Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Isinbajevová se bouří: Systematický doping je všude. Nevím, proč každý řeší jen Rusko

Moskva - Světová rekordmanka Jelena Isinbajevová se opět postavila proti zákazu ruských atletů závodit na olympiádě v Riu. Podle ruské tyčkařky má Světová antidopingová organizace WADA dvojí metr. Dopuje se podle ní systematicky i v USA, Velké Británii, Německu i Keni, ale naznačila, že proti Rusku je vedená kampaň.

Jelena Isinbajevová
zdroj: AP autor: Matt Dunham

Třiatřicetiletá dvojnásobná olympijská vítězka sama nikdy pozitivní test neměla a odmítá nést za doping kolektivní odpovědnost. "Nejsem zodpovědná za činy druhých lidí. Neporušila jsem pravidla. Vždy jsem jednala čestně a nenechám nikoho, aby mi bral práva, která si zasloužím," prohlásila Isinbajevová v rozhovoru pro Russia Today.

17. června se zřejmě definitivně rozhodne o tom, zdali ruští atleti budou startovat na olympiádě v Riu, či ne. V současnosti je celý ruský svaz vyloučen ze všech mezinárodních atletických závodů.

Isinbajevová se přitom snažila poukázat na to, že světové rekordy překonala mimo Rusko, a tak ji měli testovat mezinárodní komisaři. "Jsem na světové scéně dvacet let, závodila jsem na čtyřech olympiádách a překonala 30 světových rekordů. Žádný z těchto rekordů nebyl překonán v Rusku, i když jsem to opravdu hodně chtěla," prohlásila Isinbajevová. "Ale to by mělo být pozitivní  závodila jsem a byla jsem testovaná po celém světě, vzorky byly vždy negativní, takže nikdo mi nemůže zakázat závodit kdekoliv, kde chci."

Je nám líto, video expirovalo.
Ruští atleti zvažují, že v Riu odstartují pod olympijskou vlajkou

Díry ve zdi a úplatky za čisté vzorky

Existují však výpovědi a důkazy o systematické ruské praxi uplácení za nezveřejnění dopingových případů nebo falšování výsledků zkoušekPodle bývalého činovníka ruské antidopingové agentury RUSADA Vitalij Stěpanova dokonce sám šéf RUSADA se zakázanými látkami obchoduje. WADA také odhalila, že ruská vláda provozovala stínovou laboratoř, která měla dohlížet na celý dopingový systém.

Ruský způsob "čištění" močových vzorků byl přitom podle výpovědi bývalého vyznamenaného pracovníka RUSADA Grigorije Rodčenkova velmi důmyslný. Například v Soči ruští antidopingoví experti ve spolupráci s tajnými službami vyměňovali vzorky dírami ve zdi. 

"Lidé oslavují olympijské vítěze, ale jsme to my, kdo pracuje v noci a čistí jejich moč. Dovedete si představit, jaká je realita olympijského sportu?" řekl Rodčenkov. "Na olympiádu jsme byli plně připraveni, měli jsme tolik znalostí i zkušeností jako nikdy předtím. Pracovalo to jako švýcarské hodinky," popsal.

Isinbajevová: V USA atleti dopují, ale každý se dívá jen na Rusko

Isinbajevová ale zákazu Ruska nerozumí a spekuluje i o kampani proti své zemi. "Nechápu, proč se teď každý dívá jen na Rusko," tvrdí Isinbajevová. "Pokud chtějí opravdu zatočit s dopingem, musí otevřít oči a podívat se i jinam. Jinak je to úmyslná kampaň proti Rusku, kterou někdo vede. U jiných zemí mají zavřené oči, ale na Rusko se pořád útočí."

Světová rekordmanka naznačuje, že systematický doping se odehrává i v ostatních zemích, ale je přehlížen. "Víme, že tady existuje systematický doping. Víme, že v ostatních zemích, jako v USA, Velké Británii, Německu i Keni, byli diskvalifikovaní atleti," říká Isinbajevová. "Potichu si odsedí dvouletý trest, nepřestávají trénovat, a pak se vrátí a vyhrávají a překonávají rekordy. Ale Rusku nikdo nenabídl možnost, aby se očistilo."

Není to poprvé, co je Isinbajevová v centru pozornosti kvůli kontroverzním výrokům. Před třemi lety vystoupila na podporu ruského homofobního zákona. "Pokud bychom jim [homosexuálům] ustoupili a nechali je provádět všechny ty věci na ulici, tak bych se o náš národ začala bát," řekla v roce 2013 Isinbajevová. 

"Žijeme tady podle tradičních hodnot. Muži s ženami a ženy s muži a je to prostě historicky dané," prohlásila tyčkařka. "Nejsme proti tomu, aby spolu žili. Jen nechceme, aby to v naší zemi dávali najevo na veřejnosti. Proto jsem na straně vlády," dodala Isinbajevová.

Zdroj
ČT sport, ČTK, RT

Hlavní zprávy

Nejčtenější články