Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Gatlina inspiruje k dalším atletickým metám Brady, v Tokiu chce příští rok závodit i Powell

Ačkoliv jsou legendární sprinteři Justin Gatlin s Asafou Powellem daleko ve čtvrté dekádě svého života, plánují na olympijských hrách v Tokiu závodit i příští rok. A Američan, kterému bude v únoru 2021 už 39 let, dokonce věří, že může zabojovat o své druhé olympijské zlato.

Justin Gatlin (vpravo) a Asafa Powell na Diamantové lize v Curychu
zdroj: REUTERS autor: Denis Balibouse

Gatlin je posledním vítězem her na stovce před érou fenomenálního Jamajčana Usaina Bolta triumfoval v Aténách 2004. "Mám pocit, jako by to bylo před pěti lety," řekl rodák z New Yorku, jehož kariéru poznamenaly dopingové tresty.

Mimo jiné je nejstarším olympijským medailistou díky stříbru z Ria 2016. O rok později triumfoval při Boltově loučení na mistrovství světa v Londýně, kde na něj diváci kvůli jeho dopingové minulosti bučeli.

Je přesvědčen, že i příští rok může na OH konkurovat nejlepším. "Hodně lidí si myslí, že čas hraje proti mně, ale to je daleko od pravdy. Moje tělo nebude opotřebované z mnoha závodů v roce 2020. Nebude to takový rozdíl, jestli mi bude 38 nebo 39," prohlásil.

A zároveň nevyloučil, že bude pokračovat i po odložené olympiádě. Inspiroval ho totiž hvězdný quarterback amerického fotbalu Tom Brady, který ve 42 letech podepsal minulý týden smlouvu s Tampou Bay Bucaneers. Do nového klubu přestoupil po dvacetiletém působení v New England Patriots.

"Dává mi to naději, že čtyřicetiletý Justin Gatlin by nebyl na dráze zase tak šílený," uzavřel Gatlin. Pokud by se světový šampionát v americkém Eugene kvůli olympiádě přesunul na rok 2022, měl by o motivaci bezesporu postaráno.

Mezi elitou se nechce ztratit ani Powell

Powell, jemuž bude letos na podzim osmatřicet, je naproti tomu posledním světovým rekordmanem před Boltem, nicméně velké zlato doposud nezískal. "Je celkem fajn, že se můžeme držet s mladými kluky a pořád být konkurenceschopní. Být těmi, kteří se berou v potaz pro boj o zlato," poznamenal zkušený Jamajčan.

V posledních letech se sice potýkal s problémy s třísly a zadními stehenními svaly, ale aktuálně je v pořádku a tvrdí, že trénuje ve stejných objemech a tempu jako za mlada.

Nejstarším olympijským šampionem nejkratšího atletického sprintu je Brit Linford Christie, jemuž bylo při vítězství v Barceloně v roce 1992 dvaatřicet let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články