jí na domácí půdě v Berlíně "nadělila" šest metrů a s přehledem se stala mistryní Evropy. Právě Hussongová je velkou favoritkou soutěže oštěpařek.

Aby se tak Ogrodníková dostala mezi postupující čtveřici, musí hodit více než její německá kolegyně. A také další soupeřky z jiných kontinentů za sebou mají skvělé výkony. Lü Chuej-chuej už umí házet za sedmašedesát metrů, zatímco americká šampionka Kara Wingerová se k této hranici postupně přibližuje – nyní jí schází 33 centimetrů.

Zdroj
ČT sport, houseofrun.com, iaaf.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články